Kezdtetek külföldön új életet gyerekkel? A kicsi hogyan viselte, milyen gyorsan tanulta meg az új nyelvet?
Én 2 éve élek kinn. Lányommal ketten költöztünk ki, 5 éve kinn dolgozom. A nyelvet én is alig beszéltem, könyvből sose tanultam volna meg.
Lányom akkor kezte a sulit, az első évet ismételte. Elég hamar és jól megtanult németül, van amit ő tud én nem🙈. Egy gyereknek hihetetlenül fog még az agya. Nem egyszerű amúgy, kelett kb fél év, mire azt mondtam oké,boldogulni fogunk.
Lányom barátságos, még így is aktívan haverkodott, hogy nem értette a nyelvet.
De nekünk elég közel van a családom meg barátaim, 1 óra sincs az út.
"Ausztriába fogunk költözni, én már 11 éve ott dolgozom, a férjem meg kb 4 éve."
És a gyerekek hol éltek eddig????
A kérdésre: a nagyobb gyerek egy év múlva anyanyelvi szinten fog németül beszélni, ha jár közösségbe, a kicsi szintén, amikor elkezd az ottaniak között lenni. A probléma inkább az lehet, hogy a magyart fogják hanyagolni, mert a legtöbben nem értenek belöle semmit a környezetükben.
2-es, nem ez volt a kérdés.
3-as, ingázunk naponta, Magyarországon élünk még. Határmenti faluból járunk át.
Németországban éltünk, itt kezdték a gyerekek a bölcsit és az ovit. Otthon kizárólag magyarul beszéltünk, de hallgattunk németül gyerekdalokat, meséket, illetve a bölcsis nénink tudott magyarul is, ami így nagy segítség volt. Azóta elköltöztünk Ausztriába, a kicsi itt folytatta a bölcsit, itt senki nem tud magyarul, csak 1-1 szót, de nem volt semmi probléma. Egy alkalommal jött nagyon jól, hogy a bölcsis nénink tudta magyarul az igen szót, egyszer ezzel nyugtatta meg a síró gyerekem, hogy ezt ismételgette, mikor valami baja volt, és ez segített.
De sehol nem láttam, hogy gondot okozna. A nagyobbik suli előtt volt, mikor költöztünk, pár hónapot járt az osztrák oviba, de pillanatok alatt magára szedte az összes helyileg specifikus szót, mintha csakis ezt tanulta volna.
A négy évessel én nézetnék német nyelvű meséket, gyerekeknek való nyelvi oktatóvideókat, hogy a neki fontos szavakat már azért tudja (enni, inni, pisilni, kérem, mi az, stb.).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!