Mi történik, ha kisiskolás gyerekek megbuknak?
A kicsi elsős, a nagyobb harmadikos. A kicsinek sem az írás sem az olvasás nem megy, a nagynak a matematika és a nyelvtan nem megy. Ilyenkor pótvizsga van vagy mi történik?
Bocsánat, ha butaságot kérdezek, de szerencsére az enyémek még nem buktak.
Fiam osztályában (elsős) ketten is évet ismételnek, nincs pótvizsga, automatikusan első osztály.
Nagyobbaknál nem tudom.
Anno nálunk is bukott elsőben egy gyerek, ott is újrakezdte.
Nincs valami részképesség-zavaruk?
Volt már vizsgálat ez ügyben?
A tanítónő év közben jelezte a problémát? Fogadó órán beszéltetek arról, mivel segíthetnétek ti a gyerekeket? Elsősnél még együtt kéne tanulni, vagyis a szülőnek is egy az egyben látnia kéne, mit nem tud a gyereke. És azt gyakorolni addig, amíg nem megy. Mondom ezt egy diszkalkuliás gyerek szülőjeként.
Elsőben nincs pótvizsga, ismétli az első osztályt, viszont itt a szülőnek bele kell egyeznie.
Másodiktól ugyanúgy lehet pótvizsgázni, legfeljebb 2 tantárgyból. A szülőnek itt már nem kell beleegyeznie, a tanító dönt.
Nekem 3.osztályos volt a legfiatalabb tanítványom, akit pótvizsgára készítettem fel, ugyanúgy megkapta a témaköröket, hogy miből készüljön. (Pedagógus vagyok, magántanárként dolgozom.)
Most látom, hogy a gyerekeid is érintettek. Érdemes lenne nyáron magántanárral felzárkóztatni. Tudom, hogy kínzásnak hangzik, hogy nyáron tanuljon, de sokkal nagyobb kínzás, amikor végig szenved 4 évet, mert alsóban még nem gyakran buktatnak, de felsőre már behozhatatlan hátránya lesz, és meg is buktatják. Ebből a lemaradás nagyobb baj, mint a bukás, mert ha az alsós alapok hiányoznak, nincs mire építeni. Hiába járja kétszer az évet, ott már nincs idő arra, hogy pótolják, ami hiányzik neki, olyan, mintha a levegőbe akarnának házat építeni.
Másrészt, ha jó a tanár, észreveszi, ha valami részképesség zavar állhat a háttérben és javasol vizsgálatot, ha az iskolából még nem küldték.
Elsősnek is ezt javaslom, ha nem akarsz osztályismétlést, mert ha nem megy az írás, olvasás, a második szenvedés lesz, de ott megoldás lehet az évismétlés is.
Az viszont nem jó ötlet, hogy a nagybácsitól a nagymamáig mindenki nekiesik, hogy majd szeptemberig megtanítják, mert csak összezavarja a gyereket és megágyaz az olvasási problémáknak.
Ha van kérdésed, nyugodtan írj privátban, szívesen válaszolok, ha tudok. Van most másodikosom, akivel ezt a kört lefutottuk tavaly. Iskola ismételtetni akarta az évet, anyuka nem. Azóta volt szakértői vizsgálat is, mindenen túlvan.
Elsös simán évet ismétel.
3 osztályost nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!