Semmit nem ér a szavam. Hogyan legyek türelmesebb egy 3 évessel?
Imádom őt, de nap, mint nap felidegesít azzal, hogy nem fogad szót. Egész napunk abból áll, hogy utasítgatom/megkérem szegény gyereket erre-arra, olyanokra, amikre kérnem sem kéne már, de nem fogad szót, mostanában már úgy tesz, mintha meg sem hallana, ezért mindent kb 90x mondok el neki. Pl: "Vedd fel a zoknid, légyszi!", "Ne járkálj miközben eszel!" "Ne piszkáld azt!", "Várj itt, ne menj be!", "Ne ugrálj az ágyon!".
Nem buta dolgokat kérek tőle, csak próbálom óvni őt pl a felfázástól, fejütéstől, fulladástól, de az Isten szava sem érne neki, pedig én mindig elmagyarázom egyszerűen minek mi a következménye. Másra sem nagyon hallgat, max pár percig. Az oviban eddig nem mondták, hogy ne fogadna szót, de itthon... Mióta elkezdődött az ovi rosszabb meg lehet én is mindent jobban "felveszek", mert úton a kistesó a pocakban, ha nem úgy van minden itthon ahogyan eltervezem ingerlékenyebb vagyok, mint voltam.
A legszomorúbb, hogy egyre gyakrabban azon kapom magam, hogy már megint kiabáltam szerencsétlen gyerekkel. Nem vagyok rá büszke, főleg, hogy mindig mondogatta anyukám is, hogy milyen türelmes vagyok, a férjem is régebben annak tartott, de mostanában mondta, hogy esténként mindig vitázok a gyerekkel. Akkora telik be a pohár az egész napos könyörgéssel, a gyerekem meg ilyenkor kezd el igazán rendetlenkedni is.
Mit csináljak, hogy hallgasson rám? Nem akarok ordibáló, ingerült anyukaminta lenni, ez nem maradhat így. Nem akarok neki lelkileg sem rosszat.
Köszönöm előre is!
"úgy felfáztam elsős koromban hogy vért pisiltem"
Ideje, hogy megtudd az igazat: lábról nem lehet felfázni. 🤦
A "felfázás" ugyanis bakteriális húgyúti fertőzés.
12 egy kérdés: dackorszakról megoszlanak a vélemények.Valaki azt mondja egy 5 èves màr nem dackorszakos mert 3.5 éves korba ki kell nőni,màs meg azt mondja ,hogy akkor lehet mèg dackorszakos.Ès leírva is olvastam mindkettőt,hogy 5 èves korig tart.
Egy biztos nálunk a 4 èves fiú dacol bőven mèg.
Mintha az én lányomról írnál… ő is most kezdte az ovit, a kistesó 2 hónapos. Nem fogad szót itthon, pokol minden este, de érdekes módon az oviban állítólag nincs vele probléma. Szakembertől hallottam, hogy nagyon jellemző ebben a korban az, hogy mivel az oviban egész nap viselkedni kell, ezért otthon ereszti ki a gőzt, ott engedi el magát és dacol. Ovi, kistesó: ez már 2 nagy változás az életében, tudom milyen nehéz de próbálj meg egy kicsit még kitartani.
Én amit kipróbáltam és működik: pl azt szeretnéd hogy elmenjen fürdeni de persze nem a válasza. Ahelyett hogy mondom neki, most megyünk fürdeni azt kerdezem: Fürdeni szeretnél előbb vagy vacsorázni? Vagy a zoknis példa, ami nálunk is állandó probléma: kiveszek 2 zoknit a fiókból és megkérdezem: melyiket szeretnéd a kettő közül felvenni?
3 éves, azt érzi ezekben a szituációkban hogy ő döntött, nem fog vissza kanyarodni az eredeti problémájához hogy márpedig ő nem vesz fel zoknit. Nekünk a figyelem elterelés működik, a “marpedigenaztmondtamhogy” az nem.
Utolsó jól mondja, adj neki választási lehetőséget. Sokszor a gyerekek nem-je igazából azt jelenti, “nem most”, “ne te”, “nem így”.
Lehet, hogy csak nem szeret levetkőzni, mert hideg van a fürdőben. Vagy bele van merülve egy játékba, amit nem szeretne az öltözés miatt megszakítani. Gondolj bele: ha te épp olvasol és valaki megkér valamire, akkor még az adott oldalt, fejezetet befejezed es utána mész. Hagyj erre lehetőséget neki is. Ha valamit nem szeretne megcsinálni, hagyd rá egy időre. Majd 5, 10, 15 perc múlva megcsinálja, ha újra kéred. Ha már halaszthatatlan a dolog, akkor pedig mondd el neki, hogy most már muszáj megtenni es segíts neki a megvalósításban.
Már ne is haragudj, de hogyan várhatnád el egy 3 évestől, hogy szót fogadjon?
Ahelyett, hogy a következetességre törekednél, inkább kiabálsz rá.
Ha leveszi a zoknit, hát leveszi. Majd ha fázik a lába, szól, van már annyira értelmes gyerek.
Ha járkál evés közben, mondd neki, hogy "gyere csak, a plüssmackó mondani szeretne neked valamit itt az asztalnál, de ha elmész, nagyon meg fog sértődni!".
Ha piszkál dolgokat, hát hadd piszkáljon. Most mindent megtiltasz neki, és később azt fogja gondolni, hogy ehhez meg ahhoz sem szabad hozzányúlni? A kicsik mindenre kíváncsiak ebben a korban.
Az ágyon ugrálás helyett találj ki neki valami mást, vondd el a figyelmét, vagy esetleg mondd hogy: az ágy most elfáradt a sok ugrálásodtól, hagyd neki, hogy kipihenje magát, és mondjuk ha van egy matrac, azt add oda neki, trambulin, stb.
Tudom, hogy ezek nevetségesen hangzanak, de a kisgyerekeknél egyszerűen máshogy nem megy.
Köszi a válaszokat!😊 Írtatok jó ötleteket.
Az alternatíva kínálását már próbáltam. Pl: "Hajgumit vagy hajcsattot kèrsz a hajadba? Gyere válassz!" Erre a lányom közölte velem, hogy "Nem választok, semmit ne tegyünk a hajamba." Ezt sokszor eljátszotta már.😁 Tudja mire mennek ki a választási lehetőségek.
Az "ágy elfáradt", ez cuki nagyon.🙂 Hasonló dolgokat kitaláltam már neki, milliószor. Olyan dolgokat, hogy már nevet a rokonság a fantáziámon. Adott pillanatban volt amikor ért, nem egyszer, de amikor egy nap kismillió szó nem ér semmit, akkor egyszerűen már nincs idegzetem újabb és újabb dolgokat összehordani, mert már azokra is immunis. Pl amikor nem akart húst enni azt mondtam neki, hogy 1 husi bújjon el a pocakodban, majd a többi husi induljon el őt megkeresni. Számtalan ilyen technikám van és változatosak is, de a zokni és az ágy téma főleg katasztrófa. Piszkálni piszkálhat amíg nem veszélyezteti magát, bár a házunkat napi 2x rakjuk rendbe, mert mintha hurrikán söpört volna. Ami nem fontos és nem veszélyes azt a témát elengedem.
Kérdező, a kérdésed alatti leírásod alapján teljesen azt hittem, hogy fiú a gyereked.
Általában a fiúgyerekeknél tapasztalok ilyen rosszalkodásokat. 😅🙈
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!