Képzelt barát, aki halott, gondot jelent?
Tegnap a kisgyerekem, aki öt éves, elmesélte, hogy van két láthatatlan barátja, akik játszanak vele. De ők meghaltak, mert a kistesója kidobta őket az erkélyről (emeleten lakunk). Őszintén szólva ettől a halott résztől megrémültem. Hogy a fantáziája élénk, az nem lep meg, sőt, az lenne a furcsa, ha nem lenne az, mivel a mi családunkban ez jellemző.
Mit kellene tennem?
1
Miért? A Piroska és a farkas mennyivel jobb, mint egy random tv műsor?
Valami bántja a kistesóval kapcsolatban. Nála nem feltétlenül ugyanazt jelenti a halál, mint egy felnőtt embernél. Pl. Hófehérke is “meghalt” aztán feltámadt.
Szerintem nem kell nagyon aggódni miatta, próbálj vele többet kettesben lenni.
Nekem is eszembe jutott, hogy talán a kistesójának tulajdonít rossz viselkedést evvel. Egyébként nagyon szeretik egymást és kb. elválaszthatatlan a két gyerek. Nem is az lenne a célom, hogy hagyja abba, csak szeretném érteni.
A halál viszont nagyjából ugyanazt jelenti neki, mint a felnőtteknek. Másfél éve halt meg egy közeli hozzátartozója, és azóta gyakran kérdezett erről a dologról mindenféléket.
Én megkérném, hogy rajzolja le és gyermekpszichológusnak megmutatnàm a rajzot a gyerekkel együtt. Sok mindent elárul egy gyermekrajz. A távolságokból, elhelyezkedésből, színekből, de még abból is, hogy milyen erősen nyomja a ceruzát le lehet vonni következtetéseket. A pszichológus pontosan tudja mit kell ilyenkor kérdezni a gyerektől. Szépen fel tudná tárni, hogy mi ez az egész és tanácsot adna a trauma feldolgozásában.
Mert ez egy trauma. Valamit látott/hallott a híradóban vagy az oviban mesélhette neki az egyik kis pajtása. Így dolgozza fel a gyermeked az élményt, hogy kijátssza magából. Ezt nem szabad elfojtani és az sem jó, ha nem veszel róla tudomást, mert nem biztos, hogy el tudja magában rendezni a gyerkőc a dolgokat.
Valószínűleg akkor a hozzátartozó halála hatott így rá. Ez most foglalkoztatja az agyát. Talán csak azért kapcsolta oda a testvérét is, mert egyszer esetleg tönkretette egy játékát, nem tudom.
Nekünk 3 éves gyerekünk van, amikor kitört az ukrán-orosz háború, hallott minket beszélgetni, neki most orosz képzeletbeli barátja van….
Anyósom meg azt az anekdotát szokta mesélni, hogy őket az óvónő behívta, hogy a férjem temetőt épít a kockákból és ez fura. Kiderült, hogy csak arról van szó, hogy halottak napján velük együtt elment ő is a temetőbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!