Akinek megkésett beszédfejlődésű volt a gyermeke, mennyire beszélt 3 éves korában?
Bocs, hogy bekérdezek... Logopédushoz hogyan jutottak el, magánúton vagy gyerekorvoson keresztül?
Az én gyerekemnek (lassan 3 éves) is nagy a szókincse, de szintén távirati stílusban beszél. "Az"-t nem mond, pl "a anya" és egy csomó hangot nem tud kimondani, pl. C, Cs, R, S Sz, Z, zs.
Ha elfárad, akkor csak szavakat mond, mondatokat nem tud olyankor összerakni.
11
Ezzel ráér
Nem tudom hova valósiak vagytok, de Komàrom-Esztergomban a magánhangzó halmozás gyakori.
Az óvodapedagógustól hallom, hogy azt mondja a gyereknek “jön a anya”
Rosszul vagyok tőle.
Hiába javítom a gyerekem, ha az oviban is ezt hallja.
A betűket 5 éves korban kezdik, ha gond van.
Az oviban van ligopediai szűrés 3 éves kor után és 5 èvesen is.
12. beletrafáltál, Tatabánya 😂
Azt hittem, csak anyósom beszél így 🙊
Nálunk nem jellemző a felnőttek beszédében, a lányom mégis így mondta. Logopédus szerint nagyon gyakori, jellemzően ezt is iskolára növik ki. Már akinél nincs probléma.
Egyébként 3 évesen rövid mondatokban beszélt, ragozott, de kérdőszavakat és határozókat még nem nagyon használt, azaz a nyelvtan még elmaradt a korátlagtól. Beszédindítást (komplex terápia) 20 hónapos kortól kapott (akkor 0 szava volt, 2 évesen 2...).
Köszönöm a válaszokat!
Kedves 11es! Az oviban kap logopediai fejlesztést, neki is sok hangja hiányzik, és hiába mond már 6 szavas mondatokat is, nem ragoz!
“Én”-t kb 2 éves kora óta használja helyesen, pár személyes és birtokos névmást is. Néha már múlt időt is észreveszek!:)
Mi eddig nem jártunk semmilyen fejlesztésre, most kezdjük majd a tornát!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!