Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Nálat.ok van az oviban,...

Nálat.ok van az oviban, bölcsiben, iskolában Epipen injekció anafilaxiás sokk ellen? Ha igen, mik a feltételei annak, hogy beadják a gyereknek?

Figyelt kérdés

Nálunk orvosi engedélyhez kötik az intézményben, hogy beadhassák a gyereknek, viszont az orvos nem adhat ki olyan nyilatkozatot hosszadalmas kivizsgálás nélkül hogy nincs a gyereknek semmilyen rejtett betegsége. (Gondolom nincs kapacitás kivizsgálni a kerület összes gyerekét.) Egyébként meg elméletben életveszély esetén beadható, de ha nincs erről papír, az óvónők nem fogják beadni. Szülői hozzájárulás nem elég.

Nálatok ha voltak ilyen ellentmondások, hogyan oldódott meg?

2022. júl. 19. 14:33
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
49%

Én orvos vagyok, és elég nagy baromságnak tartom, azt a felvetést, hogy csak úgy raktáron legyen epipen az óvodában, vagy az iskolában, hogy valakinek be lehessen adni pl egy óvónő vagy tanár által.

Egy esetben lehetséges az, ha egy gyereknek ISMERT és DIAGNOSZTIZÁLT súlyos anafilaxiáig menő allergiája van, akkor indokolt az, hogy a GYEREKNÉL legyen Epipen, és az óvoda vagy iskola személyzete erről tudjon, és tudják, hogy ezt hogyan kell alkalmazni.

Ha mindenki kicsit józanul gondolkozna ezen, akkor benne is felmerülnének a következő kérdések:

Hogyan diagnosztizál egy óvónő/tanár egy allergiás vagy anafilaxiás rohamot?

Honnan tudja, hogy az allergiás reakció olyan súlyos, hogy adrenalin beadására van szükség?

Ha rosszul vagy rossz helyre adja be az injekciót valaki, akkor akár szövetelhalást is okozhat az adrenalin, vagy egyszerűen csak hatástalan.

Ki vállalja ilyenkor a felelősséget? Hiszen az óvónő vagy tanár csak jót akart, mégis ráhúzzák a vizes lepedőt.

Nem tudom, hogy ki a fene a sajtóban vetette fel, hogy miért nincsen epipen az iskolákban vagy óvodákban, hogy majd a pedagógus diagnosztizálja, hogyha a gyerek rosszul van, akkor biztosan anafilaxiás sokkja van?

Kérdező, nem is tudom, hogy hogyan lehetsz ennyire papramami, hogy azon fantáziálsz, hogy majd biztosan anafilaxiás lesz a gyereked. Ha aggódsz, hogy allergiás, akkor elviheted kivizsgálásra, hogy pár tucat allergénre letesztelik, de senki nem fog olyan papírt kiadni, hogy nem allergiás semmire.

Lehet, hogy néhány kollega Istennek gondolja magát, de még az orvosi aktában is csak annyit dokumentálunk, hogy "érzékenység, allergia NEM ISMERT", mert attól még lehet, hogy nem tudunk róla, végtelen számú allergént meg nem lehet kipróbálni senkin.

2022. júl. 19. 19:31
 12/18 anonim ***** válasza:
75%

#10 Több alapvető eset van, ha rosszul alkalmazod az epipent:

1. magadat szúrod meg, általában az ujjadon. Ez rosszabb esetben akár szövetelhalást is okozhat, nem számítva azt, hogyha csökkent dózis adsz be most már jól a páciensnek, annak hatékonysága kérdéses.

2. Érbe injekciózod véletlenül az adrenalint. keringésbe jutva komoly tachycardiát, vérnyomáskiugrást, szívritmuszavart, infarktust, stroke-ot okozhat az arra hajlamosokban.

3. Ha rosszul diagnosztizáltad az anafilaxiát, akkor is a 2. eset fennállhat.

4. Ha nem magadban, hanem a paciensben injekciózod rossz helyre, akkor meg az 1. eset állhat fent, kiegészítve a csökkent hatékonysággal.

Szóval én nem gondolnám, hogy bele kellene nyomni adrenalint egy laikusnak egy gyerekbe, csak mert AKÁR ANAFILAXIÁJA IS LEHET.

#11 voltam

2022. júl. 19. 19:44
 13/18 A kérdező kommentje:

10es, nem tudom miért vagyok paramami, nem én találtam ki, hogy legyen Epipen az oviban. De ha már van az a lehetőség, hogy baj esetén alkalmazzák, akkor szeretnék élni vele. Gondolom akik kitalálták, tudják, mire vállalkoztak, és mondták is, hogy az óvónők megkapták a szükséges tájékoztatást a tünetek felismerésére és az injekció helyes alkalmazására.

Nem azt mondom, hogy a gyerekemnek mindenképpen baja lesz, de akik mostanában meghaltak allergiás reakció miatt, gondolom ők se tudtak róla, hogy komoly bajuk lehet mondjuk a mogyorótól vagy a darázscsípéstől, különben lett volna náluk injekció.

Egyébként nem egy óvónő van a gyerekekkel, hanem vagy 4-5 ott van a közelben baj esetén, valamelyik csak felismeri, hogy anafilaxiás sokkról van-e szó (pláne ha előtte volt rovarcsípés vagy allergén fogyasztás.) Nem hülyék ők sem, a 30 éves óvónői múltjukkal rengeteg gyerekbetegséggel találkozhattak már, nem hiszem, hogy feleslegesen adnák be az injekciót.

Elvileg a Fraxiparine adagolása közben is meg lehet halni, ha ért talál el az injekció (utólag legalábbis ezt hallottam), mégis teljes nyugalommal injekcióztam magam a műtéteim után, pedig senki se mutatta meg, hogy kell, és nem is rontottam el, pedig nem vagyok egészségügyi dolgozó. Úgy tudom, ezek az injekciók laikusok számára is könnyen beadhatóak, különben nem is adnák ki kereskedelmi forgalomba.

És itt tényleg nem feltétlenül a saját gyerekem érdekében beszélek, hanem általánosságban.

2022. júl. 19. 20:53
 14/18 anonim ***** válasza:
66%
drága (állítólag orvos) kolléga. Haszon-kockázat elv. MAradjon életben, a necrosis a legkevesebb (95 óta mondjuk egyet sem láttam, pedig jön bőven az ITO-ra, SBO-ra, aki laikustól kapta meg a szúrást)
2022. júl. 19. 20:59
 15/18 anonim ***** válasza:
88%

Nekünk van sajàt de az oviban kerek perec megmondták, hogy nem adhatják be.

Sőt semmi gyógyszert sem

( Cetrizine vagy fenistil csepp stb sem)

Orvost/ mentőt hívnak, ha kell.

2022. júl. 20. 00:43
 16/18 anonim ***** válasza:
70%
Nincs.
2022. júl. 20. 11:57
 17/18 anonim ***** válasza:

#13 Fraxiparine alvadásgátló, semmi baj nincsen, ha érbe kerül, pl. dialízis közben vénás úton adják a Fraxiparine-t és más heparinkészítményeket is művesés betegeknek.

Nem tudom, ki adta ezt be neked, de ez nem igaz.

#10-es vagyok.

2022. júl. 20. 12:18
 18/18 A kérdező kommentje:
Oké, akkor jó, majd nyugodtan szúrom megint, ha kelleni fog.
2022. júl. 20. 14:46
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!