Kell különóra vagy sem?
Gyerekfüggő. Én kicsinek igényeltem hogy folyamatosan le legyek kötve, sport, zene, kreatív dolgok. Emellett volt valahogy idő a barátokra is. Húgaimnak heti 1-2 bőven elég volt.
Mikor lovasoktattam láttam iszonyat leterhet alsósokat, ovisokat, látszott rajtuk h már egyszerűen sok, hulla fáradtan jöttek lovagolni, úgy meg semmi értelme. Szóval vigyázni kell, hogy nem szabad túltolni. De egy ennyi idős gyerekkel ez már valamennyire meg lehet beszélni
Kérdezd meg. Ha érdekli valami mennjen.
Fiam elsős korában dobolni akart menni és később zongorázni. Ez az élete azóta is. Már a konzervatóriumos felvételire készül.
Kelleni biztos, hogy nem kell. Lehetni lehet, de át kell gondolni.
Nem lehet az ilyen döntést egy az egyben áttolni a gyerekre. Persze, azt tudni kell, hogy mi az, amit szívesen csinálna, de azért se azt nem lehet, hogy két-háromhetente váltogatni akarja (ha valamire elkezd járni, akkor azért egy fél évet legalább csináljon végig, másképp esély sincs rá, hogy egyáltalán kiderüljön, hogy valóban tetszik-e neki vagy nem), se azt, hogy semmi ideje se maradjon arra, hogy a szüleivel, a testvéreivel legyen, és igen, hogy szabadon játsszon.
Gondold át, hogy mikor és mennyi idő az, amit veletek, lehetőleg egyszerre az egész családdal tölthet és mikor és mennyi az, amit érdemes lehet valami különórára fordítani. Ha mondjuk a férjed úgy dolgozik, hogy jó, ha egy héten egyszer együtt lehet a gyerekkel 2-3 órácskát este, akkor erre az időpontra egyáltalán nem szabad berakni valami különórát. Sportolni is, zenét tanulni is, meg minden más hasznos dolgot elkezdhet később is, simán behoz pár év "lemaradást" (ha egyáltalán lehet ilyen idős gyerek esetében lemaradásról beszélni bármilyen ügyben), de pl. az apjával való kapcsolatánál semmiféle különóra se fontosabb, és ami abból most kimarad, azt nem lehet később bepótolni.
A gyerek mit szeretne?
A lányom oviban járt kézművesre, ill néptáncra. Ez mind ovi időben volt 1héten 1 óra.
Most már iskolás. Rajz szakkörre szeretett volna menni (ügyesen rajzol) és táncra.
A rajz napközi időben van. A táncra azt mondtam h csak akkor mehet ha lesz olyan ami tanulási idő után van.
Találtunk egy heti 2x1 órásat.
Majd meglátjuk h hogy bírja.
Számomra az volt a lényeg h ne tanulási időbe essen. Ha szeretne menni valamira, akkor próbálja meg. Maximum megunja, vagy rájön h fárasztó stb
Lehet ezt is jol csinalni.
Valaki irta itt Vekerdyt, hogy jatsszon a gyerek. Azert heti 45 perces kulonora mellett meg van 164 oraja jatszani.
Illetve azt is irjak sokan, ha a gyerek akar. Azert egy ekkora gyereket bizony terelgetni kell, egy 5 eves nem fog hazallitani az ovodabol es kozolni, hogy o roplabdara vagy korongozasra kara jarni, honnan tudna mik vannak, mit jelent ez az egesz.
En teniszre irattam a 4 evesemet anno, odaig volt erte !! Es ugyes is volt ( nezhettek a szulok kint, es bizony lattam, hogy a tobbiekhez kepest ugyes ), aztan jott a covid, evig bezartak ( kulfoldon lakom, nem tudom otthon hogy voltak ezek ). Most kosarlabdara jar, mar ugye 6 eves, az iskolaban kiprobaltakes hazaert egybol mondta, o kosarlabdazni akar.
Heti 1 nap 45 perc, ettol meg gyerek a gyerek ...
"egy ekkora gyereket bizony terelgetni kell, egy 5 eves nem fog hazallitani az ovodabol es kozolni, hogy o roplabdara vagy korongozasra kara jarni, honnan tudna mik vannak, mit jelent ez az egesz."
Ez is igaz. Én pl. már óvodás koromban is hallottam otthonról, hogy milyen szép az, ha valaki tud "zongorázni", ehhez képest furulya volt az iskolában, ezért úgy merült fel a kérdés élesben, amikor iskolás lettem, hogy akarok-e furulyára járni - és mivel 6 évesen azt válaszoltam, hogy nem (miért akartam volna?... én zongorázni akartam volna!), és a szülők ennyivel be is érték, az lett a vége, hogy semmilyen hangszeren se tanultam játszani...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!