Hogyan lehet egy kisiskolásnak legjobban segíteni, hogy ne stresszeljen a dolgozaton?
A fiam negyedikes, és mindig nagyon stresszel a dolgozaton vagy hasonló eseményeken. Sajnos ő eléggé ilyen, pedig jó tanuló, és itthon nem hajtjuk. Előtte napokon szoktunk gyakorolni kicsit az ő kérésére.
Mit tudunk tenni, hogy megkönnyítsük ezt neki?
Kereshetsz olyan példákat, ahol úgy lettek felnőttek sikeresek, hogy nem kaptak jó jegyeket az iskolában.
Elmondhatod neki, hogy nem a jegyek számítanak, hanem a tudás.
De szerintem, ha negyedikben ennyire ezen stresszel, akkor azért valamennyire valamikor ti is nyomtátok, hogy jó jegyeket kell szereznie. Nem biztos, hogy érzitek felnőttként, de sosem felejtem el, mikor pl. megemlítettek valami sportot és apum fél óra múlva arról beszélt, hogy az olimpikonok mennyit készülnek rá meg hasonlók, hiába nem volt elvárás felém, hogy olimpikon legyek a 12 évesen elkezdett sportnál, nekem mindig olyan érzésem volt, hogy ez az elvárás. Azt kellene megkeresned, hogy a gyerekedben mi váltja ki, hogy ennyire fontosnak tartja a jegyeket meg a tanulást és valahogy a kommunikációban ezt csökkenteni.
Meg kell kérdezni tőle, hogy mi az, amitől fél? Mit gondol mi történik, ha nem sikerül jól a dolgozat? Fel kell fejteni az izgalom okát, és utána azt kell a kis fejében helyretenni. :)
(Ez nem "alkati" kérdés, biztos, hogy tőletek szülőktől jön valamilyen - nyilván tudat alatti formában- elvárás. Lehet nem is most, nem is az iskolával kapcsolatban, hanem kisebb korában mással kapcsolatban ezt tanulta, hogy az hogy jól teljesítsen valamiért nagyon fontos. Te is megpróbálhatod megfejteni mi volt ez, és valahogy tudatosan változtatni ezen az elváráson.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!