3 és 5 éveseket ki hogy altat? Az ovi miatt muszáj aludniuk. De nagyon nehezen alszanak el. Pedig megyünk ki a levegőre de szerintem semmit sem számít. Nem akarnak aludni délután,este sem.
3 éves. Szólok hogy megyünk aludni, és valahogy ráveszem hogy menjen be az agyába. Ez a legnehezebb része, mindig kitalál valamit amivel megpróbalja húzni az időt. Miután bemaszott az ágyába leülök mellé, beszélgetünk halkan kb 10 percet valami szamára kellemes dologról, majd megölelem, ő lefekszik, fogom a kezét csendben és elalszik 5 percen belül.
Parancsra nem lehet aludni, rá kell hangolódniuk, lecsendesedniük a rohangaszás után. Próbalj meg csendespihenőt tartani, lámpa lekapcsol, halkan lehet mesélni, lapozgazni csendben egy képeskönyvet, vagy matatani egy plüssjáékkal. Beszéld meg velük hogy nem kell aludni, de pihenni igen. El fognak bóbiskolni ha te is nyugodt vagy és ők is lecsendesedtek.
Én sose aludtam délután, amióta vannak emlékeim. 2. osztályig azt is hittem, hogy ez a délutáni alvásosdi valami hülye amerikai filmes dolog. (A mi oviknban nem létezett ilyen, mert csak délig voltunk ott. A másik oviban voltak délutánig a gyerekek.)
Viszont van egy szobatársam az egyetemen, aki 20 éves, s még mindig alszik délben, délután, meg úgy bármikor, amikor nincs óránk... S aztán csodálkozik, hogy miért csak éjjel 2-kor aludt el...
Mindenesetre gondolj arra is, hogy az 5 évest te most erőszakkal akarod altatni, ahogy az oviban is csinálják, s egy év múlva meg pont hogy erőszakkal nem hagyják aludni az iskolában... Többek között ezért örülök annak, hogy ez a délutáni alvásos hülyeség az én életemből kimaradt.
14
Akkor 1 év múlva erőltetni fogjátok a délutáni alvást, 2 év után meg erőltetni fogjátok a délutani ébrenmaradást.
A lényeg, hogy az ovi végén még az a baj, ha nem alszik, pár hónap múlva iskolakezdéskor meg az a baj, ha alszik...
Pár hónap különbség, két totál ellentétes elvárás. Mindezt meg úgy, hogy az alvásigény az alapból személyenként változik, s erőltetni nem lehet.
Én 3 éves koromtól nem aludtam - az oviban sem. Annyi volt a kitétel, hogy azt a 1,5 órát csendben kellett eltöltenünk (többen nem aludtunk).
Volt, aki feküdt, de 2-3-an rajzolgattunk, színeztünk, meg ilyenek.
Viszed ki a levegőre - és mit csinálsz?
Tolod a babakocsiban vagy pedig szaladgál, mászik a intenzíven mozog? Mennyit?
Az enyém csak akkor nem tud elaludni, ha valami miatt nem tudta kimozogni magát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!