Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ilyen paraméterekkel szerintet...

Ilyen paraméterekkel szerintetek 'ördögtőlvaló' egy xbox egy 5,5 évesnek?

Figyelt kérdés

Nagy mozgásigényű kislány.

Használtan gondolkodunk Neki egy olyan régebbi típusú xbox-ban, amihez van kinect, ami érzékeli a mozgást, és nem ülve, gombnyomogatósan kell vele játszani, hanem mozgással.

Tehát pl. egy mászkálós játéknál ha futni kell a szereplővel, akkor neki is helyben kell futni, ha ugrani kell, akkor neki is...stb.

3 féle játékban gondolkodunk, nem akarunk arzenált, hogy ezen lógjon állandóan:

Táncos (itt koreográfiát kell lekövetni, a pontosság alapján kap pontokat.)

Autós (ezt inkább kézmozdulatokkal kell irányítani)

Mászkálós (itt inkább a nagymozgások dominálnak)

Valahogy ebben a formában nekem ez szimpatikusnak tűnik, pedig nálunk nincs kütyüzés. Nincs tablet, tv is csak reggel, este 1-1 rövidebb.

De ennek látom értelmét, fejlesztő hatását, élményét; a játékidőt pedig erősen behatárolja, hogy jól el is fárad a mozgásban.

Ti mit gondoltok erről egy ennyi idős gyereknél?

Esetleg van saját tapasztalatotok?

2023. nov. 22. 14:18
1 2 3 4
 31/40 anonim ***** válasza:
73%
Előző vagyok. Most látom hogy már próbálta máshol és tetszett neki. Akkor ebben az esetben megvenném. Csak készülj fel arra, hogyha kontrollálni akarod (nagyon helyesen) a használatot akkor valószínűleg lesz pár vita, mert szerintem gyakran szeretné majd használni.
2023. nov. 23. 04:52
 32/40 anonim ***** válasza:
32%

Lányom imádott pocsolyában ugrálni,mikor ovis volt.

És mivel 2 bátya van akik születésekor már ovis illetve iskolás voltak így bizony ha kellet babakocsival esőben mentünk a tastvérekért.

És lányom max meséket nézhetett ovisként rossz időben vagy olvastam neki társas játszotunk

Mert amúgy kirándultunk,játszotereztünk bicikliztünk,rollereztünk,kertészkedtünk.

Ha te harcolni akkarsz gyerekedel minden nap mert ha megveszed ezt utána csak az lesz csináld .

2023. nov. 23. 06:14
 33/40 anonim ***** válasza:
33%
Nekünk soha nem volt konzolunk, de ha szigorú időhatárt szabsz, nem tartom ördögtől valónak, de a helyedben inkább táncszőnyeget vennék neki. Azért ahogy írták, megvan a veszélye, hogy ráfügg, hisztiforrás lesz. Egyébként ne a mi véleményünket kérdezd, mérlegelj, döntsetek a férjeddel, aztán ne érdekeljen senki véleménye.
2023. nov. 23. 08:37
 34/40 anonim ***** válasza:
61%

Jaj istenem, nincs vele semmi gond. A fiam is ennyi idős korában kapta az Xbox-át, most 7,5 éves és nem, nem lett függő, van olyan hogy be sincs kapcsolva egy hétig. Ellenben imádja a kinectes játékokat rajta, sőt, Minecraftezni is szokott az egyik osztálytársával aki szintén szereti, ami meg egy helyben ülős-nyomkodós időtöltés, húúú na most aztán szaranya vagyok a javából.

Jó időben mi is preferáljuk a kintlétet, imád biciklizni, vagy kimegyünk focizni, vagy akármi amit épp szeretne. De ha rossz idő van (és nem, rohadtul nem 2 olyan alkalom van ősszel/télen, hanem jóval több), vagy csak szimplán éppen nincs kedvünk kimenni, akkor semmi bajom vele, hogy Xboxozik. Nem szabad hagyni 0-24 azzal játszani, nyilván.

