Egy olyan kèrdèsem lenne,hogy milyen kèrdèsekre
vârhatok vàlaszt egy 3 èves gyerektöl?Pèldâul az èn
fiamnak az ilyen kèrdès bonyolult ,hogy jòl aludtâl?
,vagy mi a kedvenc jâtèkod?
A kèzzelfoghatobb dolgokra tud valaszolni.Köszönöm
szèpen
11/27 A kérdező kommentje:
4/8 ezeket az alap kèrdèseket azèrttudja.
12/27 A kérdező kommentje:
9/11 igen sajnos a mondokâkkal,mesèvel,ènekkel egy idöre leâlltunk mert elkezdett beszèlni.
De mâr annyira nem is kötötte le .
Ujra elövettük meg prôbàlunk magyarâzni neki minnèl többet.
13/27 A kérdező kommentje:
10/12
Igen nincs mâs magyarâzni neki.
Pedig ahogy beindul a beszéd a mondókák, énekek egyre jobban előtérbe kerülnek, mivel a beszédközpontot is ingerlik, de mégis máshonnan indulnak. A ritmikussága és dallamiassága miatt jobban megragadnak. Fontos lenne, hogy te mondókázz vele (ne YouTube)! Ezen kívül a könyvből vagy fejből mesélés (ez nehezebb, de pl lefekvés előtt a napját elmesélheted), egyszerűbb történetek. Pl Boribon, Pipp és Polli, Maszat.
2023. jan. 31. 09:09
Szerintem nem bonyolult neki,csak nem érdekli. Az enyém is ignorálta az ilyen kérdéseket. Arra sem tudott vagy akart válaszolni kb 5 éves koráig,hogy mi volt az ebéd az oviban. De volt,hogy visszakérdezett,hogy nem hagyhatnánk ezeket a kérdéseket? Akkor rájöttem,hogy ezek csak amolyan unalmas töltelékkérdések,amiket mi felnőttek kérdezgetünk. Valahol olvastam is,hogy probáljunk izgalmasabb kérdéseket feltenni,ha nem túl közlékeny a gyerekünk.
2023. jan. 31. 09:10
16/27 A kérdező kommentje:
15/15. Ennek nagyon tudnèk örülni mâr hogy nem-e hagyhatnânk ...🙂
Olvasni, olvasni, olvasni!! Beszeljetek hozzájuk minél többet.
Verses mesék Is szuperek vagy Bartos Erika verses kötetei. Rengeteg szót tanítanak nekik.
Könyvtárba is lehet menni, hagyni hogy had válogasson, aztan a képeket at beszélni ha érdekli valami téma.
2023. jan. 31. 09:44
Hű.. Ezek egy 2 évesnek se bonyolultak. Ez azért elég durva szerintem. Miről szoktál vele beszélgetni? Mesét olvastok? Elmagyarazod a dolgokat? Mi miért van, mi hogyan alakul ki? Szerintem ez tényleg nagyon durva ha belegondolok én miről szoktam beszélgetni a fiammal, decemberben vokt 3 eves. Ő tudja elmagyarazni, hogy miért esik az eső, mi a kukásautó útja, mi történik ha ez meg az van.. Régen más szavakat használtak, mi mit jelent. Én miért keresek most munkát és miért tanulok. Elon Musknak rakétái vannak és mit tud veke csinalni 🤣 nem viccelek, tényleg ilyeneket kérdez a repülők stb utan. Szóval imádok vele beszelgetni. Szerintem nálatok hiányozhat az, hogy nem veszed őt komolyan, meg "ugyse érti" és nagyon lebutitasz mindent ezért ki se alakult az igénye a megértésre, kérdezésre.
2023. jan. 31. 10:04
Amúgy igaza van az egyik lepontozott válaszadónak h direktebb kérdéssel többet ki lehet szedni a gyerekből.
Pl.
Volt valami vicces dolog, amin nagyon nevettetek?
Van kocka építő játék? Ki építi a legnagyobb tornyot? Ki rombolja le más tornyát? Ki az aki inkább egyedül építi? Stb.
Aztán megered a nyelvük, kiderül csomó minden, ha ügyesen rákérdezünk
2023. jan. 31. 10:19
20/27 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tanâcsokat.Àllandòan magyarâzunk neki ès sokat fejlödött az elmûlt 2 hônapba.
Azèrt is irtam ,hogy ezeken kivül mit tehetünk mèg ès mâs is jâr - e
hasonlô cipöbe.Egyèbkènt koraszülött volt 5 hèttel korâbban jött,3 hèt korhâz, szerintem ez is szàmit.
Kapcsolódó kérdések: