3-5 évesed lehet egyedül az udvaron?
Úgy hogy te bent csinálsz valamit, ő meg kint van. Átlagos udvarra gondolok, ahol nincs millió veszélyforrás. (tehát pl nálunk kapuk kulcsrazárva, kerítés hibátlan, nincs a kertben a füvön, játékokon kívül semmi, kutya ilyenkor a kennelben bár amúgy se bántaná) én ki szoktam maga engedni, elszöszmötöl kint, de egyik ismerősöm ezen hétvégén megütközött, hogy úristen a gyerek kiment, nem megyek utána?
4.5 éves
1 hete lett 4 éves. Igen kimehet.
Sőt, van egy 1.5éves huga is.
Pl pisilni, inni, ilyen gyors dolgokra simán bejövök és hagyom kinn őt/őket
Nem.
Még a 7 éves testvérét se. Ketten meg végképp félelmetesek.
Egyébként a kisebb (4) megbízhatóbb.
Mondjuk nem igaz, hogy csak puci fű lenne a kertünkben.
Igen. Nyáron 4,5 volt a nagy, másfél a kicsi, és rengeteget voltak kint ketten. Sokszor úgy, hogy én főztem, és a nyitott konyhaablakból pont rájuk láttam. Ki-be mászkáltak, jöttek, mentek, játszottak. Persze voltak szabályok, amiket be kellett tartani, de 1 kezemen meg tudom számolni, hányszor kellett rájuk szólni.
Idén már nem tudom mi lesz, mert a nagyobbikbál beütött a "mindentőlisfél" korszak, konkrétan egy katicától vagy egy légytől is, így szerintem nem mer majd kint játszani, ha én nem leszek kint. (bár addig még elmúlhat)
Én kisgyermekkoromban az utcán játszottam kint a többi gyerekkel. Akkor persze még sokkal biztonságosabb világ volt.
De az is igaz, hogy a gyerekek is sokkal józanabbul tudtak gondolkodni. Ma màr annyira mások a gyerekek és az őket körülvevő környezet is, hogy megmondom őszintén én nem engedném ki egyedül.
Az, amit írtak, hogy egy percre beszaladni wc-re, teljesen rendben van.
De úgy, hogy én bent vasalok, a gyerek meg odakint játszik, ezt így nem merném.
Ha pl kirepül a labda az utcára, jó esetben szól a gyerek. Rosszabb esetben kimegy érte. Átmászik a kerítésen, ha olyan típusú.
Vagy ha bármi van az udvaron, amire felmászhat, pl gyümölcsfa, farakás, stb. Simán megcsinálják.
De elég, ha csak pár lépcsőfok vezet fel a ház bejáratához és onnan leugrik és szerencsétlenül ér földet.
Vagy megkóstolják a kertben növő gombát vagy esetleg mérgező növényeket.
Vagy a kennelben lévő, alapvetően barátságos kutyussal játszana, de a kutya másként értelmezi és támad.
Vagy a trambulint nem megfelelően használja.
Vagy nyàron a kis medencébe nekifutásból ugrik bele és összetöri magát.
Szóval hiába van az embernek látszólag biztonságos udvara, a baj akármikor megtörténhet. Csomó olyan szituáció van, amikor a szülő rászólna a gyerekére és megakadályozhatná a bajt, de ha nem vagy ott, akkor nem tudod megvédi a gyerekedet.
Nyílván mindentől sem lehet őket megóvni. De ez pont az a korosztály, amikor mindent kipróbálnak anélkül, hogy reálisan fel tudnák mérni a lehetséges veszélyeket.
Egy 8 éves gyereket màr simán kiengednék egyedül is. De ez még nem az a korosztály szerintem, akiben meg lehet bízni.
Rokonunk a gyerekével pár éve kint pancsoltak a kertjükbe.A fa alatt az árnyékba volt a babamedence.A rokonom csak recsegést ropogást hallott,és csak annyira volt ideje hogy felkapja a gyereket,és rohanjon.Ha nincs kint, a gyereket agyoncsapja a fa.(a konyhaablakból maximum csak annyit tudott volna tenni, hogy végignézi,hogy meghal a gyerek)
Szerintem bármi történhet,én a 6 évesemet sem hagynám kint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!