Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Kezdtetek külföldön új életet...

Kezdtetek külföldön új életet gyerekkel? A kicsi hogyan viselte, milyen gyorsan tanulta meg az új nyelvet?

Figyelt kérdés
Ausztriába fogunk költözni, én már 11 éve ott dolgozom, a férjem meg kb 4 éve. A nyelvet nagyon jól beszéljük, de nem anyanyelvi szinten. A nagy 4 éves, még csak pár szót, dalt tud németül, a kicsi pedig csak 1,5 éves, fél év múlva kezdi a bölcsit.
2023. ápr. 13. 13:48
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

Én 2 éve élek kinn. Lányommal ketten költöztünk ki, 5 éve kinn dolgozom. A nyelvet én is alig beszéltem, könyvből sose tanultam volna meg.

Lányom akkor kezte a sulit, az első évet ismételte. Elég hamar és jól megtanult németül, van amit ő tud én nem🙈. Egy gyereknek hihetetlenül fog még az agya. Nem egyszerű amúgy, kelett kb fél év, mire azt mondtam oké,boldogulni fogunk.

Lányom barátságos, még így is aktívan haverkodott, hogy nem értette a nyelvet.

De nekünk elég közel van a családom meg barátaim, 1 óra sincs az út.

2023. ápr. 13. 14:03
 2/16 anonim ***** válasza:
17%
Van/volt több ismerősöm is kint. Kivétel nélkül hazajöttek/haza akarnak jönni a honvágy miatt.
2023. ápr. 13. 14:06
 3/16 anonim ***** válasza:
24%

"Ausztriába fogunk költözni, én már 11 éve ott dolgozom, a férjem meg kb 4 éve."

És a gyerekek hol éltek eddig????

A kérdésre: a nagyobb gyerek egy év múlva anyanyelvi szinten fog németül beszélni, ha jár közösségbe, a kicsi szintén, amikor elkezd az ottaniak között lenni. A probléma inkább az lehet, hogy a magyart fogják hanyagolni, mert a legtöbben nem értenek belöle semmit a környezetükben.

2023. ápr. 13. 14:17
 4/16 A kérdező kommentje:

2-es, nem ez volt a kérdés.

3-as, ingázunk naponta, Magyarországon élünk még. Határmenti faluból járunk át.

2023. ápr. 13. 14:20
 5/16 anonim ***** válasza:
92%
Ez nagyon gyerek függő. Nekem van ismerősöm, akk magyar, de kint született, kisgyerekként a család ott élt. Ő anyanyelvi szinten beszéli a németet. Aztán hazaköltöztek, de felnőttként visszaköltözött, ott vállalt családot. Otthon a gyerekekkel magyarul beszéltek, de német oviba, suliba jártak a gyerekek. 10 és 8 évesek voltak a gyerekek, mikor hazaköltöztek. Hiába éltek kint, születtek ott a gyerekek, egyikük sem tanult meg még társalgási szinten sem németül. Nem tudom ez mennyire gyakori, de van ilyen is.
2023. ápr. 13. 14:21
 6/16 anonim ***** válasza:
48%
3-as vagyok, ez volt furcsa számomra, úgy természetesen érthetö a helyzet.
2023. ápr. 13. 14:25
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
5-ös: ezt igen furcsa, több ismerös család is van, akiknek ott születtek gyerekeik, ök legkésöbb az oviban megtanultak tökéletesen németül. Ha a te ismeröseidnél ez nem következett be, akkor vagy alig voltak németek között vagy otthon tilos volt németül megszólalni is.
2023. ápr. 13. 14:27
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
Ennyire a hátterüket nem ismerem, de mindenki furcsálta a környezetükben, hogy nem ment nekik. Otthon direkt nem beszéltek németül hozzájuk, mert azt ajánlották nekik, hogy ne tegyék, mert majd oviban úgy is megtanulnak. De annyira nem ment nekik, hogy még olvasni sem tudtak megtanulni, és mikor hazajöttek, a gyerekek 2 évet veszítettek, mert a nagyobbik 5.-be ment volna, de 3.-ba kellett mennie, ak kicsi aki 3.-ba ment volna, újra elsős lett.
2023. ápr. 13. 14:33
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Németországban éltünk, itt kezdték a gyerekek a bölcsit és az ovit. Otthon kizárólag magyarul beszéltünk, de hallgattunk németül gyerekdalokat, meséket, illetve a bölcsis nénink tudott magyarul is, ami így nagy segítség volt. Azóta elköltöztünk Ausztriába, a kicsi itt folytatta a bölcsit, itt senki nem tud magyarul, csak 1-1 szót, de nem volt semmi probléma. Egy alkalommal jött nagyon jól, hogy a bölcsis nénink tudta magyarul az igen szót, egyszer ezzel nyugtatta meg a síró gyerekem, hogy ezt ismételgette, mikor valami baja volt, és ez segített.

De sehol nem láttam, hogy gondot okozna. A nagyobbik suli előtt volt, mikor költöztünk, pár hónapot járt az osztrák oviba, de pillanatok alatt magára szedte az összes helyileg specifikus szót, mintha csakis ezt tanulta volna.

A négy évessel én nézetnék német nyelvű meséket, gyerekeknek való nyelvi oktatóvideókat, hogy a neki fontos szavakat már azért tudja (enni, inni, pisilni, kérem, mi az, stb.).

2023. ápr. 13. 14:44
 10/16 anonim ***** válasza:
100%
9-es vagyok, ha határmenti helyen lesztek, akkor ott nagy eséllyel lesz magyar ovónéni, vagy akár magyar csoport is. Kéttannyelvű sulik is vannak, még gimi is van pl. Oberwartban.
2023. ápr. 13. 14:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!