Volt aki pszichológushoz vitte a gyerekét, mert nem akart enni az oviban, ill. étkezési zavara volt?
Tapasztalataim szerint a pszichológusok semmiben nem tudnak segíteni. Mindkét gyerekemet hordtam, adhd miatt. 1 év után a nő kijelentette, hogy a gyerek szorong az iskolában. Aha, hát ehhez kell ám a nagy tudomány.
Ismerőssel beszélgettem a váróban, evészavar miatt hordta a lányát. Kicsit más volt, mint a tiétek, anorexia-gyanús volt a tinilány. Azt mondták nekik, hogy befektetik a gyereket és megtömik. Ennyit tudnak.
Szóval inkább próbáld kérdezgetni, hogy mi a gond az oviban, vagy legrosszabb esetben vigyél neki te ebédet. Több ismerősöm hordta a kaját a gyerekének az oviba, ételallergia miatt. Általában megengedik.
Végigolvasva mindenki kommentjét, az a gyanúm támadt, hogy a gyermek legalább az egyik felnőttől tart az oviban. Valamelyik dajkától fél, esetleg neheztel rá, esetleg valamelyik óvónénire. Látatlanban nehéz következtetnem, de esetleg ezen a nyomvonalon is lehetne menni. Egy ovis sokszor nehezen is beszél arról, hogy valakit nem szeret, tarthat attól, hogy anya/apa "intézkedni fog", és az a felnőtt majd még jobban haragudni fog rá. De azért kedves, nyugodt lélekkel, hangnemben besélgess erről vele, "csak úgy mellékesen".
Habár én játékon keresztül szoktam következtetni (dolgoztam egy keveset oviban és suliban). Érdemes megfigyelni, hogyan játszik a gyermek úgy, hogy a felnőtt bevonja a szerepjátékba, pl ovis környezetet eljátszani plüss macikkal stb. Nem kell hangúlyozni számára, hogy ovisat játszol. Javaslom, próbáld ki, hogy a kedvenc katonáival, plüsseivel ovisat játszol vele. Remekül meg lehet figyelni, kire hogyan reagál (de mivel te nem vagy szakember, mint én, ezért ne vonj le messzemenő következtetést a játékából, de akár megírhatod nekem, ha kipróbáltad vele). Játszd el a dadus néniket, óvó néniket, a szerelőt, karbantartót, akit csak lehet. Mivel első körben felnőttre gyanakszom. (Nem feltétlen hibás az adott felnőtt, csak esetleg valakire emlékezteti gyermekedet tudat alatt.)
Az éttermi dolgozókat nem ismeri, így ott nem szorong. A mamáját vélhetőleg szereti és téged is, így a ti főztötöket is megeszi.
A másik gyanúm az, hogy hiába paprikáskrumpli, amit te csinálsz, meg mondjuk, az oviban is van papr krumpli, de az ovibelitől egyszer megundorodott netán, és azóta nem bízik a többi ovis ételben.
(A papr krumpli csupán egy fiktív példa.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!