Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » A D vitamin étrendkiegészítő...

A D vitamin étrendkiegészítő biztos,hogy szükséges?

Figyelt kérdés
Annyit olvastam,hogy a D vitamin mindenre is jó, hogy újból tettünk egy próbát vele. Régebben napi 1 cseppet kapott a gyermekem évekig. Aztán egyszer csak elkezdte kiöklendezni. Ahogy lenyelte, jött vissza. Akkor abbahagytuk sok időre. Most vettem egy gyerekeknek szánt D vitamint, kísérletezésképp elkezdtem szedni. Iszonyatos hasfájást és székrekedést okozott nekem. 3x futottam neki,hogy kizárjam,hogy más okozza. Nem értem, mi lehet a gond, de nem merem a gyereknek adni sem ezt, sem a cseppeket. Nektek mi vált be, egyáltalán, van értelme szedni?
2022. okt. 1. 23:31
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
90%

Gal d vitamin nekünk bevált.

Sajnos csontra, immunrendszerre mindenre is azt mondják hogy jó

2022. okt. 1. 23:35
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
melyiket vetted? a vigantol gyakran hasfájást okoz, az eurovites nem szokott problémás lenni.
2022. okt. 1. 23:47
 3/12 anonim ***** válasza:
80%
Nem szükséges, ha megvagy immunrendszer és egészséges csontok nélkül 😋
2022. okt. 2. 00:25
 4/12 anonim ***** válasza:
72%

Eloszor egy vervizsgalat kellene, ami megmutatja a D vitamin szintjet a szervezetben, mert a tuladagolas eppolyan veszelyes, mint a hiany.

A normal szint 30-50 kozott jo, ez alatt szedni kell, e folott le kell allni a szedesevel.

Magyarorszagon kb oktobertol aprilisig nincs esely a napfenybol elegendo D vitamint eloallitanunk, az elelmiszerek kevesek a normal szinthez, szoval szedni kellene. Gyereknek a gyerekeknek szant D vitamint kellene adni, es nem art, ha tobb nyers zoldseget es gyumolcsot esztek hozza, a szekrekedest elkerulendo (vagy vegyel olyan D vitamint, ami nem tartalmaz kalciumot, mert nem a vitamin okoz szorulast, hanem a tuladagolt kalcium).

2022. okt. 2. 05:25
 5/12 anonim ***** válasza:
53%
Én kb másfél éves kora óta nem adok, csak évente párszor. Két vérvétele volt, mindkettőn optimális értékek, pedig szélsőségesen szelektív evő is csecsemőkora óta.
2022. okt. 2. 05:46
 6/12 anonim ***** válasza:
78%
Ha a vérvétel szerint optimális a D vitamin szintje, akkor a szüneteltetés rendben van. Ha 30 alá esik, azonnal kell pótolni.
2022. okt. 2. 05:49
 7/12 A kérdező kommentje:
Igen, egy vérkép kellene. De azért kerdeztem mert pl én soha az életben nem szedtem,megis tokeletesek a csontjaim es beteg sem szoktam lenni.35+ vagyok.
2022. okt. 2. 09:01
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

A D vitamin nem csak a csontoknak es az immunrendszernek fontos. Nem "mindenre is" jo, de nagyon sokminden fugg tole. Ezert fontos, hogy vervizsgalat evente megmondja a D vitamin szintjet.

A csontjaid tokeletesseget nem az mutatja meg, hogy te ugyerzed, hogy tokeletes, vagy hogy nem szokott fajni vagy eltorni 🤣🤣🤣

A D vitamin hiany pedig nem azonnal okoz problemat, hanem esetleg husz ev mulva, 55 evesen kezdodo parkinsonnos leszel, vagy gyorsan fejlodo nyirokcsomo daganatos. Kb mint a cigi. Nem a jovo heten kapsz tudorakot tole, hanem mondjuk husz ev mulva, hiaba hagytad abba most, tiz evi cigizes utan.

Tehat verkep evente, es attol fuggoen szedni vagy nem szedni, kovesd a doktor utasitasat.

2022. okt. 2. 09:31
 9/12 A kérdező kommentje:
Csak azt nem értem, az én korosztályom hogy nőtt fel D vitamin étrendkiegészítő nélkül? Nagyszüleim meg pláne. Félreértés ne essék nem ellene vagyok...csak kicsit túlzásnak tartom, hogy a csapból is az folyik, hogy mennyire jó ez nekünk. És a vaspótlás meg fele ennyire sincs nyomatva, pedig szerintem az még fontosabb is, ráadásul azonnali hatása van. És erről a D mániáról amúgy nem is hallottam szülésig, pedig akkor már majdnem 30 voltam. Fel se merült.
2022. okt. 2. 23:03
 10/12 anonim ***** válasza:

Az, hogy a te tudásod elszigetelődött ezektől az információktól, az nem azt jelenti, hogy ezek nem is léteztek. Ha te 30 éves korodig egy szikla alatti barlangban éltél, akkor nagyon sok mindennel nem találkozhattál.

Én először az általánosban, 6.-ban vagy 7.-ben tanultam a zsirban és vizben oldódó és felszivódó vitaminokról, nagyjából érintve, hogy melyik miért fontos, és később a gimiben tanultam már sokkal részletesebben, és a biosz érettségin is tétel volt, már a 70-es évek elején.

Amúgy nem fontos hogy higyj az orvosoknak, a tudománynak. Nekem meg főleg ne, én egy névtelen senki vagyok a GYK-n. De esetleg gondolj bele, hogy 100 évvel ezelőtt a nagyszüleid -dédszüleid korában mennyi volt a várható élettartam, és mennyi a most.

Megjegyzem, az én első gyógyszerekkel kapcsolatos "élményem" az, hogy anyám cipelt végig a Nagykörúton, aztán a Margit körúton végig, minden gyógyszertárnál le kellett szállnunk a villamosról, és bemennünk a recepttel, mert sehol nem volt D vitamin nekem. Akkoriban csak receptre volt kapható, és éppen hiánycikk volt (mint akkoriban annyi más is).

Ez kb 1962-63-ban történt.

Ennyit arról, hogy régen nem volt D vitamin szedés.

A vashiány pótlása pedig ugyanolyan fontos, mint a D vitamin pótlása, de egészen más a célja, a hatása, a hiányának az oka, a pótlásának az "eredménye" - és sajnos az sem azonnali hatású, ebben nagyon de nagyon tévedsz.

2022. okt. 3. 03:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!