Lányom 4,5 éves, mindenre nemet mond. Ez életkori sajátosság? Ki fogja nőni? Nagyon nagy benne az ellenállás.
Bocs, de ezt nem hiszem el. Megkérdezed ebédnél, kér-e rántott húst és azt mondja, nem?
Megkérdezed, van-e kedve strandra menni melegben, azt mondja, nem?
Biztos sokszor ellenkezik, de inkább meg kéne keresni vele a közös nevezőt, nem próbálni lenyomni a torkán a te elképzelésedet.
Úgy hívják, hogy opponálás, az adhd egyik tünete, bár mostanában önállóan is adnak már neki kódot, keress rá, hogy ODD (oppositional defiant disorder).
Nem mondom, hogy a gyereked pszichiátriai eset, de ha nincs megfelelően kezelve, lehet belőle az. Illetve kicsi korban ha enyhe, akkor lehet simán életkori sajátosság.
A lényege az, hogy bármit kérnek tőle, elutasítja. Nem tudja, hogy mit akar, de azt biztos nem, amit a szülei mondanak neki.
Erre az a megoldás, már ha van, hogy ne adj neki utasításokat, hanem ajánl fel alternatívákat: előbb vacsorázol vagy fürdeni mész?
Almát kérsz vagy barackot?
Megeteted a kutyát vagy inkább a növényeket locsolod meg?
Valamint ne csinálj belőle hatalmi harcot. Ha valami olyasmi ellen tiltakozik, ami nem fontos, akkor hagyd rá. Viszont ha valami fontos, akkor azt érezze, hogy nem engedsz belőle.
Sajnos a lányom szenved tőle, és én is kivagyok már.
Lassan már semmit nem mondok neki. Pl. kitalálta, hogy ő jogász lesz. összegyűjtöttem neki anyagot, hogy hol van ilyen képzés, mi kell hozzá, stb. Na, hát az teljesen biztos, hogy ő jogász aztán nem lesz, mit képzelek én! Mit ki nem találok! Újabban azt mondta, hogy ő orvos lesz. Most közöltem vele, hogy szerintem az neki nem fog sikerülni. Most gőzerővel készül a felvételire. Sajnos ez minden ész érvvel szembemegy, egy anyának szerintem támogatnia kéne a gyerekét, de nála ez így működik. Pszichológushoz jártam vele évekig, nem jutottunk előbb, sajnos.
Próbáltad már brutálisan megverni?
Kérj 8#astól tanácsot. Ő tudja milyen a szeretetteljes, jó nevelés. Ha nem vérzik, nem vagy elég kemény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!