Mi lehet az oka, hogy a 4 éves fiam akár 8x is felteszi ugyanazt a kérdést egymás után? Pl. hol van apa? Pedig már megbeszéltük többszörösen. Voltunk vizsgálaton, autizmus nagyjából kizárva. Azt szoltam mondani, mikor már unom, hogy megbeszéltük.
A klasszikus, ezerszer visszatérő kérdés:
1. Hol van apa?
2. Mikor érünk már oda?
Ez micsoda?
Megnézhetem?
Megyünk? Megyüünk?
Az ki?
Mit csinál?
🥴
"Apa, mikor jön haza anya?"
(Idézet volt egy másik klasszikustól: 6 éves lányomtól.)
Negyedóra múlva ugyanez ismét.
Legalább két fő oka van:
az óvodás gyermekek érzelemvezéreltek, és hangsúlyos részükről az érzelmi biztonság rendszeres keresése.
Másfelől -amellett, hogy kíváncsiak is- sokszor nem a válaszvárás okán kérdeznek, hanem a másik emberrel való kontaktus folyamatos, aktuális fenntartása érdekében, amíg rá nem únnak az ovisok a kérdezősködésre. Aztán egy idő múltán kezdik elölről.
Ezek természetes életkori sajátosságaik az óvodásoknak.
Példa:
"Apa mikor jön haza? Apa mikor jön haza?"
Lefordítva a felnőttek nyelvére:
Nyugtass meg anya, hogy vigyáztok rám, törődtök érzelmeimmel is, és hamarosan átölelhetem aput is! Na meg amíg kérdezgetlek, addig is beszélgetek veled, anya és figyelsz rám.
(Más esetben meg intellektuális kíváncsiságból kérdezgetnek.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!