Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mennyire várjátok el 10-12...

Mennyire várjátok el 10-12 éves gyerekeitektől, hogy jól / önállóan tanuljanak és rendet tartsanak maguk körül a szobájukban?

Figyelt kérdés
Kisebb korukban nem volt probléma ezekkel a dolgokkal, egyrészt alsó tagozatban kötelező volt a napközi, másrészt ilyen szobájukba elvonulás se volt még. Utóbbi időben konkrétan szemétdombot csinálnának a szobáikból, ha nem ellenőriznénk, holott egyikünk sem ilyen kontrollmániás, de azért nem szeretnénk csótányokat se a lakásba... Természetesen felháborodás és hiszti van, ha felvázoljuk, hogy nem kéne ilyen csöves putris módon. Tanulás ugyanez, ha nem ellenőrizzük, jön a házi hiány, felszerelés hiány, rossz jegyek, mert eeeeelfeleeejtetteeeem, hogy meg kell csinálni, el kell vinni, dolgozatírás lesz, stb. Milyen megoldás van erre??? Nem akarunk háborúban állni a kölkökkel.
2023. jan. 15. 09:09
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
50%

Én nem értem a mai szülőket.

Nekem ha anyám azt mondta pakoljam össze a szobám, akkor egyszer szépen kérte, ha visszabeszéltem, vagy engedetlenkedtem, akkor annak meg volt a következménye, másik nap már nem kellett könyörögni. Eleve ritkán voltam büntetésben, mert eszembe nem jutott, hogy ne fogadjak szót.

Ma pedig:

- Józsi, pakold össze a szobát!

- Nem!

- Ja rendben, okés...

Nem értem, hogy jutnak ide szülők? Mert ez általános probléma, meg kell nézni gyakorin a gyereknevelés szekciót. Konkrétan 4-5 éves gyerekek már sakkban tartják a szülőket.

A büntetés nem ártalmas dolog.

A korlátok kellenek.

Attól, hogy a gyermeked nem csinálhatja, amit csak akar még tiszteled és nem teszed tönkre lelki világát.

10-12 évesen még nincs ott az ember, hogy előre lássa, hogy ezek a hibák mihez vezetnek. Kamaszodnak, övék a világ, ellenkeznek - ez természetes. De nem kell a kezükbe adni a gyeplőt.

2023. jan. 15. 09:18
 2/21 anonim ***** válasza:
82%

És vannak szankciók/következmények vagy csak veszekedtek velük.

Most "kicsik" még, most kell lefektetni a szabályokat, ha eddig nem tettétek. Mondjuk minden szerdán és szombaton takarítás a szobájukban, mert amíg kupi van, nincs TV, telefon, zsebpénz. Ha hiányzás van, egyes, akkor szintén.

Sok szülő ott rontja el, hogy csak veszekszik és mondja a dolgokat, de amúgy semmi következménye nincs a gyerekek viselkedésének, amivel hatni lehet rájuk. Már kisgyermekkorban belêjük kell nevelni a maguk szintjén, hogy akkor van szórakozás, ha kész a feladat.

2023. jan. 15. 09:19
 3/21 anonim ***** válasza:
47%
Na, most látom, hogy az 1-es ugyanezt írta lényegében, mint én.
2023. jan. 15. 09:20
 4/21 anonim ***** válasza:
81%
Alap. Nem kicsik, az önálló taniulás, és hogy en csinákljon ganédombot a szobájából, nagyon a minimum.
2023. jan. 15. 09:23
 5/21 anonim ***** válasza:
15%

A szülő semmi olyat nem várhat el a gyerektől, amire ő maga nem tanította meg a gyereket, illetve nem mutatott jó példát rá.

A "csöves", "putris" és hasonló jelzők nem segítik az ügyet, erre gondolom, rájöttél. Én is felháborodnék rajta. Szerintem te is felháborodnál.

Meg lehet szépen, ingerültség nélkül is mondani, hogy azért fontos a rend és a tisztaság, hogy egészséges maradjon, hogy ne költözzenek kártevők a lakásba,

Magától nem fogja tudni, és ha egy "koszos csövesnek" tartják, úgy is fog viselkedni. Nem csak a megelőlegezett bizalomra szolgál rá, hanem a megelőlegezett szidásra is.

És igen, néha elfelejti majd, néha nem a ti standardjaitoknak megfelelően fog rendetrakni, de nem ez a lényeg. Mi a célod? Az, hogy egy tökéletes kis háztartási robot legyen, vagy hogy önálló, magára és a környezetére igényes felnőtté váljon?

