Mit tegyek, megőrülök a másfél éves fiamtól?
Szerintem direkt provokál, hogy vele foglalkozz és ne a testvérével. Látszik, hogy pontosan tudja, hogy mi borít ki, és direkt azt csinálja.
Nálunk az idősebb lányom ilyen örökmozgó, és rájöttem, hogy magamat készítem ki, hogyha állandóan kontrollálni akarom, hogy hová mászik fel és hogyan futkározik, stb.
Olvastam valahol, hogy a gyerekeknek ösztönösen van veszélyérzetük, és nem csinálnak olyan dolgokat, ahol komoly bajuk lehetne.
Én pl. egy idő után többször hagytam, hogy fusson és elessen, hogy leessen a kanapéról, mászókáról, stb. Komolyan soha nem ütötte meg magát, és most már nem olyan szeleburdi, meg én is lazább vagyok. Így jó lett.
1. A veszélyérzet érés kérdése. Végeztek tanulmányokat és csak egy bizonyos kortól fogva kezdtek el óvatosak lenni a gyerekek.
Szerintem amíg kakálsz, és a gyereket lefoglalja nyugodtan kapcsolhatsz neki egy mesét. Ennyitől nem zápul meg az agya. Ebből elvi kérdést csinálni és mártírkodni pedig felesleges.
Ha egy 10 percnyi mese nem foglalja le, akkor vidd be magaddal, más ötletem nincs sajnos. Isővel lehet javul.
Minden figyelmünk az övé. Ennél több már csak akkor menne, ha a nap több órából állna, mint 24. Akkor is csinálja a "rosszaságot", amikor egyedül van(nővére nélkül), akkor is amikor közvetlenül mellette vagyok, vele játszom, foglalkozom.
2-es, mióta mászik, azóta csinálja. Nem csak néha, hanem a nap minden egyes ébren töltött percében. És nem csak velünk ilyen a viselkedése, hanem másokkal is.
1-es, ha hagyom őt sem unja meg. Ha 100szor beüti magát is csinálja újra.
Itt egyedül szegény lányom akire nem tudok figyelni. Szegénykémnek csak az a szabad másfél óra teljes figyelem jut, ameddig a kicsi alszik nappal.
Következetesség!
Fontos hogyan reagálsz az ilyen csínytevésekre. Készíts egy egyszerű ábrát arról, hogy a szekrényre, asztalra felmászni tilos. Ezt ragaszd ki a falra, így mindig tudsz hivatkozni ezekre a szabályokra. Tanítsd meg neki, hogy ha megszegi, akkor nincs tv, vagy nincs nasi, vagy nem játszhat azzal a játékkal, amivel éppen szeretne.
Nagyobb korban működik a "bünti szék is" ott kell ülni X ideig.
Elsőre lehet furán hangzik, de ezt csak így lehet lekezelni.
Az óvodában is pont így működnek a dolgok. A tetteknek mindig következménye van.
Ha jól viselkedik, akkor pedig fontos a jutalmazás. Pl megnézhet egy epizódot a kedvenc meséjéből.
Hogy mikor fog elmúlni? A fiúk még tizenéves korban is fára másznak vagy leugranak valahonnan. A különbség csupán annyi, hogy akkor màr lesz némi veszélyérzetük és sokkal jobb lesz a koordinációs képességük. Szóval kevésbé balesetveszélyes.
Lol, de van és dackorszakos (2 éves 10 hónapos). Sajnos nem talált :D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!