Hogyan lehet megértetni egy végtelenül elkényeztetett kislánnyal, hogy megváltozik az egész élete és innentől spórolás van?
A barátnőm kislánya, 10 éves. A barátnőm és a férje éppen válnak. Barátnőmnek nincs munkája, csak a csp és a gyerektartás kb 25E van bevételként. A kajájukat, rezsijüket nagyjából fedezi ez a pénz. Mi csak egy szobát tudunk nekik biztosítani, de arra nekünk sem jut, hogy pazaroljunk.
A kislány eddig borzasztóan el volt kényeztetve, mert a nevelőapja elég jómódú, ezért neki ez most hatalmas váltás. Amúgy is volt egy igen irritáló stílusa, most viszont talán még lekezelőbben bánik mindenkivel. Az anyjával is úgy beszél mint mi még egy kutyával se. A barátnőm most rohangál, hogy valami munkát találjon, eddig nem sok sikerrel.
A nap legnagyobb részében a kislány velünk van. Sajnos néha még a mi gyerekeinkre is átragad a stílusa, ezért is szeretnénk mihamarabb változtatni ezen. Az ételeket kidobálja, mert házi es nem rendelt, majd fel van háborodva, hogy nem adok neki mást. A cuccaira és a mi cuccainkra sem vigyáz, hiába volt már ebbő baja (az anyja eladta a telefonját, hogy abból fedezze az okozott kárt). Hogyan hathatnánk rá?
Igen, tudunk segíteni.
Beszélj az anyjával, mert nem a te feladatod a gyermeket nevelni. Ennyi.
Nem hiszem, hogy túl sok járna neki a vagyonmegosztásnál, mert házasok csak alig másfél évig voltak. Kb 4 éve ismekedtek meg, de ezt nem tudom pontosan. Nem is ez a lényeg.
Mi a gyerekeinket alapból nem kapattuk el ennyire, ezért most én is tanácstalanul állok, hogy mit kellene csinálni. Értem én, hogy változás, de azért, hogy belevágta a papucsát a tv-be, mert szóltunk a gyerekeknek, hogy lefekvés, az egy kicsit durva. Ha nem tetszik neki valami, akkor csapkod dühöng, földön fetreng, hisztizik. A tv árát végül a baratnőm kifizette, de ez azért még nem a legjobb megoldás.
Nem tudom, hohy hogyan kellene rá hatni.
Valóban, az is egy megoldás, hogy oldja meg a baratnőm ahogy tudja, rakjuk őket utcára és max elveszik tőle a lányat, de nem ezt szeretnénk elérni.
Azért írtam ki a kérdést, mert nem hiszem, hogy ő lenne az egyetlen ilyen viselkedesű gyerek és reményeim szerint van valami normális megoldás erre a problémára.
Elmagyarázta már neki valaki szép nyugodtan, hogy mi a helyzet? Hogy amíg ott laknak, rád is kell hallgatnia?
Én biztos elvinném gyerekpszichológushoz, aki esetleg ki tudná deríteni, mi a gond, és biztos lenne ötlete is, hogyan lehet kezelni. Ha nincs "szellemi' baja a gyereknek, akkor csak lehet vele beszélgetni, hogy mit érez, ő hogy látja a helyzetet, miért csinál ilyeneket. Abból is sok minden kiderülne. De én nem vagyok szakember.
Egyáltalán, miért laknak nálatok? Ha ez a kérdés valós, akkor elég nagy bajban vagytok. Befogadni valakit gyerekestől, akinek nincs munkahelye, ráadásul a gyerek elviselhetetlen, ez nagyon nagy könnyelműség volt. Szívtelenül hangzik, de minél előbb ki kell tenni őket. Mindenki felelős a saját életéért. Elég gyanús, hogy a férje a gyerek miatt szabadult meg tőlük.
N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!