2023. jan. 15. 09:23
 6/21 anonim ***** válasza:
67%
A csótányos meg patkányos duma az jó, mert azzal jól rájuk lehet ilyeszteni (már akit zavar), házi meg ilyenek, ezekböl öszíntén biztos lesznek majd viták, de ez hozzátartozik valahogy a felnövéshez. Beszéljetek mondjuk együtt a feladatokról amit kapnak és próbáljatok meg benne valami érdekeset találni (még ha sokszor nehéz is), a kölykök meg próbáljanak ilyen fontos dátumokat, mint pl a dolgozat feljegyezni kis noteszba vagy valami, úgy egyébként senki nem jegyezne meg ilyesmit.
2023. jan. 15. 09:25
 7/21 anonim ***** válasza:
95%
Sőt mi több: ilyenkor már a házimunkából is kéne hogy vegye a részét, nem törik le egy tizenkét éves nagy ló keze ha minden harmadik nap ő mosogat, váltásban a szüleivel. Az hogy kimossa maga után a kádat megint alap. Egy tizenkét évesnem simán meg kéne oldani azt is hogy megcsinálja magának a reggeli szendvicset, ő maga hajtogassa össze, és rakja el a saját ruháit. ..
2023. jan. 15. 09:25
 8/21 anonim ***** válasza:
nem elvárás de ennyi idösen már elhet envelni rá.
2023. jan. 15. 09:32
 9/21 anonim ***** válasza:
100%

Nekem kisebbek a gyerekeim, így csak a saját kamaszkorunkból tudok merítkezni.

Takarítás terén állandóan ment a papolás és veszekedés 11-16 éves korunk között. Őszintén szólva lesz...rtam, testvérem meg pláne. A saját kupim a saját kupim volt, és nekem úgy volt jó. Tankönyvek és jegyzetek szanaszét, használt ruhák a fotelben, zsebkendő az ágy alatt. Tesómnál koszos poharak és szemét. Utóbbit időszakosan kivittük. Azt gyűlöltem hogy anyum állandóan meg akarta mondani hogy az én Szent Káoszom takarítsam el, mert direkt volt olyan, én tudtam mi hol van. Végül általában rám hagyta és becsukta az ajtót rám:-D Tesómnál már nem volt ennyi ereje veszekedni. Már jó ideje saját háztartásom van gyerekekkel, nem vagyok domestos királynő, de teljesen rendben élünk. Tesóm is elköltözött, egészen rendben tartja maga körül a dolgokat. Igazából anyunk mellett megjött az igény tisztaságra és mérsékelt rendre.

De tanulás terén nem volt pardon, ott nem engedte el a kezem a középiskoláig, amikor már magamtól tanultam. Ha kellett minden este átnézte a tanulni valót, kikérdezett. Ez utóbbiért egész életemben hálás leszek neki, szerintem egy szülőnek sem szabadna hagynia kallódni a gyereket felsőtagozatosan.

2023. jan. 15. 09:35
 10/21 anonim ***** válasza:
91%

Nálunk van büntetés, vannak szankciók, ennek ellenére szarik mindenre. Nem volt ilyen, az utóbbi nagyjából 1 évben lett ilyen.

Téli szünet előtt matek témazárót írt, 1-es lett. Egész szünetben nem mehetett sehova, hozzánk se jöhetett senki. Nem telefonozhatott, tv-t is max a nappaliban nézhetett. Egy délután volt, amikor ki volt akadva ezen. Azon kívül nem érdekelte. Feltalálta magát, csinált mást. Szóval nem hatotta meg. Mással meg mivel büntessem már?

Még az van most neki kilátásba helyezve, hogy ha még 1x ennyire rossz jegyet hoz, vagy ennyire nem foglalkozik a tanulással, akkor nem lehet tanulószobás. Azt szereti, mert gyorsan megcsinálják az írásbeli leckét, utána meg játszanak, beszélgetnek a barátaival. Most írt egy témazárót, arra tanult. Szóval talán elindult valami.

A takarítással nincs ekkora gáz, ott szólok, hogy akkor takarítás, és nekiáll, bár húzza a száját. Meg van, hogy újra kell csinaltatni vele, mert pl.csak ott porszívózik, ahol látszik. :D

Kriminális, sokszor fogom a fejemet, hogy hol rontottam el, de aztán beszélek osztálytársak szüleivel, és rájövök, hogy lehetne sokkal rosszabb is.

2023. jan. 15. 09:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!