Én 34 éves vagyok, gyerekkoromban már bejöttek a sárga kazis Nintendok, meg a Commodore, Amiga gépek, aztán meg a 386-osok, 486-osok, Pentiumok. Egyre több szomszéd kisgyereknek volt, meg persze idővel én is kaptam, és rohadt sokat lógtunk egymásnál ezekkel játszva. Ettől még ugyanúgy voltunk kint is és fociztunk, kidobóztunk, bicikliztünk, fára másztunk, mint minden normális gyerek. És rohadt hálás vagyok, hogy én már így nőttem fel, mert megmaradt a szeretetem a PC-s játékok, dolgok felé, és nem lettem informatikai analfabéta, aminek sok hasznát veszem a mai napig is. A mai gyerekekre már hatványozottan igaz, hogy egy ilyen világba születnek bele, akár tetszik nekünk, akár nem. Hülyeségnek tartom a teljes tiltást.

Szóval nyugodtan hagyd azt a gyereket Xboxozni, csak ne abból álljon az egész napja. A mérték a kulcs.

2023. nov. 23. 09:36
 35/40 anonim ***** válasza:
60%
Hát nem tudom, az én gyerekeim, ha tehetnék, egész nap csak képernyőt néznének. Pedig van nagy kertünk, közel van szabadstrand, erdő, hegy, biciklipálya... sokan is vannak testvérek, a telójukon meg szülői felügyelet van. Mégis odaszivárognak az xboxhoz, laptopokhoz - mert a haverok is már inkább vannak online, mint át kelljen menni a szomszédba. Ha családi program van, kirándulás, szülinapi ebéd, bármi, rögtön jön a nyavalygás, hogy vissza mikor érünk, mert meccs van xy-nal, aki valahogy mindig csak most ér rá vagy hogy én vagyok a leggonoszabb, hogy este 9 után nincs wifi a házunkban, mert az osztályban mindenki más 11-ig játszhat. Ha újrakezdhetném, szerintem csak felsőben kapnának először bármilyen nyomkodnivalót, mert állandóan csak a vita van belőle és kb. azért iratom be már őket mindenféle edzésre, hogy legalább annyit biztosan ne azt nézzék. Tiszta függő mindenki nálunk, nincs mit szépítsem.
2023. nov. 23. 09:49
 36/40 anonim ***** válasza:
82%

35# Gondolod,ha felsőbe kapnak először nem lennének azok? Nem ettől függ. Nálatok más a probléma. Nálunk pl még a rokonságba ha megy a tv se érdekli a gyereket,pedig sose mondtam ott hogy nem szabad.

34# Ugyanígy nőttem fel. Egész nyáron kint voltunk a barátaimmal,bicikliztünk,koriztunk,de mikor rossz idő volt bizony leültem Simsezni. Nem 0-24. Imádtam,amúgy most is csak már idő nincs rá.:D Amikor mínusz fok volt,ömlött az eső vagy éppen a hó,mi is kint voltunk gyerekként,de őszintén hiába öltöztünk fel melegen,egy hóember építés után én már akkor is vágytam be és mások is. Teázni ilyesmi. Biciklizni úgy,hogy ahol éltem alig volt hely,ami nem jégpálya volt. Egyszer össze is törtem magam rendesen. Mondjuk akkor még igazi tél volt. Úgyhogy akik itt írnak valami szuperügyesek,hogy 4 órán át is kint dekkolnak a lefagyott játszótéren. Komolyan le a kalappal. Ráadásul nem minden gyerek élvezi ezt. Egyébként 30+ vagyok,de az egyik legjobb gyerekkori élményem,amikor apa összekötötte lanba a gépet és hárman játszodtunk mindenfélét forrócsoki mellett miközbe kint ónos eső és társai volt. Tudtak mértéket tartani,nem volt este éjjel gépezés,se egész nap,de ekkora hisztit sose csináltak,mint itt egyesek. Főleg hogy most ez már elkerülhetetlen,még is most tiltanák teljesen. Akkoriban elkerülhető volt még,még is tudtak egészséges határt húzni.

