Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Létezik beszédes, szociális...

Létezik beszédes, szociális autista?

Figyelt kérdés

Amikor autizmus jön szóba, mindig azt szokták emlegetni, hogy nehezen kommunikál, nehezen tanul meg beszélni, nehezen értelmezi az érzelmeket, stb.

Én olvastam nemrég egy olyat, hogy olyan is lehet autista, aki ennek a szöges ellentéte: nagyon korán kezd nagyon jól beszélni, túlságosan átérzi az érzelmeket, stb.

Van itt olyan anyuka, vagy olyan autista, akinél ezek jelen voltak?

Nálunk a felállás: autista apa (szociálisan van 'elmaradva', de remekül maszkol, szabálykövető stbstb, viszont korán kezdett beszélni, nagyon intelligens, memóriája tankönyvi kb, sose kellett tanulnia, elég mindent egyszer elolvasni), ADHD-s anya (hiába tanul, egy hónap múlva elfelejti, túl érzékeny, túl érzelmes, mindent elhagy, szétszórt fejben és fizikailag, szenzoros, stbstb...)

Gyerek 2.5 éves, már két évesen folyékonyan beszélt, most értelmi szintje.kb 4 évesnek felel meg, szociálisan érzékeny, viszont úgy látom szenzoros ő is, egész nap az ujja a szàjában van és a haját csavargatja, sosem volt olyan, mint a kortársai, túl komoly, nem szalad, nem ugrál, csak ha muszáj, stbstb. Szeret sorbarendezni dolgokat, de ez ugye önmagában nem tünet.

Cipőben mintha zavarná, Nem szeret öltözni, még az itthoni 19 fokban is inkább meztelenül lenne egész nap.

Mivel a kommunikációja tökéletes, már-már félelmetes, így eddig nem gondoltam semmi ilyesmire, csak múltkor olvastam ezt egy autistàtól, hogy nem feltétel a megkésett beszéd és szociális korlátok, egy kicsit elgondolkodtam, hogy azért két neurodivergens szülőtől születhet -e neurotipikus...

Szóval, van itt olyan, akinek hasonló típusú gyerekéről később kiderült, hogy ilyen jellegű probléma van?

(Azért érdekelne, mert nagyon szar volt ~28 évig úgy élni, hogy mindketten diagnosztizálatlanul szenvedtünk, hogy azt sem tudtuk, mi a baj velünk. Ezt senkinek nem kívánom)

Kérem csak érintett írjon! (Nem, nem szoktam ezzel csesztetni.a gyereket, stb, csak kíváncsi vagyok. Kár ilyenekért kommentet írni)

2022. nov. 11. 22:23
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

Rákerestem a tünetekre, ezek közül egyik sem jellemző, sőt itt azt írja, hogy jobban fáznak. Túlműködés pedig nem szokott lenni gyerekeknél.

Testsúly növekedése

Fáradtság

Koncentrációzavar

Hangulatingadozás, depresszió

Székrekedés

Csökkent hidegtűrés, állandóan hideg végtagok

Alacsony pulzus

Lelassult növekedés

Egyik sincsen ezek közül :)

2022. nov. 13. 08:51
 12/12 anonim ***** válasza:

A kérdés alatti kommentjeidet olvastam el, kérdező. Attól még, hogy ti mint szülők kaptatok diagnózist, nem feltétlen lesz a gyermeketek is SNI, vagy autista, vagy fogyatékkal élő adott esetben.

Nem kell ráragasztani, bár értem, h aggódsz.

Az, hogy egy gyermek beszédérése átlag feletti, az se feltétlen aspergeres (enyhe, magasan funkcionáló autista) tünet, sőt, a Kanner autisták beszédésére meg pont, hogy késik.

Természetesen léteznek mind csendes, mind pedig bezédes aspergeres felnőttek és gyerekek is, valamint akiknél a csendes és beszdes időszak váltakozik, és gyakori aspie-knél a választéskos, sőt, idővel modoros, túl kifinomult bezéd, hatalmas szókinccsel, mivel vanank átlag feletti képességeik is, bár aspergeres egynénenként változó ez is.

Azonban, neurotipikusok (átlagosak) esetén is kléteznek válastztékosabban beszélők, és beszédérésben korán érő gyerekek!

"Amikor autizmus jön szóba, mindig azt szokták emlegetni, hogy nehezen kommunikál, nehezen tanul meg beszélni, nehezen értelmezi az érzelmeket, stb."

Tévedsz, hogy az aspergeresek nehezen kommunikálnak, valamit félreértesz! Az aspergeresen MÁSKÉNT(!!) kommunikálnak, és ez nagyon nem mindegy! Az aspie-k szerint általában a többség a furcsa és nem ők furák, bár vannak olyan aspie-k, akiket a környezete időről időre annyira elnyom, megszégyenít, h kisebbségi kompexusuk miatt esetleg sajnos elhiszik, hoyg csak úk lehetnek furák.

holot a valóság az, hoyg nézőpont kérdése, ki a fura.

Létezik tényleges érésben történő elmaradés (mozgásérés, beszédérés stb terén). De a magasan funkkcionáló autisták, más néven aspergeresek nem kommunikáció zavarosak, hanem másképp kommunikálók, a többséghez (neurotipikusakhoz) képest tehát! A többségGEL lehet h nehezen kommunikál, de ez nem nehéz kommuinikáció, hanem másfajta kommunikáció.

