Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ha manapság mindenkinek...

Ha manapság mindenkinek nagyon szuper nevelési módszerei vannak,miért pont ugyanolyanok a gyerekek,mint régen?

Figyelt kérdés
Mondjuk nem pont ugyanolyanok,mert régen legalább köszönni tudtak. Most mindenki "kötödő nevelést" "empatikus fegyelmezést", "képernyőidő csökkentést" nyom. De akkor hol van ennek az eredménye? Lassan 7 éves a gyerekem, nem látom azt a nagy kiegyensúlyozottságot a kortársain. Baromi neveletlenek,nem köszönnek,bemutatkozni nem tudnak, nem mondják,hogy köszönöm,szívesen stb. Ordítoznak,hisztisek, pedig anyuka aaaaaannyira empatikus.
2023. márc. 7. 17:16
1 2 3 4
 11/37 A kérdező kommentje:
Ezek csak példák voltak,elhangzik itt gyakorin is sokféle elv. Meg a "vidd pszichologushoz" mindenre. Szóval azt feltételezné az ember,hogy épp egy kiegyensúlyozott,empatikus generáció érik,de én ebből SEMMIT nem tapasztalok.
2023. márc. 7. 18:02
 12/37 anonim ***** válasza:
91%

Ilyenkor azért általában a pszichológus is látja h a baj a szülőnél van.

Régen is volt olyan aki nem nevelte a gyereket, olyan is aki fenyítette, meg olyan is aki kötődő, empatikus stb nevelést alkalmazott csak nem tudta h ez a neve 😅 Hogy van neve egyáltalán.

Az hogy most a csapból is ez folyik annak köszönhető h több a médium, az infók gyorsabban egyszerűbben elérhetőek, cserélhetőek

2023. márc. 7. 18:15
 13/37 anonim ***** válasza:
27%

8 éves a fiam, számomra szörnyen meglepő, hogy amikor megyek érte az iskolába egyik gyerek se köszön, amikor megyünk haza neki köszönnek nekem nem.

Nálunk gyerekként alap volt, hogy köszöntünk az osztálytársunk anyjának/apjának, ráadásul először nekik aztán az osztálytársnak. Én hiába köszönök nekik válasz már nem érkezik. Megdöbbentő..

Elhiszem, hogy jó a kötődő nevelés (bár sajnos a legtöbb gyerek elég életképtelen, megbízhatatlan) de nem hiszem, hogy hosszú távon ez jó lesz így. Nem szabad rájuk szólni, nem szabad büntetni, egy pofont sem lehet adni hiába érdemelnék meg néha. Majd felnőttként a munka világában lesz pofára esés..

2023. márc. 7. 18:58
 14/37 anonim ***** válasza:
82%
És a nem köszönő gyerekek szülei kötődő nevelést alkalmaztak? Ezt honnan tudod? Egyébként az én gyerekem 2 évesen köszönt mindenkinek, mert ezt látta (nem Magyarországon élünk, itt ismeretlenek is köszönnek az utcán). Én pont azt látom, hogy a kötődően nevelt/pozitívan fegyelmezett stb gyerekek a legaranyosabbak, akiknek meg tudom, hogy elcsattan 1-1 pofon, meg hisztinél rácsukják az ajtót a nehéz eset gyerekek. De nem lehet saját tapasztalatból következtetést levonni, plusz nekem nyugis gyerekem van, de pont ma olyan ördögűzős sivalkodást nyomott, hogy ha ezt láttad volna, lehet elítéltél volna, pedig tényleg nagyon kis kedves gyerek az idő nagy részében. Másrészt, sokan rámondják, kötődően neveltek aztán ez a mindent megengedő, tessék itt a fagyika csak ne hisztizz nevelést takarja.
2023. márc. 7. 20:10
 15/37 anonim ***** válasza:
65%
13. Ez NEM a kötödő, hanem a megengedő nevelés. Kivéve a pofon, mert az egyikbe sem fér bele, ugyanis bűncselekmény. Nem tudom mit tanít egy pofon vagy melyik munkahelyen vernek pofán, de ok. Nem akarlak kioktatni, de először nézz utána a kötődő nevelésnek, mielőtt kijelented, hogy ez nem jó. Nem kell így csinálni, de amit leírtál annak köze nincs hozzá.
2023. márc. 7. 20:15
 16/37 anonim ***** válasza:
0%
Jövő héten megyünk 8 éves kislány szülinapjára, kíváncsi leszek a gyerekekre.
2023. márc. 7. 20:47
 17/37 anonim ***** válasza:
87%

