Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Sportoló gyerekek szüleihez...

Sportoló gyerekek szüleihez kérdés? (úszás)

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Kérdeztem már ebben a témakörben, de most újra kiváncsi lennék.

Van egy 9 éves lányom.

3 éve úszik, ebből 1 éve minősített versenyúszó.

Most elakadtunk. Van egy torpanási pont, és nem fejlődik. Az edző meggyőződése hogy benne ennyi van, és ezzel semmi baj nincs, de el kell engedjük innentől a versenyzést mivel behozhatatlan előnyei vannak a korosztályos ellenfeleknek. Maradjon a gyerek hobbiúszó. A lányom igazából versenyzés miatt csinálja, neki céljai vannak ezzel. Rengeteg edzésre jár, de én is látom amit az edző mond. Megtorpant. Ezért az edzővel kitaláltuk hogy átbeszéljük a gyerekkel hogy lenne e kedve másik sporthoz (vízilabda, vagy kajak ). A gyerek teljesen elzárkózik, és az apukája is azt vallja hogy a kitűzött célok után menni kell, azért küzdeni kell, nem hiszi el hogy ennyi év munkája után búcsút kell intsünk az uszoda ezen részének.

Kérdés:

Szerintetek előfordulhat hogy megszereti a vizílabdát, vagy kajakot? Váltott már valaki?

Volt már valaki ilyen helyzetbe hogy gyakorlatilag így kell döntsön a gyerek helyett?

Hagyjam hogy küzdjön, és várjam hogy ő akarjon váltani?

2024. febr. 1. 15:05
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Szinkronúszás? Műugrás? Egyikben sem fontos a gyorsaság, de jól kell azért úszni. Talán ezek valamelyikében ki tudna teljesedni.
2024. febr. 1. 23:25
 12/17 anonim ***** válasza:
30%
A helyedben komolyan foglalkoznék az étrenddel még komolyan a szárazföldi kondis edzésekkel. Ezek mellett az erőnlétén még lehet javítani. Személyi edzője van?
2024. febr. 1. 23:47
 13/17 A kérdező kommentje:

Szóval. Egyik válaszoló írta hogy 6 éves. Nem 6 hanem 9.

A kialakulása:

Gyakorlatilag első vizes élménye óta látjuk hogy neki meg kell tanulni úszni. Azért mert annyira merész volt, annyira nem félt a mélységtől hogy tudtuk a későbbiekben mikor esetleg nélkülünk megy vizes kalandra szükség lesz rá hogy tudjon úszni, és tisztelje a vizet. Így indult. Kerestünk egy kistérségi oktatót aki mondta hogy gyakorlatilag úszó mozdulatokat végez oktatás nélkül. Folyamatosan dícsérte, kiemelte, a kitartása, és elkötelezettsége miatt. Pl. ő magától mondta hogy most 2 órát szeretne úszni, az 1 óra helyett. Hogy ő ki szeretné próbálni a mélyvizet, szeretne pillangózni megtanulni. Ezeket mindet magától találta ki. Leginkább a környezetből inspirálódott amit az uszodába látott. Ha valaki megúszott egy szép időt, azt ő is megakarta, addig csinálta hogy sikerüljön. Aztán ez az oktató mondta hogy kinőtte az oktatást, korban, és teljesítményben is, vigyem át egy egyesülethez ahol erőnlétileg is felhozzák, mert szerinte szuper jó versenyúszó lenne. 1 éve vittem át egyesülethez, ahol szintén azonnal kiszúrták, és elvitték minden úszásnemből minősítésre, aztán kezdődtek a versenyek. Nem ért el rossz helyezéseket, de annyira kiemelkedőeket sem, és ez azt vonta maga után hogy többször akart menni, mert ő úgy gondolta hogy több edzés, gyorsabb úszás. Ez nem így lett. Kb fél éve, nem javít az idején, nem tud gyorsabb lenni, viszont a társai kevesebb edzéssel is folyamatosan javítanak, így egyre nagyobb , és szembetűnőbb a lemaradás. Az edző szerint a technikája tökéletes, csak ő egy kötötebb izomzatú gyerek. Pl nem tud 1 perc alatt annyi lábtempó mozdulatot kisajtolni a lábfejéből mint amennyi egy adott időhöz kellene. Ez az egyik hiba. Egyébként látszik is rajta hogy ő egy zömökebb/izmosabb úszó, a többiek pedig sokkal "áramvonalasabbak". A szinkronúszás szintén ezért nem jöhet szóba, ezt már az edző is kizárta.

