Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit tegyek, megőrülök a...

Mit tegyek, megőrülök a másfél éves fiamtól?

Figyelt kérdés
A nagylányom 4 éves, a kisfiam másfél éves. A lányom is olyan mint egy duracellnyuszi, de a fiam már minden határon túlmegy. Életveszélyes és teljesen ki vagyok merülve tőle. Hiába szólok rá, viszem el onnan, tiltom meg ami veszélyes, ő milliomodszorra is ott van és csinálja. Aztán megtörténik a baj, sír, jön hogy vigasztaljam, majd 3 mp után fut és csinálja újra. Wcre megyek, mire felmászik a könyvespolc tetejére, bocs a kifejezésért de kitöröletlen seggel futottam és már olyan magasan volt, hogy fejmagasságból szedtem le. Ha csak egy minimálisan a lányomra szeretnék figyelni, a fiam már a kanapén/ágyon/asztalon ugrál. Volt hogy csakúgy felkapaszkodott a radiátoron és felállt az ablakba. Vagy az udvaron, csak addig néztem félre, míg enni adtam a kutyának, a fiacskám már a sziklakert tetején volt, pár másodperc volt az egész. Kifáraszthatlan teljesen, hiába játszom vele egész nap (komplett játszótér van az udvaron, mindent csinálunk). Sírni tudnék tőle, már komolyan azt hiszem hogy valami baja van. Amúgy okos fiú, nem ügyetlen, meg jó alvó is éjjel, de gyomorgörcsöm van a nappaloktól, amiket leművel nem normális. Nem szoktam sokat tiltani, hagytam mindig őket felfedezni, azt ami nem veszélyes és helikopterszülő sem vagyok, de egyszerűen nem tanul a hibáiból. Járókából, kiságyból kimászik, nagyágyról konkrétan leugrik, persze ütötte már be magát, de újra és újra megcsinálja. Nem bírom. A nagyommal sem tudok miatta foglalkozni. Apukájuk is foglalkozik velük, természetesen vele is ugyanilyen őrült módon viselkedik, nagyik meg emiatt nem szívesen vigyáznak rá. Tv-t nem néz. Amikor a lányom oviba viszem, a kicsi ott is "megbolondul", futkozik össze vissza, beszalad a csoportszobába, a mosdójukba, ebéd után ugyanez, ameddig picit segítenék a nagynak az átöltözésben. Babakocsiba nem tudom betenni, mert nem vihetem be (ezen össznépi felháborodás van, de nem tudok ezen változtatni). Mit csináljak vele? Mikor lesz végre nyugodtabb a fiam?
2023. ápr. 11. 12:32
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
68%

Nem lehet, hogy nem fárad el eléggé? Nem feltétlenül fizikailag, hanem mentálisan is lehet, hogy segít rajta, ha fárasztjátok. A kutyáknál elvileg működik, pl. bordereket nem nagyon lehet fizikailag lefárasztani, simán mennek napi 30 km-t. Viszont, ha feladatokat is adsz neki közben, akkor ki tud fáradni közben. Lehet, hogy embereknél is működik.

Nincs valami olyan sportfoglalkozás a környéken amire be tudod íratni, akár nagyobbakkal? A kerti játékok helyett esetleg kivinni a játszótérre napi 2x 2 órára, ahol több inger éri? Olyan feladatokat adni neki, ami kihívást jelent neki (lehet ez tényleg az, hogy egyre többet maradjon a fenekén, csak fokozatosan szoktatva).

Amúgy nálunk ismerősi körben több ilyen gyerek is van, főképp mert a férjem nagyon aktívan sportol hobbiból és tele van olyan ismerősökkel, akik, ha sikerül egy napra nagyszülőkhöz lepasszolni a gyereket, akkor gyorsan elmennek 30 km-t futni vagy valami úszóversenyre.

Amennyire kivettem, a szülők is sokan ilyenek voltak gyereknek, ők elég értelmesek és a gyerekeiknek sincs baja, amennyire meg lehet ítélni, pedig a többi ismerős gyerekéhez képest nagyon durván hiperaktívnak tűnnek/tűntek néhányan.

Szóval jó hír, hogy csak neked rossz, a gyerekkel simán lehet, hogy minden rendben van. A rossz, hogy pl. az egyik gyerek 10 év körül van és az anyja még mindig nehezen viseli, pedig valami heti 4 edzésre jár a gyerek, meg hétvégén mennek az apjával is sportolni. (Az anyuka ott szerintem egy emeletet is lifttel megy fel, apuka fut, apuka jól viseli a gyereket is).

2023. ápr. 11. 20:45
 12/17 Andi80018 ***** válasza:
100%

És ha bölcsibe járna? Nem egész nap, de legalább ebéd utánig.. Még magán lenne a legjobb, ott kevesen vannak, és mentálisan is lehet jó hatással lenne rá...

Más gyerekekkel hogy viselkedik? Olyan játszira jártok, ahol sok a gyerek? Gyereknek gyerek a barátja, bármilyen életkorról is van szó..

Egyébként én is manipulációt látok a dologban, amivel gyorsan kell kezdeni valamit. Meg kell vele értetni, nem körülötte forog a világ. Meg az se jó, hogy nem lehet nagyszülőknél se hagyni. Nézzetek utána, milyen pszichológiát kéne alkalmazni ebben az esetben. Én pl védőnőmet kérdeztem mindig, ő nagyon értette a témát.. :-)

2023. ápr. 12. 10:47
 13/17 anonim ***** válasza:
Gyakrabban járj vele bilire
2023. ápr. 24. 13:40
 14/17 anonim ***** válasza:
0%

"Nem szoktam sokat tiltani, hagytam mindig őket felfedezni, azt ami nem veszélyes és helikopterszülő sem vagyok, de egyszerűen nem tanul a hibáiból."

Itt a bibi. Túl hosszúra van engedve a "póráz", utána nincs érte bünti.

2023. ápr. 25. 01:13
 15/17 anonim ***** válasza:
Ami nem veszélyes, azt minek tiltaná? Csak hogy lássa a gyerek, hogy hol van a hierarchiában?
2023. ápr. 25. 07:24
 16/17 anonim ***** válasza:
És a gyerek honnan tudja, hogy mi a veszélyes és mi nem? Hogyan tesz különbséget az adott pillanatban? "Azt megengedték, ezt is biztos megengedik" gondolja és csinálja is.
2023. ápr. 25. 09:44
 17/17 hosszúhajú ***** válasza:
ez adhd -hiperaktív. pszichológus tanácsod ad hogy hogyan kezeld.
2023. jún. 20. 00:31
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!