2023. nov. 23. 10:48
 37/40 anonim ***** válasza:
10%
Az enyémek már 8-15 évesek (5 fiú) és a környezetünkben mindegyik "ilyen", nem csak ők. A nagyok azért mert kamaszok és online van minden haverjuk, sőt a barátnőjük is, a kisebbek azért, mert az irigyelt nagyoktól veszik a példát. Mozogni is szeretnek, azért persze ki-ki vérmérséklete szerint. Viszont állandó megy a lejmolás, ki mennyit nyomkodhat és szerintük hogy igazságos, kész van-e előtte a lecke és hadd még 5 perc és hasonlók. Plusz persze csak videósokat szeretnének nézni. Tévé nem érdekli őket, azt már lassan ingerszegénynek számít szerintem. De itt kezdődött, hogy először a covid alatt engedtem, hogy a kicsik is Minecraftozzanak, hogy tudjanak legalább így találkozni a barátaikkal. Ugyanez volt pepitában a nagyoknál a Fortnite... és akkor szabadult ez ránk igazán. Ismerősi családokhoz képest pedig én még tök szigorúnak számítok azzal, hogy még mindig szülői felügyelet van a nagyok telója is és direkt nincs sok mobilnetük. Egyébként tiszta "viccnek" tartom, hogy a világra szabadították a játékgyártók ezeket, aztán a szülőkre van bízva, hogy küzdjenek, mert közben igazoltan nem egészséges és függőséget okoz. Mintha minden gyerek legálisan drogozna, te meg oldd meg, hogy a tiéd ne tegye. De hát nem lehet őket kivenni a világból, és nekik az online tér már ugyanolyan valóságos színtere a világnak és tök máshogy szocializálódnak, mint mi. Szóval ezzel jönni, hogy 30 éve hogy volt... - hát tök másképp.
2023. nov. 23. 14:22
 38/40 anonim ***** válasza:

#37, hátha hasznosnak találod ezt a videót:

[link]

A lényeg röviden, hogy ami szülői szemmel játékfüggőségnek látszik, az sokszor valójában megküzdési stratégia a gyerek részéről. Az igazi játékfüggőség ritka. Valamilyen egyéb stresszforrás, probléma van a háttérben, amit így tud a gyerek levezetni. Ilyenkor a játék megtiltása, elvétele pszichoszomatikus tüneteket okozhat, mert a sztessz ott marad és utat keres magának.

A legkevésbé sem állítom, hogy a videóban leírt jelenség áll fenn nálatok, de nekem nagy aha-élmény volt, és eszembe jutott arról, amit írtál. Hátha hasznos neked is.

2023. nov. 23. 15:15
 39/40 anonim ***** válasza:
41%

Vázlatosan beleolvastam a kommentekbe, de nem nagyon láttam választ az Xboxal kapcsolatban. A gyereknevelési tanácsokat rábízom a nálam okosabbakra, én csak a kérdés miatt vagyok itt.

Tehát a mozgásérzékelés a kettővel ezelőtti Xbox generációban volt nagyon komolyan támogatva. Az Xbox 360 konzol ami olyan 2005től 2012ig futott kapott egy kiegészítőt a Kinectet amiből sokat adtak el akkoriban és nagyon népszerű volt. A kamera felismeri a személyeket és követi a végtagok mozgását így hagyományos kontroller nélkül irányíthatók a játékok. Az Xbox 360 utódja, az Xbox One is kapott egy ilyen kamerát ami sokkal fejlettebb (minden gép csak a hozzávalóval boldogul), de ott sajnos hatalmas bukás volt ezért támogatását nagyon hamar megszüntették és játék szinte nincs arra a gépre hozzá. Tehát Xbox 360 konzolt kellene venni ilyen célra. Az előnye az ennek a gépnek hogy régi tehát olcsó, a hátránya hogy régi tehát a gép állapota és a beszerezhető játékok hozzáférhetősége kicsit lutri. Menjünk sorban:

HARDVER

Az Xbox 360 gépből számtalan változat készült és bár Kinect mindegyikhez csatlakoztatható, csak az S és E modellek támogatják alapból. A többi géphez egy áthidaló kábel kell ami nem csak macera, de már régen is nehezen beszerezhető volt. Emellett az S és E modelleken kívüli gépek nagyon megbízhatatlanok. A gépe színe változhat:

Xbox 360 S(lim) [link]

Xbox 360 E [link]

A gépek között minimális a különbség, az E model egy picit csendesebb és újabb, az S modellen több csatlakozó van (pl optikai kimenet). A gépek legfontosabb jellemzője, hogy mekkora (belső) tárhelyük van. Magad is csatlakoztathatsz hozzájuk USB meghajtókat, de több okból is jó lenne ha olyat vennél amiben van egy nagy tárhely. Az S modellek azt hiszem olyan 120-250GBos meghajtókkal jöttek és az E modellek 250-500GBosokkal. Bár Kinecthez nem szükséges, de az összes gépen van wifi csatlakozó a netes felülethez.

A Kinectből egy fajta létezik, csak arra figyelj nehogy az Xbox One kamrát vedd meg véletlenül (az máshogy néz ki): [link]

A Kinect használatához legalább 2, de inkább 3 méter távolság kell a kamerától. Széltében nincs szigorú megkötés, de a legtöbb játék igényli hogy kinyújtott kézzel jobbra balra meg tudjál tenni legalább pár lépést. Ha ketten játszotok akkor szorozhatod kettővel.

ALAPSZOFTVER, BEÁLLÍTÁSOK

A gép még rendelkezik minimális hivatalos támogatással, de jövőre ez még kevesebb lesz. A menü a nagyobb Európai nyelveket támogatja (magyar nem), a gép bármilxen HDMI, legalább 720p felbontású televízióval működik. Játékokat lemezen vagy a beépített boltban lehet venni amihez regisztráció szükséges. A gép alapszoftverét frissíteni kell a Kinect és bizonyos játékok használatához. Ezt meg lehet tenni a gép netre csatlakoztatásával vagy a játékok lemezei is felajánlják a frissítést. A lemezes játékok gyakorlatilag minden esetben tartalmazzák a teljes játékot, a netes boltban viszont gyakran vannak máshol nem beszerezhető kiegészítők hozzájuk. A netes bolt része azért érdekes mert 2024 JÚNIUS környékén be fogják zárni a gépen mivel már szinte senki sem használja. Az addig megvásárolt termékek korlátlanul újra letölthetőek maradnak, de új dolgokat nem lehet már venni és játékhoz adott kódokat sem lehet majd beváltani. Ez Kinect oldalról a táncolós játékokat érinti leginkább ahol extra zenéket lehet vásárolni. Az xbox.com weboldalon van segítség a beállításokhoz. A gép egyik kevésbé reklámozott funkciója a lehetőség, hogy telepítsük rá a lemezes játékokat (alap esetben minden a lemezről fut). Ez sok szempontból nagyon hasznos (nem zúg a lemezolvasó, gyorsabban tölt a gép), de Kinect esetében - ahol a sok ugrálás miatt berezeghet a lemezolvasó - különösen ajánlott. A rezgő lemezt az olvasó megkarcolhatja. Telepítés esetén a játék indítása után, legkésőbb 1 perc múlva leáll az olvasó.