Tudod mire hasonlít ez valójában? Arra, amikor két, egymástól eltérő anyanyelvű felnőtt beszélget egymással. Az orosz anynyanevlű vajon nehezen kommuniál csak azért, mert oroszul beszél és nem, pl angolul, mint a bszédpartnere?? Ne már. :) És az angol? Nyilván ebből nem az következik, h az angol nehezen kommunikál az orosszal...

"nehezen tanul meg beszélni" - már kifejtettem, hogy ez tévedés, ha magasan funkcionáló autista, azonban a kammer szindrómások, tehát súlyos autik bestzédésrése valóban késik. Néha az aspie-knél is késik (pl 3-4 évesen szólal meg először némelyikük), azonban olyan esetben jellemzően gyorsan fejlődik a beszédérése ezen kivételeknek, ha aspie-kről van szó. Mondom, a kanner autizmus más!

"Nehezen értelmezi az érzelmeket": na, ez viszont jellemző az összes autistára, bár ne feledd, léteznek olyanok, akik hátéresetiek, az megint más tészta, azokra enyhén jellemzőek a jegyek, illetőleg sokkal kevesebb tünet jellemzi a határesetieket, lévén tünetEGYÜTTESről beszélünk, autizmus esetén!

Tünetegyüttesnek, azaz szindrómának az a jellemzője, hogy ha csak néhány jellemez valakit ezekből, az még meg se közelíti azt a kórképet / szokványos jellemzőt, ami a kérdéses. Ellenben ha bizonyos, meghatározott számú vonás jellemzi az egyént a vonatkozó tünetekből, akkor beszélhetünk valamilyen fokon az adott tünetegyüttesről.

"Én olvastam nemrég egy olyat, hogy olyan is lehet autista, aki ennek a szöges ellentéte: nagyon korán kezd nagyon jól beszélni, túlságosan átérzi az érzelmeket, stb."

Így van, épp erről írok én magam is. :) De ez CSUPÁN EGYETLEN TÉNYEZŐ!! Az autizmujs pedig, mint említettem, tünetek EGYÜTTESE! :)

"Gyerek 2.5 éves, már két évesen folyékonyan beszélt, most értelmi szintje.kb 4 évesnek felel meg, szociálisan érzékeny, viszont úgy látom szenzoros ő is, egész nap az ujja a szàjában van és a haját csavargatja"

Ez 6 (!!) éves korig teljesen normális, sőt, kisiskolás korban meg legalábbis akkor természetes, ha este, lefekvéskor csinálja, már ha egyáltalán szereti csinálni egy kisiskolás (kisiskolás korban már egyénfüggő, de ovisok mindegyikére se jellemző feltétlenül).

"sosem volt olyan, mint a kortársai, túl komoly, nem szalad, nem ugrál, csak ha muszáj, stbstb. Szeret sorbarendezni dolgokat, de ez ugye önmagában nem tünet."

Ez önmagában semmi szokatlanra nem utal, pusztán alkati jellemző, de nyilván autiknál is előfordulhat.

"Cipőben mintha zavarná, Nem szeret öltözni, még az itthoni 19 fokban is inkább meztelenül lenne egész nap."

Na, ez meg aztán még ovis korban is tipikus, 5 éves korig! Kb 2-5 éves kor közöttiek zöme meztelenül érzi jobban magát, még temrészetelvőek ösztönösen, a mászélhoz, egyáltalán a ruiha viseéléshez nincsennek annyira "hozzánőve", hozzászokva annak ellenére, hogy pl főleg a kislányok, 4-5 évesen már szívesen divatoznak, válogatnak zuhát maguknak - ennek ellenére is az 5 évesek és kisebbek zöme pucér szeret lenni, minimum percekre, napi szinten. Ennek semmi köze az autizmushoz! De még ezek együttvéve sem auti tünetek!

Azt is el kell mondjam, pont két - két és fél éves kortól lehet diagnosztizálni autizmust, mégis, az általad írtak alapján nagyon NEM valószínű. Ha látom a gyermeket, könnyebb vélekedni, viszont itt csak leírás alapján lehet következtetni.

Továbbá az egy dolog, hogy töb napig tart egy autizmus gyanú kivzsgálása és nyilvn látják is a gyereket, de ne feledd, ha igazat írtál, és reaális learást adták, akko van az a szint, ami által egy nem specializált szakember mint én, pusztán ennyiből eleve ki tudom zárni az autizmust. Mivel van egy szint, amitől fogva már fennállhat a gyanú, ellenben az az alatti eseti leírás vonatkozásában szinte kizárható, a leírásodból kiindulva legalábbis.

Azt is szíves figyelmedbe ajánlom, hog ha a későbbiekben mégis stigmatizálnák a gyereked, sajnos nem ritka, azaz van, hogy a stitisztiak növeléséért olyan gyemrekre is ragasztanak "címkéket", akiknek semmi baja nincs, ez az ellátórendszer egyik komoly hibája sajnos.

Sőt, hogy egész pontos legyek, elvileg az se zárható ki, hogy egy egészséges 2 és fél éves, mint amilyen (legalábbis a kérdésed vonatkozásában) a tied, esetleg keresztülmehet valami traumán a jövőben, mint bárki más, de nyilván ennek esélye igen kicsi és jósok se vagyunk. Más szóval az ördögöt nem kell a falra festeni. :)

2022. nov. 13. 23:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!