Felhívnátok ezért a gyerekorvost?
3 éves lányom belenyúlt egy cica szájába, és ahogy húzta ki, az megkarcolta az ujját a fogával. Nem mély, kisebb mint egy karmolás, de egy nagyon picit kiserkent a vére. Hazajöttünk, megmostam az ujját és lefújtam Octenisepttel. Ti felhívnátok ezzel a dokit?
Nem kóbor macska, az egyik háznál lakik, nem aggresszív csak egy pillanat alatt megtörtént a dolog :/
Tényleg nagyon mini karcolás.
Van macskám, ennek a kérdésnek alaposan utána jártam, és nem sok emberre is veszélyes dolgot terjesztenek a macskák. Biztos nem volt veszett, az feltűnt volna, a szájában található baktériumok közül meg maximum az ún. macskakarmolási betegség (ez se vészes, max kellemetlen ) amit egy cica átadhat, a férgeken kívül, de egy házi, ápolt, jobb esetben oltott és gondozott macska esetén ezeknek elég kicsi az esélye.
A gyerekorvost felesleges felhívni, mert ha lenne is bármi baja, a tünetek megjelenése után vérvétellel tudná ellenőrizni, attól, hogy megmutatod a gyerek megharapott kezét, nem fogja ránézésre tudni, hogy került e baktérium a testébe.
De a legvalószínűbb (95%), hogyha lefertőtlenítetted, akkor semmi baja nem lesz.
A tetanusz nagyon mély sérülés esetén alakul ki, a tetanusz bacija ugyanis nem képes oxigénen élni.
Az hogy te nem láttál veszett macskát, az egy dolog. Az igen valószínű, hogy ez a macska sem veszett, de mivel sem oltva nincsenek, sem Magyarországon nincs állattartási kultúra (az utcán csatangoló macska kóbor a szemben akkor is, ha a szomszéd eteti), én nem nagyon engedném a szájában a turkálni a gyerekem.
A macskakarmolás-betegséghez ettől több kell!
Az nagyon veszélyes, de ennyitől nem lesz baja.
Nyugodj meg :)
Tetanusz a foldben es allatok emesztorendszereben is elofordulhato durva bakterium ( clostridium tetani) , de ehhez az kellett volna, hogy csontig atharapja a kezet, az ezzel fertozott macska.
Nem direkt volt. Füvet evett a cica, és egy füvet akart a szájába rakni... Egy pillanat volt az egész, nem szokott amúgy ilyet csinálni.
Köszönöm szépen a megnyugtató válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!