Konkrétan miket mondtok/mondtatok a gyereketeknek, ami a pelusról a bilire átszoktatásra, szobatisztaságra ösztönzi?
Kérem, ne azt írjátok, hogy pl. "elmagyarázom neki az előnyeit", hanem konkrétan az érdekel, hogy milyen szavakkal mondjátok/mondtátok!
Milyen eredménye lett eddig, mennyi idős gyerek?
Akinek a gyereke már szobatiszta, mit tartott a leghatásosabbnak?
Mi azt mondtuk, hogy csak akkor mehet óvodába, ha már mindig a bilibe/wc-be pisil. 2.5 éves, nagyon szeretne oviba menni, és ezzel pár nap alatt eljutottunk addig, hogy az esetek 90%-ában szól, ha pisilnie kell.
Ezen kívül mutogatjuk neki a szép bugyikákat, amin a kedvenc mesefigurái vannak.
Most 2 éves. Bár nyáron is hideg a mostani lakásunk (nagyrészt északi ablakok, a járólap így sosem melegszik át és a levegő sem, csak a szellőztetés után délutánra), akkor próbálkoztam pelus nélkül hagyni fél-1 órára. Peluscserekor, bilire ráültetéskor mondogattam neki, hogy ha nagylány lesz, mint az unokatesók, akkor nem lesz pelusa, WC-be/bilibe fog pisilni/kakilni, mint a nagy gyerekek és a felnőttek. 7 hósan kezdett menni (kapaszkodva), így azóta ki-be járhat a vécébe, akár én, akár apa van bent, ezért régóta tudja, mi hogy "működik". A vécét (utánam is) ő akarja lehúzni, engedem is. Vettünk bilit, WC szűkítőt is, de mindegyikből a legegyszerűbb fajta. Bármikor kipróbálhatta őket, de sosem erőltettem, viszont eleinte én MONDTAM. Mindig ugyanakkor, reggeli után, délelőtti órákban levettem a pelust és ráült, MONDTAM, hogy ide pisiljen, ha jön a pisi, kaki. Majd előfordult, hogy ő szólt, ettől fogva tehát ő is szólt, én is mondtam. Gyakran nem történt semmi fél óráig sem, majd itt egy kérdés kapcsán rájöttem, hogy elég10-15 percig a bilin hagyni, nehogy játéknak tekintse, ekkortól 10-15 perc után szóltam, hogy szálljunk le, ha nem kell pisilni. Amikor sikerült a bilibe pisilni, kakilni, mindig megdicsértem, még apát is gyakran felhívtuk, félretettük neki az eredményt...stb, ő is agyon dícsérte.
Már az egyik nagymamánál is kérte a bilit (szerencsére volt ott az unokatesóktól megmaradt és szerencsére anyu egyszerre "kapcsolt"), és ott is agyon lett dicsérve, anyu is agyon dícsérte, miután sikerült. (Sajnos a távolság miatt őt ritkán látjuk, külföldön lakunk.)
Hirtelen jött a hideg idő, és az északi lakás miatt itt ez még jobban érezhető, viszont még nem kezdtünk aug. végén fűteni, 2-3 hétig húztuk. Így ruhában megfelelő volt a hőmérséklet, de pelus nélkül nem erőltettem negyed órákat ücsörögni a bilin és pelus nélkül hagyni sem mertem, náthásak is voltunk (mástól elkaptuk). Azt terveztem, ezidő alatt talán majd magától mondja, így "kihúzzuk" a fűtésig. Így, hogy nem mondtam, egyre kevésbé foglalkoztatta a dolog, magától egyre kevesebbszer mondta. Kb. 3 hete, hogy újra fűtés van, és újra mondogatom: állandóan "nem" a válasz. Nem akar pelust se cserélni. Már nincs semmi "érdekes" újdonság, amivel korábban leköthető volt a figyelme, így a peluscsere is húzódik. Igaz, már régóta mindenre "nem" a válasz (aludni se akar...stb), mintha mostanában több nem lenne. (Észreveszem, amikor magával is ellentétbe kerül, sőt még éjjel álmában is "hadakozik".) A pisi és a kaki szót még keveri (a kétnyelvű környezet miatt ez szerintem rendben is), vagy még csak a pisit érzi ingernek(?), mert amikor eddig magától szólt, legtöbbször pisi lett az eredmény.
Lehet, hogy még nem érett meg a bilire, de valahogy mondogatni kell neki, hogy érdekelje, de hogyan?
(Én csak 5 évesen lettem szobatiszta, igaz, ezt más lelki dolgok is befolyásolták.)
Köszönöm az első választ!
Nálunk az ovikezdés a költözéstől függ, hogy mikor találunk anyagilag is jó megoldást. És úgy tudom, valóban csak szobatiszták lehetnek ovisok, viszont ha sokáig kell várni, akkor meg becsapva érzi magát, visszaszokhat, vagy??
A bugyikkal nem vagyok teljesen tisztában, sok használtat kaptunk. Vannak elég "kivágottak", aminek vékonyabb pántja, és "kinyomná" 2 oldalt a tele pelust, de vannak zártabbak, amibe a pelus is belefér - akkor ebből az első kategóriát mutogattad? Vagy a második típus is ilyen, csak a használat miatt "kitágult"?
Jó úton jártok, de hidd el magától is rájön majd hogy az úgy neki jobb. Mondhatsz bármit, amíg maga nem akarja, addig nem fog menni. Nekem 3 évesen és 3 hónaposan lett szobatiszta a lányom. Sokan mindták, hogy vegyek zenélős bilit, meg ültessem rendszeresen a bilire, de nem fogadtam meg a tanácsukat, mert nem gondoltam, hogy ez hasznos lenne. A dokinénink azt mondta, hogy nyugodjak meg a nyáron majd sikerül. De én nem akartam elhinni,hogy csak olyan soká... Májusban volt 3 éves és onnantól felpörögtek az események, egyre jobban akarta és szinte hetek alatt sikert értünk el. Pedig előtte még véletlenül se sikerült a bilibe. Most már biliről hallani sem akar, mert az ovisok már nem pisilnek bilibe, csak WC-be.
Szóval nem akarlak elkeseríteni, de szerintem nyáron biztosabb a siker. Még ha úgy is érzed, hogy az még nagyon messze van. Persze lehet azért próbálkozni, de ne voidd túlzásba. Én volt, hogy hetekig szóba sem hoztam, ha ő nem említette.
Köszönöm Neked is!
Engem pont az bizonytalanít el, hogy sokszor szólt már magától, és sokszor sikerült is neki, főleg a pisi, és ezek után van ez a "nem érdeklődő" állapot!
"Lehet azért próbálkozni, de ne vidd túlzásba. Én volt, hogy hetekig szóba sem hoztam, ha ő nem említette". Mivel már voltak sikerek, ilyenkor azt javasolják, hogy "mondani kell".
Köszönöm 14.06!
Ami nálunk más volt: kislányom már az elejétől ráült a bilire, pl. amikor szembe ültünk én vagy a párom a vécén. Amikor fél-1 órára nem volt rajta a lakásban a pelus, őt nem zavarta, ha a padlóra került a pisi, kaki. Egész napra nem tudtam megoldani pelus nélkül, ahhoz hideg ez a lakás még nyáron is, pelus nélküli időszakban pedig mindig figyelni kellett, nehogy belelépjen, mert csak 3 csúszásgátlós vastag zoknink volt, emiatt sem volt ez megoldás.
Most fűtést 20 fokra állítottuk, többre kell, ha pelus nélkül próbálkozunk?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!