JÁTÉKOK

A Kinect szenzor a gép életciklusának második felében jelent meg és így vagy úgy a legtöbb játék támogatta abban az időben. Abban az időben a normális zöld dobozos Xbox játékokon egy lila csík és valamiféle Kinect logó mutatta ha a játék támogatja a kiegészítőt valamilyen szinten. A kifejezetten csak Kinectes játékok doboza lila és REQUIES KINECT ikonokkal ellátottak. [link]

A legjobb Kinect játékokat általában a Microsoft, az Xbox gyártója adta ki, de ha találsz valamit ami tetszik akkor valószínűleg fillérekből be tudod szerezni, mert a Kinectes játékok általánosan nem keresettek. A Kinectes játékok általában nem támogatják az együtt játszást másokkal a neten, hanem helyi élmények 1-2 főnek. Ezeket a játékokat ajánlanám:

Dance Central 1-3: A Kinect táncolós játékokban a legerősebb és bár sok jó van rá, ez a sorozat szimplán a legjobb. Gyakorlatilag le kell ismételni ami a képernyőn látható minél pontosabban. https://www.youtube.com/watch?v=_fNahKxHpCU

Forza Motorsport 4: Ez elsősorban egy hagyományos autós szimulátor ahol Kinectel is lehet vezetni. Az akkori idők legjobb autós játékai között tartották számon. https://www.youtube.com/watch?v=X0RUjeJdkZU

Fruit Ninja (csak digitális): Iszonyúan addiktív gyümölcs szeletelős játék, a Kinect talán legtöbbet eladott játéka egy független fejlesztőtől. https://www.youtube.com/watch?v=B8Osemh24BQ

Kinect Adventures (ügyesség) / Kinect JoyRide (autós) / Kinect Sports (...sport): "Alapozó" Kinect játékok ahol az Xbox 360 avatarunkkal (saját 3D figura amit a főmenüben készíthetünk) kalandozhatunk. A Microsoft azért adta ki ezeket, hogy bemutassa az erősségeit az irányítónak és a legtöbb játék ezeket másolja. https://www.youtube.com/watch?v=-p96Slu1PiA (a trailer nagyon "amerikai", de jól mutatja milyen is játszani).

Kinect Disneyland Adventures: Talán a legkreatívabb Kinectes játék amivel játszottam. A szokásos ugrabugrálós dolgokon kívül jópár nagyon okos módon is használja a kamerát amit más játékokban nem látni. Gyakorlatilag egy virtuális Disneyland (a mesekarakterekkel interakcióba is lehet lépni) ahol az attrakciók külön pályák. https://www.youtube.com/watch?v=0Ohnv2cSFWA

Kinectimals: Vad háziállat szimulátor. Iszonyúan cuki bár ez nem fog nagyon megmozgatni. https://www.youtube.com/watch?v=7M7XlTtHAy8

Rabbids - Alive & Kicking: Tiszta parti játék akár 4 főnek, egyedül nem nagy szám. https://www.youtube.com/watch?v=HVJtgG8TSmU (a nyulak folyton visítanak)

Rush: A Disney–Pixar Adventure: Ez úgymond a diszkont változata a Disneyland Adventuresnek. Kisebb rövidebb, egyszerűbb (eléggé önismétlő is), de a Pixar karakterek azért viszik a hátán. Az alap dolgok megvannak itt is tehát nem rossz. https://www.youtube.com/watch?v=CoRfk2P9EpM

2023. nov. 24. 09:55
 40/40 anonim ***** válasza:
54%

+1 Egy játékot lefelejtettem:

Kinect Star Wars: 4 különböző játékot kínál Star Wars köntösben. Van egy sztori mód fénykard párbajokkal, egy rombolós mód egy szörnnyel, egy versenyzős mód a filmekből https://www.youtube.com/watch?v=GlWOAYV4U_0 Bár mindegyik szórakoztató a maga módján, de mégis a negyedik a táncolós mód messze a legjobb. Star Wars fanatikusok valószínűleg eret vágnak, de ha veszed a poént baromi jó (és a Dance Central mellett is nagyon erős mechanikailag!):

https://www.youtube.com/watch?v=b6uNvQich8g

https://www.youtube.com/watch?v=n4aY5xL9ZCY

https://www.youtube.com/watch?v=84YXPw4htnQ

2023. nov. 24. 10:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!