Akinek későn kezd (ett) beszélni a gyermeke? Hogyan értette meg magát addig is? Az én fiam jelel, vajon miért jobb neki ilyen bonyolultan kifejezni magát?
2 éves lesz, csak pár szót, szótagot mond. Jeleléssel is igyekszik kifejezni magát, pl. mutatóujjával függőlegesen köröz, az a betonkeverő, ugyanez vízszintesen a helikopter propellere. Rengeteg ilyenje van, mindent kifejez a módszerével. Azt hittem, azok, akik későn kezdenek beszélni, mutogatással értetik meg magukat, de egy ismerős mondta, hogy az ismerőse gyereke pl. nem jelelget.
Másnál hogy volt ez?
enyém se jelelt.
amit cselekvéssel tudott jelezni, azt azzal fejezte ki, pl. beült az etetőszékbe ha éhes volt, lefeküdt az ágyába mikor álmos, hozta a cumisüvegét ha szomjas volt...
a másik meg az volt, hogy mutatott valamire a mutatóujjával.
ne meg ha nem volt a válasz akkor mondta, ha igen, akkor utánam próbálta mondani :)
utólag kiderült, hogy a nyelvféke miatt nem beszélt, tehát enyém nem nem akart, hanem nem volt képes kiejteni a szavakat, így azért más volt a szitu :)
Szia!
Az én lányom 21 hónapos lesz a napokban. Ő sem beszél, de activytiben verhetetlen. :) Néhány szó/szótag az amit mond (ANYAAAA, cica, ho? hoan? hoa? ez? az? nyam-nyam) + a hangutánzó szavak (ugat, nyávog, kukorékol stb) Ezen kívül a Kisasszony is mindent mutogat, ill. megcsinál. Azt pl. nem mutogatja, ha éhes, ezt hangos nyam-nyam felkiáltással, és az etetőszék rángatásával adja a tudtomra, ha szomjas, és üres az itatója, odahozza...
Az okosok szerint: "érteni, és megértetni". Az meg megvan. :) Vágyom rá, hogy már beszéljen, de aggódom. Hisz ha egyszer elkezdi, az életben többé abba nem hagyja, akkor meg majd 5 perc csendért fogunk imádkozni. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!