Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit tegyek, megőrülök a...

Mit tegyek, megőrülök a másfél éves fiamtól?

Figyelt kérdés
A nagylányom 4 éves, a kisfiam másfél éves. A lányom is olyan mint egy duracellnyuszi, de a fiam már minden határon túlmegy. Életveszélyes és teljesen ki vagyok merülve tőle. Hiába szólok rá, viszem el onnan, tiltom meg ami veszélyes, ő milliomodszorra is ott van és csinálja. Aztán megtörténik a baj, sír, jön hogy vigasztaljam, majd 3 mp után fut és csinálja újra. Wcre megyek, mire felmászik a könyvespolc tetejére, bocs a kifejezésért de kitöröletlen seggel futottam és már olyan magasan volt, hogy fejmagasságból szedtem le. Ha csak egy minimálisan a lányomra szeretnék figyelni, a fiam már a kanapén/ágyon/asztalon ugrál. Volt hogy csakúgy felkapaszkodott a radiátoron és felállt az ablakba. Vagy az udvaron, csak addig néztem félre, míg enni adtam a kutyának, a fiacskám már a sziklakert tetején volt, pár másodperc volt az egész. Kifáraszthatlan teljesen, hiába játszom vele egész nap (komplett játszótér van az udvaron, mindent csinálunk). Sírni tudnék tőle, már komolyan azt hiszem hogy valami baja van. Amúgy okos fiú, nem ügyetlen, meg jó alvó is éjjel, de gyomorgörcsöm van a nappaloktól, amiket leművel nem normális. Nem szoktam sokat tiltani, hagytam mindig őket felfedezni, azt ami nem veszélyes és helikopterszülő sem vagyok, de egyszerűen nem tanul a hibáiból. Járókából, kiságyból kimászik, nagyágyról konkrétan leugrik, persze ütötte már be magát, de újra és újra megcsinálja. Nem bírom. A nagyommal sem tudok miatta foglalkozni. Apukájuk is foglalkozik velük, természetesen vele is ugyanilyen őrült módon viselkedik, nagyik meg emiatt nem szívesen vigyáznak rá. Tv-t nem néz. Amikor a lányom oviba viszem, a kicsi ott is "megbolondul", futkozik össze vissza, beszalad a csoportszobába, a mosdójukba, ebéd után ugyanez, ameddig picit segítenék a nagynak az átöltözésben. Babakocsiba nem tudom betenni, mert nem vihetem be (ezen össznépi felháborodás van, de nem tudok ezen változtatni). Mit csináljak vele? Mikor lesz végre nyugodtabb a fiam?
2023. ápr. 11. 12:32
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
49%

Szerintem direkt provokál, hogy vele foglalkozz és ne a testvérével. Látszik, hogy pontosan tudja, hogy mi borít ki, és direkt azt csinálja.

Nálunk az idősebb lányom ilyen örökmozgó, és rájöttem, hogy magamat készítem ki, hogyha állandóan kontrollálni akarom, hogy hová mászik fel és hogyan futkározik, stb.

Olvastam valahol, hogy a gyerekeknek ösztönösen van veszélyérzetük, és nem csinálnak olyan dolgokat, ahol komoly bajuk lehetne.

Én pl. egy idő után többször hagytam, hogy fusson és elessen, hogy leessen a kanapéról, mászókáról, stb. Komolyan soha nem ütötte meg magát, és most már nem olyan szeleburdi, meg én is lazább vagyok. Így jó lett.

2023. ápr. 11. 12:38
 2/17 anonim ***** válasza:
79%
Az én lányomnak egy-egy ilyen napja volt, amikor extra nyűgös volt. De olyankor mintha szinte szándékosan próbálná csinálni a bajt. Szerintem is valami lelki ok, féltékenység lehet mögötte. Mióta csinálja ezt?
2023. ápr. 11. 13:34
 3/17 anonim ***** válasza:
69%

1. A veszélyérzet érés kérdése. Végeztek tanulmányokat és csak egy bizonyos kortól fogva kezdtek el óvatosak lenni a gyerekek.

Szerintem amíg kakálsz, és a gyereket lefoglalja nyugodtan kapcsolhatsz neki egy mesét. Ennyitől nem zápul meg az agya. Ebből elvi kérdést csinálni és mártírkodni pedig felesleges.

Ha egy 10 percnyi mese nem foglalja le, akkor vidd be magaddal, más ötletem nincs sajnos. Isővel lehet javul.

2023. ápr. 11. 13:35
 4/17 anonim ***** válasza:
79%
A leírtakból nekem is úgy tűnik a figyelem miatt csinálja. Tudja, hogy ezzel kivívja a figyelmedet, ezzel kéne szerintem foglalkozni, hogy ezt miért érzi h így kellene elérnie. Talán csak több figyelemre vágyik és így tudja kifejezni magát.
2023. ápr. 11. 13:52
 5/17 A kérdező kommentje:

Minden figyelmünk az övé. Ennél több már csak akkor menne, ha a nap több órából állna, mint 24. Akkor is csinálja a "rosszaságot", amikor egyedül van(nővére nélkül), akkor is amikor közvetlenül mellette vagyok, vele játszom, foglalkozom.

2-es, mióta mászik, azóta csinálja. Nem csak néha, hanem a nap minden egyes ébren töltött percében. És nem csak velünk ilyen a viselkedése, hanem másokkal is.

1-es, ha hagyom őt sem unja meg. Ha 100szor beüti magát is csinálja újra.

Itt egyedül szegény lányom akire nem tudok figyelni. Szegénykémnek csak az a szabad másfél óra teljes figyelem jut, ameddig a kicsi alszik nappal.

2023. ápr. 11. 14:49
 6/17 anonim ***** válasza:
59%

Következetesség!

Fontos hogyan reagálsz az ilyen csínytevésekre. Készíts egy egyszerű ábrát arról, hogy a szekrényre, asztalra felmászni tilos. Ezt ragaszd ki a falra, így mindig tudsz hivatkozni ezekre a szabályokra. Tanítsd meg neki, hogy ha megszegi, akkor nincs tv, vagy nincs nasi, vagy nem játszhat azzal a játékkal, amivel éppen szeretne.

Nagyobb korban működik a "bünti szék is" ott kell ülni X ideig.

Elsőre lehet furán hangzik, de ezt csak így lehet lekezelni.

Az óvodában is pont így működnek a dolgok. A tetteknek mindig következménye van.

Ha jól viselkedik, akkor pedig fontos a jutalmazás. Pl megnézhet egy epizódot a kedvenc meséjéből.

Hogy mikor fog elmúlni? A fiúk még tizenéves korban is fára másznak vagy leugranak valahonnan. A különbség csupán annyi, hogy akkor màr lesz némi veszélyérzetük és sokkal jobb lesz a koordinációs képességük. Szóval kevésbé balesetveszélyes.

2023. ápr. 11. 15:45
 7/17 anonim ***** válasza:
35%
Jézusom hatos. Remélem neked nincs gyereked ezzel a bünti székkel meg a jó viselkedést tv-vel jutalmazással. Komolyan nem is értem milyen világot élünk. Jutalom a jó viselkedésért???? És pláne tv? Akkor már nem lehetne valami nem káros hatású jutalom???
2023. ápr. 11. 16:21
 8/17 anonim ***** válasza:
39%
Lehet, hogy kis szedatívum nem árthat. De én mindenképpen pszichológushoz vinném.
2023. ápr. 11. 18:00
 9/17 anonim ***** válasza:
70%
7... neked viszont biztos nincs gyereked. Vagy ha van csak pár hónapos, egyke, és még teli vagy elképzelésekkel meg elvekkel. Nem a 6-os voltam.
2023. ápr. 11. 19:22
 10/17 anonim ***** válasza:
28%

Lol, de van és dackorszakos (2 éves 10 hónapos). Sajnos nem talált :D

2023. ápr. 11. 19:24
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!