Mennyire általános hogy autóval viszik a szülők a gyereket iskolába?
Sok helyen hallom ha autokrol van szo hogy arra hasznaljak hogy gyereket viszik az iskolaba, stb.
Amikor en voltam iskolas a 90es évek végétől, akkor a szüleim sosem vittek el iskolába. Anyám elkisért 1-2 alkalommal első osztályos koromban, de utána már egyedül mentem. Falun laktunk de szerintem a városban sem lett volna máskép. Ovodába is bicikli csomagtarton vittek, pedig mindig is volt autonk.
Az ablakunkból ellátok a suliig, így nálunk nem játszik az autó. Még úgy se hogy távolabb dolgozok. Több idő lenne kiállni, átállni, mint el- és visszasétálni (egyébként a bicikliért, mert én azzal megyek tovább; bicikliülésbe egyébként nem tudom, hogy lehetne egy általános iskolást még berakni, amikor 22 kg a súlyhatár. Lányom pehelysúlyú 8 éves, de így is 20 kg és magasságra már 2 éve nem lehet szabályosan bekötni, mert nem ér odáig az öv. Nem véletlen hogy a gyártó 4-5 évet ír). Osztálytársai többsége is a közelben lakik.
Ettől függetlenül tele van autóval reggelente az iskola előtti parkoló.
10: 15-20 évvel ezelőttig simán lehetett autó nélkül és rosszabb tömegközlekedés mellett is élni és gyereket nevelni, ma felelőtlen, aki autó nélkül gyereket vállal. A tömegközlekedés meg azért nem fejlődik, mert senki nem használja akkor sem, ha van. Nálunk fillérekért indult helyijarat, ami a vonatközlekedéshez volt igazítva, iskolai csúcsidőben 15-20 percenként járt. Tudod ki használta? Néhány banyatankos nyugdíjas, és pár ingázó.
A többi dodzsemezve törte egymást a környező utcákban, amikben parkoló zónák alakultak ki. Kialakítanak plusz 20 parkolóhelyet, és csinálnak még százat a környező utcákban. Katasztrófa, élhetetlen a környék, és igen, már én is elgondolkozom hogy utcára engedjem e a gyerekeimet, amikor a saját autómat nem hagyhatom a kapubejáróba, mert összetöri a nyomorék. De ha nem hagyom kinn, akkor elállja a bejárót...
De nyilván teljesen indokolt egész nap a vécére is autóval menni, hiszen nincs tömegközlekedés, csak üresen mennek a buszok, hiszen arra várni kell vagy 10 percet, esetleg sétálni is még ötöt, és azalatt letörik a lába a sok "kifogást nem gyártó" embernek meg az ivadékának. Közben meg hordja mindenki a gyerekeket alapozó tornára meg minden kínra, ahelyett hogy elsétálna vele reggel az oviig.
Azért, mert manapság az embereknek valamiért nem jó a körzetes iskola, ami legfeljebb 20 perc sétára van.
Ha 40 perc a legközelebbi általános iskola, akkor az ember rosszul választott lakóhelyet. Ott volt olcsó a telek, ott volt olcsó a ház, de a 30-40 évnyi autózás benzinköltségét, a 2 autó fenntartási költségét és az időt, ami pénzben nem is kifejezhető már elfelejtik beleszámolni abba, hogy mennyire jó ötlet a semmi közepére épült újépítésűbe költözni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!