Hajlamosak vagyunk arra, hogy ha egy gyerek úgy viselkedik, ami nekünk nem tetszik (nem köszön, nem adja oda a játékát, hangoskodik stb.), akkor feltételezzük, hogy biztosan a [nekünk nem tetsző nevelési módszer neve] módon nevelték. Pedig ez teljesen téves következtetés.

A másik probléma, hogy nincs egy nagykönyv, ahol az összes lehetséges nevelési módszer el van nevezve és részletesen le van írva, mit takar. Ami infó elérhető, annak meg sokan nem néznek utána. És aztán nagy meggyőződéssel állítják, hogy a kötődő nevelés az, mikor mindent megengedsz vagy hogy a tekintélyelvű nevelésnél pépesre kell verni a gyereket.

2023. márc. 7. 22:03
 18/37 A kérdező kommentje:
Egyedül arról beszélünk,hogy feltűnően sok modern gyereknevelési elvet valló anya van és ehhez képest a gyerekeken nem mutatkozik meg semmilyen mértékű kiegyensúlyozottság vagy jólneveltség. Pedig ugye ha valami jó,akkor javuló tendenciát hoz.
2023. márc. 7. 22:35
 19/37 anonim ***** válasza:
85%

"Pedig ugye ha valami jó,akkor javuló tendenciát hoz."

Ez nem igaz általánosan. Egy nyilvánvalóbb ellenpélda: A náthás gyerekemnek Sinupretet adtam, és jobban köhögött mint előtte, meg jobban is folyt az orra. A felszínen valóban úgy tűnt, hogy rosszabbodik - valójában én tudtam, hogy javul, mert a Sinupret hígítja a váladékot. Az ott volt addig is, csak nem jött ki.

Úgy igaz, hogy hosszú távon nagy átlagban javuló tendenciát kell hoznia a lényeges, megcélzott kérdésekben. Ezt viszont majd akkor dönthetjük el, ha ezek a gyerekek 20-30 évesek lesznek. Addig is látszik valamennyire, de nem feltétlen a felszínen. Az pedig, hogy egy gyerek köszön vagy nem, a felszín. Egyáltalán nem biztos, hogy a nevelési módszeren múlik, simán lehet, hogy a szülő sem tartja olyan fontosnak, és ezért nem erre helyezi a legnagyobb hangsúlyt, nem ezt akarja a lehető legsürgősebben megtanítani.

Azt se felejtsük el, hogy a nevelés környezete is változik. Amikor összehasonlítjuk a 30-50 éve tipikusan használt meg a ma tipikusan használt módszereket, akkor nem lehet simán összehasonlítani az így nevelt gyerekeket, mert az előbbiek még például nem találkoztak mobiltelefonnal, az utóbbiak igen, és még sok hasonló változás van.

Sajnos egy egyszerűnek látszó kérdésre egyáltalán nem biztos, hogy egyszerű a válasz. Lehet, hogy összetett szempontokat kell mérlegelni.

2023. márc. 7. 23:35
 20/37 anonim ***** válasza:
79%

Én úgy látom a felnőttek is teljesen elidegenednek egymástól. Nem köszönnek, nincs egy jó szavuk egymásnak. Sokszor sietnek, nincs idő. Rohanó világot élünk és azt gondolom, hogy ezt hozza magával. Régen láttad a szüleidnél, te is köszöntél és adod tovább a mintát. Sokan már köszönni se érnek rá. 😏

A kötődő nevelés jó dolog, régen is volt csak nem hívták így.

2023. márc. 7. 23:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!