Csak az autisták fogják be a fülüket? 3 éves fiam gyakran befogja a fülét?
Nem.
A szenzorosok, fejletlen idegrendszerrel rendelkezők is.
Egy éves kora óta visszatartja a kakit. Azt mondja fáj és kemény. Adom neki a lazítót hogy valamennyivel puhàbb legyen.
Amúgy beszél, vàlaszol. Mondókázik, énekel. Szobatiszta. Nehezen nyílik meg, inkàbb azzal közvetlen akit ismer. Szerepjátékozik, orvosost pl. Vagy a figurákat beszélteti egymással.
Viszont az öltözéssel vannak gondok. Van amikor zavarja a címke, vagy a nadrágot néha nehezen veszi fel, emelgeti a lábàt és azt mondja másik kell mert ebben elesik. Aztán tereléssel elmúlik a gond.
Ha mindenképp "betegségben", (bár az autizmus inkább állapot) gondolkodunk akkor az is lehet, hogy túlhallása van.
Másrészről viszont mindenki számára vannak olyan hanghatások amire érzékenyebb. Például a legtöbb ember hátán feláll a szőr ha a régi típusú krétatáblát körömmel kaparják. De van olyan aki a csámcsogásra 'allergiás' - és itt nem a gusztustalan látványra gondolok hanem a cuppogós hangra ami ezáltal keletkezik.
Megfigyelted, hogy a fiad milyen hangokra reagál így?
"a legtöbb ember hátán feláll a szőr ha a régi típusú krétatáblát körömmel kaparják"
Hú, erre én is emlékszem. Milyen szívesen szívattam ezzel osztálytársaimat! :-)
Egyébként időnként én is befogom a fülemet. Mint minden ember, ha túl hangos hangot hall. Nem tudom minek kell minden miatt autizmust kiáltani.
Legközelebb az lesz a kérdés, hogy a gyereke ásított, lehet-e, hogy autista.
Milyen állapot?
Az autizmus betegség az orvostudomány szerint.
7#
Az autizmus szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely az egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet. Ez lehet igen súlyos, járulékos fogyatékosságokkal halmozott sérülés, illetve többé-kevésbé kompenzált (ritkán jól kompenzált) állapot.
Ne ragozzuk: zavar, betegség, fogyatékosság, ugyanaz.
Nem egészséges, ép emberek sajnos.
Egy kis off, bocsi:
Én voltam az egyetlen az osztályban, akit a krétacsikorgás nem zavart. Igazából ebben semmi ilyen nem zavart, nem is értettem a többieket, hogy nem képesek ezeken egy pillanat alatt átlendülni megjegyzés nélkül. Nekem milyen betegségem lehet? Köszi a választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!