Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ennek mi lesz a következménye?...

Ennek mi lesz a következménye? Szeretni fog egyáltalán az 5 éves lányom?

Figyelt kérdés
Vannak rossz szokásai. Pl. dobál tárgyakat, köpköd, parancsolgat felnőtteknek. Csak én vagyok vele erélyes, nálam leszokott ezekről. Az anyjánál meg a nagyanyjánál mef meri ezeket csinálni, mert ők engedékenyek. Attól félek, hogy én leszek a rossz szülő és kevésbé fog szeretni emiatt.
2023. szept. 11. 19:44
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
80%
A gyereknek kellenek a határok, korlátok. Hiába vagy vele erélyes, ha a nagyszülőkkel nem vagy. Beszéljétek meg, igenis ott is viselkednie kell, ne hagyd, hogy mások akarják a gyerekednek megmondani mit szabad, mit nem, te vagy az anyja. Apa képben van? Ő is neveli érdemben a gyereket? Ha nem, jó lenne, ha melléd állna.
2023. szept. 11. 19:58
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Az apa írta a kérdést...
2023. szept. 11. 20:17
 3/13 Metionin ***** válasza:
100%
Te csinálod jól, pont hogy az anyjának meg a nagymamának is erélyesnek kellene lenni ebben a tekintetben.
2023. szept. 11. 20:31
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Téged fog igazán szeretni, mert a szabalyok adnak a gyereknek biztonságot
2023. szept. 11. 20:39
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Eszerint elváltatok?

A válás önmagában trauma a kislánynak és utána ezek a viselkedések utalhatnak arra, hogy lelkileg össze van zavarodva. Ami nem azt jelenti, hogy engedni kéne, hogy dobáljon, köpködjön, parancsolgasson. De elképzelhető, hogy pszichológushoz el kéne vele menni, hogy segítsen neki feldolgozni a válásotokat.

2023. szept. 11. 21:14
 6/13 A kérdező kommentje:
Most nem úgy tűnik hogy szeretne engem. Ha játszani akarok vele, akkor mindig leráz és inkább az anyjához vagy a nagyanyjához megy. Folyton őket említi, őket hívja. Mintha kevésbé lennék népszerű nála. Igaz, hogy csak nekem fogad szót. A nők pedig ha kiszabnak neki feladatot, akkor nem ők mondják meg neki, hanem engem bízbak meg vele hogy adjam ki neki a feladatait, merthogy rám hallgat, rájuk meg nem.
2023. szept. 11. 21:15
 7/13 A kérdező kommentje:
Nem váltunk el. Együtt vagyunk.
2023. szept. 11. 21:17
 8/13 A kérdező kommentje:
És megjegyzem hogy szeretjük egymást a feleségemmel ugyanúgy, mint az elején.
2023. szept. 11. 21:17
 9/13 anonim ***** válasza:

Akkor ezek a mondataid hogyan értendőek?

"...nálam leszokott ezekről..."

"Az anyjánál meg a nagyanyjánál mef meri ezeket csinálni..."

Nálad <-> anyjánál.

2023. szept. 11. 21:21
 10/13 anonim ***** válasza:

Kérdező, a nevelés sok tényezős, azaz több tényező együttesén múlik, mi a hatásod a lányodra.

A határozott következetesség önmagában teljesen rendben van, sőt, szükséges, akár már egy másfél éves baba esetén is.

Téged nem ismerlek, a nevelési attitűdöd se, más infóm meg nincs rólatok.

Ezért felsorolok néhány tényezőt, hogyan viszonyulok kisgyermekekhez. (Persze ez csak egy vázlat, de talán irányadó.)

Amikor következetesen és határozótan jeézem a kisgyermeknek, hogy ezt, vagy azt nem szabad, mindig hozzáteszem, mi mást szabad neki tenni, és hogy olyan esetben ő okos. Nem "bezzeg"-ezve, hogy "bezzeg máskor milyen jól csinálod ezt/azt", hanem bíztatva, mégpedig higgadtan, konkrétumokat említve PERCEKKEL EZELŐTTRŐL (azért, mert az időérzéke még a 6 éveseknek is labilis, pláne a még kisebbek esetén) :

"A dobálózásodnak nem örülök, annak örülök, amikor az előbb szépen összepakoltál, látod, olyankor látom, hogy igazából milyen aranyos és ügyes is tudsz lenni. :) De a dobálózásodnak nem örülök. Ha összeszeded, amit most eldobtál, megint örülni fogok neked."

A lényeg, véletlen se megfélemlítve, idomítva. Mert nem pusztán az a cél, hogy mellőze a gyerek a nem kívánt cselekvést, hanem A BELÁTÁSA, és hogy NE féljen tőled.

Emiatt még egy fontos dolgot szoktam tenni. Amikor elmondom a gyereknek, ezt/azt nem szabad, bmegbeszéljük: MIÉRT nem szabad! Ha van rá idő, először megkérdezem őt:

"Szerinted MIÉRT nem örülök ennek, miért rossz dolog, amit tettél? Ha érted, hogy miért, és megpróbálod ezután máshogyan csinálni, örülni fogok, mert okos dolog értened."

Meghallgatom a véleményét, mejd hozzáteszem, ehhez képest és hogyan létom, MIÉRT nem jó, amit tett ÉS MIÉRT JÓ AZ , HOGY .... [és itt konkrétan kifejtem, mi volna ahelyett a jó megoldás, a jó cselekedet].

Ha nincs elég idő, akkor nem kérem a véleményét, csak elmagyarázom neki, mit látom ezt rossznak, amazt meg jó tettnek, kihangsúlyozva: tudom, hogy ő okos és megérti, és próbálja legközelebb okosan csinálni.

Építeni kell az önbizálamát - jó irányban! Nem pusztán fegyelmezni.

Lehet h így jársz el, kérdező, fogalmam sincs, hiszen nem ismerlek. Mindenesetre megfogalmaztam, lényegében és hogyan szoktam eljárni hasonló helyzetben.

2023. szept. 11. 21:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!