Mikor érdemes beíratni a gyermeket valami sportra?
A fiam nemsokára kezdi az ovit, 3 éves. Nyilván most új lesz neki minden, nem akarom egyből leterhelni, és nem tudom, mikor lenne érdemes kiválasztani neki valami sportot. Egyáltalán mi válasszuk neki, vagy hagyjuk rájuk a döntést?
Nekem sajnos ez nem adatott meg, mert nem éltünk olyan körülmények között, pedig olyan jó lett volna. Szeretném, ha az én gyerekeim nem maradnának ki semmiből. Ez persze nem jelenti, hogy kötelező lesz, és nem akarom az én gyerekkori vágyaimat sem rájuk erőltetni.
Örülnék, ha megosztanátok velem, ki, mikor, mire kezdett el járni, előnyök - hátrányok, és, hogy hogyan sikerült kiválasztani a megfelelőt?
1-es, én nem pontoztalak le, nekem nagyon tetszett a válaszod, köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és leírtál mindent, amit gondolsz erről, és a saját tapasztalataidat is. Egyébként a sikeresség eléréséhez valóban minél előbb, annál jobb. Mások szerintem a nyers megfogalmazásod miatt pontoztak le (bele kell lökni a vízbe, gáz ha nem tud úszni, bömböl stb) és a nézeted sem mindennapi. Nekem mondjuk bejött az is, hogy kitértél ennyi mindenre. Nyilván nem értek mindennel egyet 100%-ban, de ezzel nincsen baj, hiszen nem vagyunk egyformák.
Amúgy pedig te is írtad a végén, hogy le fognak pontozni, úgyhogy azért számítottál rá. 😄
Illetve mindenkinek, aki válaszolt, ment a zöld pipa, aki tanácsolta, hogy írjak össze és listát, az is nagyon jó ötlet, kipróbálom, és akkor majd választunk. Látok több dologban is fantáziát, vannak amikben elég tehetséges, de persze ez majd kialakul, lehetősége lesz kipróbálni azokat, amiket szeretne. Meglátjuk hogy halad az ovival, beilleszkedés, stb. Na meg most így is kicsit nehezebb neki, mert nemrég érkezett a kishúga, de szerintem amint minden helyreállt, és úgy látom, hogy készenáll, belevágunk valamibe. 😊
#13-as én abszolút nem tudok veled egyet érteni!
A korai fejlesztés ha indokolt az teljesen más tészta. Pl. Dévény torna mert lemaradása van.
De ez a lökjük a vízbe, mert meg kell tanulni úszni...
Én benne vagyok a gyerekfejlesztő témába egyrészt küzdősport vonalon másrészt zenei vonalon. És az a tapasztalatom hogy nem a tehetséges gyerekek lesznek azok akiknek a neve felnőttként is ott virít az újságokban és büszke rá a nemzet. Miért? Mert sok szülő láthja, hogy ez az út lehetne az övé, megvan minden adottsága hozzá, és ezért elvárás lesz a gyerek felé a fejlődés, a teljesítmény. Elvész benne az öröm. És akkor kik maradnak? Akiket csak hobbiból járatnak. Fele olyan tehetséges vagy ügyes, de tetszik neki ezért kitartó.
Összeszámolni sem tudom hány olyan fiatalt láttam, aki igéretes volt, benne volt a nemzeti válagotatotban is azt onnantól, hogy megszűnik a szülői nyomás már nem is érdekli többé nem is látjuk. Sport szeretette? Ismertem egy apát aki egy sportot erőltetett a lányánál is és a fiánál is. Mindketten nagyon jó adottságokkal rendelkeztek hozzá, és mindketten sokra vitték. A lány amint 18 lett és egyetemre ment abba hagyta a sportot. A fiú pedig fiatalabb volt, meghalt az apjuk és azóta sem sportol semmit. Ő is abba hagyta, a nemzeti válogatottat hagyta ott. Az apa akarta megvalósítani az álmát, mert ő már nem tudod így érvényesülni, de ez az ő álma volt nem a gyerekeié.
Most jár hozzánk egy testvérpár gimi vége felé járnak. Sok területet kipróbáltak mire hozzánk keveredtek, de 2 év alatt felhúzták magukat oda, ahová a fenti testvér pár apuka nyomására 6 év alatt.
Semmit nem érdemes erőltetni mert nincs értelme. Akit elkap a vezérhangya az úgyis sikerre viszi a sportot. Aki nem annak meg van még 100 másik ahol helyet találhat.
Az ücsörögjön otthon a gyerek mobilal meg a tv előtt mert azt akarja... a gyerek a környezetére reagál. Akinek komfortosabb benn a 4 fal között egy kütyüt nyomkodni ott a család nem megfelelően reagált a gyerek igényeire tehát az a kérdés túlmútat a tejetség gondozáson.
A gyerekek kiváncsiak, érdeklődőek, mozgékonyak. Az ütemük más, és kit ez fog meg ki az de a mozgás szeretette bennük van. És egy kirándulás, egy játszótér bőven meg tudja adni azt ami később majd írányított formába a suliba vagy edzéseken csinál. 5 éves kor alatt ugyanúgy játszanak ukidón is nyílván kiemelve azokat az elemeket, amik majd kelleni fognak később judón.
Nem látom értelmét a korai fejlesztésnek, ha normálisan neveled és reagálsz az igényeire.
(Igen járunk úszásra, igen jár az apukájával edzésre, de egyik sem azért van, hogy majd úszóbajnok legyen vagy többdanos mester, jár mert szeret pacsálni, és szeret az apukájával időt tölteni ennyi) .
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!