Kisfiam Most múlt két éves, és még nem beszél semmit. Hogyan segíthetnék? Forduljak-e szakemberhez?
Megkésett beszédfejlődés Tünetei
a fejletlen, gyenge szókincs, a sivár, egyhangú gagyogás, a rövid, tőmondatokban való kifejezés, ritkábban a grammatikai esetlenségek gyakorisága. Olykor bizony egyáltalán nem egyszerű észrevenni ezeket a jelenségeket, mivel a gyerek beszédértése, mely amúgy is megelőzi a beszédet, jó. Már csak ez a tény is jelzi, hogy indokolatlan a szülőknek az a félelme, mely a gyerek értelmi képességeiben, esetleg figyelmetlenségében látja a problémát. A gyereknek ilyenkor egyszerűen a beszéddel van gondja, nem pedig az eszével; a türelmetlenség ekkor kifejezetten káros.
Sikeresen orvosolható
azonban a probléma, amennyiben a gyerek terápiája időben elkezdődik, s persze mint minden logopédiai kezelésnél, ebben az esetben is nagyon fontos a családi környezet segítő odafordulása, a gyakorlás, a türelmes ismétlések; ezek együtt hozhatnak el igazi eredményt. Az otthoni recept pedig nem is nehéz: olvassunk sok mesét a gyereknek, sokat segít a mondókák ismétlése, ahogy a közös játék is. Ha a gyerekkel kommunikálunk, nagyon fontos, hogy megnyilvánulásaira mindig reagáljunk, méghozzá érdemben; kérdéseit pontosan válaszoljuk meg, mi magunk is mutassunk helyes példát beszélgetéseink során. Így 5-6 éves korára gyermekünk gond nélkül utolérheti kortársait.
Előző vagyok. Azért másoltam ide, hogy el tudjátok dönteni jellemzi e ez a gyerekeiteket. Aki nagyon agódik az vegye fel a kapcsolatot velük: [link]
Én elvittem a fiamat aki nem beszélt még 27 hónaposan. Egyszerű megkésett beszédfejlődési zavart diagnosztizáltak aminek a hátterében mozgási illetve izomtónus gyengeség állt. Volt mozgásfelmérés pszichológus, beszédfelmérés, és majd lesz neurológiai is.
Nagyon jó, amit az utolsó válaszoló írt!
Hivatalosan 3 év a korhatár a beszéd megindulására, de 2 évesen azért illik pár szót már ismernie, kimondania.
Érdemes lenne elvinned hallásvizsgálatra, ha ott minden rendben,akkor 2-3 éves korig a BHRG tornára jó járni, ami mozgásfejlesztéssel segíti a beszédfejlődést (a megkésett beszéd oka idegrendszeri éretlenség, ami mozgással fejleszthető eredményesen). A beszédjavítót is felhívhatod, ez egy ingyenes, országos intézmény. Ők hasznos tanácsokkal fognak tudni ellátni. Nem szabad annyiban hagyni ezt a dolgot és legyinteni, mint Pató Pál úr, mert a gyereknek sem jó, ha véletlenül megkésett beszédfejlődésű. Ez a dolog is olyan, hogy minél hamarabb elkezdesz vele foglalkozni, annál hamarabb hozza be a lemaradását.
Szia!
Az én fiam se beszél még,ő most 25hónapos.Mi azt kezdtük el csinálni, hogy semmiféle képpen nem gagyogunk vissza az ő kis nyelvén és mindent mondogatunk neki, a tárgyakat, és próbálgatjuk, hogy pl. ha inni kér monjda hogy inni.Általába szokta is ilyenkor próbálgatni.Mi is már többször megkérdeztük a védőnőt, hogy nincs-e gond, olyankor megfigyelte, hogy reagál-e, és azt mondta semmi gond.Én főképpen azért aggódom, mert a vele egyidős ismerős gyerekek már mind beszélnek, ha csak szavakat is. Holnap megyünk majd a dokihoz a kétéves státusz felmérésre, majd megérdeklődöm a dokinénit mi a helyzet.
Hát most kicsit megnyugodtam, hogy nem csak mi vagyunk így. Folyton azt olvasom mindenhol hogy 2 éves korú gyerekek mennyit beszéltek, az én kisfiam, meg alig pár szót. Viszont mindent megért, megérteti magát, hallásával tuti nincs gond, minden kis apró hangra felfigyel.
Nekünk is azt mondta a gyermekorvos, hogy nincs még gond, majd 2,5 - 3 éves korában térjünk vissza a témára. Most kezdjük a bölcsit, talán ha többet lesz gyerekek között, az segít, bár a csoportjában többnyire kisebbek vannak, akik még nem igazán beszélnek.
Bilizni sem nagyon akar, és mindig úgy vagyok, hogy biztos én rontottam el valamit, pedig sokat foglalkoztam vele, de hagytam önállóan is játszani. A mozgásfejlődésével nem volt gond, 8 hónaposan mászott, pár hétre rá felállt, 1 évesen önállóan ment, rá egy hónapra már stabilan szaladt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!