Személyi edzője nincs, és sport pszihológuson én is gondolkodom.

Most tegnap sokat beszélgettünk erről otthon, annyiban maradtunk hogy kérte 2 versenyt még megpróbálna, ha nincs időjavítás akkor nézzünk szét miket csinálhat még.

Egyébként a nagy izomzat őt nem riassza el, sőőt. Neki Katinka a legszebb nő a földön, vagy 100 szor nézte végig a dokufilmjét, rengeteget szokott idézni belőle ha van egy mélypontja. Nem is tudom fog e tudni mást ilyen szinten csinálni.

2024. febr. 2. 07:56
 14/17 A kérdező kommentje:

És igen. Büszkék vagyunk rá, és lehet hogy hajtottuk mi is bele míg minden szuper volt, hogy menj/csináld. A fél életét az uszodában tölti, nem egy számítógép előtt. Mondtuk neki hogy igen, menj, csináld, mert mi is azt láttuk, és azt a visszajelzést kaptuk hogy ő ebbe ügyes, ő ezt szereti.

De én nem hajtottam volna az úszás felé, csak azt szerettem volna ha tud úszni. Én személy szerint nem tudok, szóval semmiféle vízfétisem nincs hogy hajtsam a saját megvalósulatlan álmaimat a gyereken keresztül.

2024. febr. 2. 08:09
 15/17 anonim ***** válasza:
100%
Az én gyerekem ugyan mást sportol, de... Ha ennyire szeret úszni, versenyezni, miért nem opció, hogy folytassa? Persze tudatosítani kell benne, hogy a részvétel öröméért csinálja, ha kedve van hozzá, ne feltétlenül a győzelem vagy helyezés legyen a cél. Ha ezt el tudja fogadni, nem kudarcként éli meg, akkor akár folytathatná. Ehhez segítséget jelenthet a sportpszichológus, ha találtok egy jót. Az is lehet, hogy egy időre edzőt/egyesületet kellene váltani, hátha más friss szemmel meglát benne olyasmit, amit a másik nem vett észre, vagy ajánl olyan izomlazító, hajlékonyságfokozó gyakorlatokat, amik segíthetnek a problémán.
2024. febr. 2. 20:12
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Kegyetlen világ ez a versenysport. Rengetegen indulnak, végén csak pár éri el, hogy versenyző lehessen. Tisztelet a kivételnek, de sok helyen az edzők elhitetik, hogy fú, micsoda tehetség a gyerek, legyezgetik a szülők egóját, akik nagy része persze már a következő Cseh Lacit látja a gyerekében. Aztán az edzők kidobják, mint valami használt tárgyat, ha nem úgy teljesít. Hitegetés megy, ahelyett hogy azt mondanák, hogy gyere ússzunk és elsősorban magadhoz mérd magad és ne másokhoz.

Apám sportolt (versenyző ő se lett) és mondta, hogy bármi lehetek, de lehetőleg élsportoló ne. Mert ott nem a mozgás szeretete a cél...

2024. febr. 4. 19:46
 17/17 anonim ***** válasza:
100%
Ezért kell elvinni a gyereket, ahol felmérik, hogy az alkatához melyik sport megfelelő, melyik érhet el sikereket. Vigyétek ilyen helyre és segíteni fognak. Esetleg még lehetne valami triatlon, ahol az úszás az egyik versenyszám csak.
2024. febr. 6. 19:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!