Mi történik, ha kisiskolás gyerekek megbuknak?
A kicsi elsős, a nagyobb harmadikos. A kicsinek sem az írás sem az olvasás nem megy, a nagynak a matematika és a nyelvtan nem megy. Ilyenkor pótvizsga van vagy mi történik?
Bocsánat, ha butaságot kérdezek, de szerencsére az enyémek még nem buktak.
2 hetente hétvégén vannak az apjuknál, meg a szünetek felében. Tavaly elég messze költöztek az anyjukkal és annak az új párjával, így bár az apjuk telefonon, e-mail-en keresztül tartja a kapcsolatot a tanárokkal, nem tud érdemben segíteni nekik.
Amig közel laktak, addig egyszerűbb volt, mert sokat voltak nálunk, de így...
12-re:
Ebből egy mukkot se értek.
Te az apja vagy az anyja vagy a gyerekeknek?
Vagy egyik sem?
Amelyik szülőjükkel laknak, annak az elsődleges kötelessége együtt tanulni a gyerekekkel (legalábbis az elsőssel), figyelemmel kísérni a tanulmányi előmenetelét és tartani a tanítókkal a kapcsolatot, hogy ha valahol gond van, időben tudjon korrigálni.
Én a nagynéni vagyok, az apa testvére.
Az anyuka önhibáján kívül eddig sem tudott nekik segíteni ebben, én tanultam a naggyal, a saját gyerekeimmel együtt. Akkor nem volt semmi problémája, az osztály egyik legjobbja volt. A mostani írásképe meg... Elolvasni sem tudom és ő sem. Jártak korrepetálásra idén a suliban és a családsegítősük is rájuk szokott nézni, de úgy tűnik ez most kevésnek bizonyult.
Kivizsgáláson még nem voltak, bár a papírok február végén le lettek adva, de rossz helyre lettek beküldve (ez részben a suli hibája) és így csúszik az egész. Azt már tudjuk, hogy iktatták a beérkezést, de időpontot még nem kaptak.
Akár 1 éves várólista is lehet.
Magánúton esetleg nem tudtok elindulni?
Szerintem ez jórészt a tanító hibája. Ha látja, hogy gond van, akkor már korábban el kellett volna kezdeni ezzel foglalkozni. Ennyi idős gyerek nem azért bukik, mert lusta, meg otthon nem tanul. Ilyenkor még az iskolában meg kéne tanulni mindent, otthon esetleg egy kicsit az olvasást gyakorolni, meg a szorzótáblát, de ennyi. Itt biztos, hogy valami részképesség zavar van.
Otthon nem igazán tudnak gyakorolni, mert nincs kivel. A nevelőapjuk dolgozik, az anyukájuk meg nem tud nekik segiteni.
A kicsinek ebben a tanévben 3 osztályfőnöke volt, gondolom ez sem túl ideális. A nagyobb meg folyamatosan vissza szeretne jönni. Az iskolapszichológus szerint lehet, hogy ő ezt tudat alatt, de ezért csinálja. Nem tudom, hogy mit kellene tenni.
Magán úton nem fogjuk tudni vinni őket, kénytelenek leszünk kivárni a szakszolgálatos vizsgálatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!