A 3 evves kislányom imádja a YouTub on nézni a like nastya és a Diana show című külföldi videosokat . Ezek jó műsorok egy gyereknek?
A like nastya videókat úgy nézi mint egy függő meg tudná nézni akármennyit.
Nagyon szórakoztatja. Ilyenkor oda adom a telom neki és ő választ imádja.
Mit gondoltok ezekről a videokrol jok?
9# külön neveljük de szoktunk mesélni azért.minden nap van neki mesélve ha jól tudom.
Amúgy nyelvi szinte már full kifejlett a lányom bármiről tud beszélni folyékonyan magyarul néha sok is a duma
Angolul tudja az ABC t meg a színek meg néhány szó
Oroszul csak pár szót tudunk ( már enis😀) macska gyűrű cipő korona stb
Abszolút nem érzem soknak a képernyő időt ő meg kicsi ahoz
.
A 11 evves unoka tesóm ő full a gep előtt tölti mindenn idelyet de úgy hogy semmi más szabadidős tevékenysége nincs csak a telefon na ő függő.
Mi meg nem
"vagy pár hónapos kor után jobb, ha nem hall különösebben idegen nyelvet a közvetlen környezetében, 6-7 éves koráig! "
Jajistenem... Az én gyerekeim 3 és 5 évesek voltak, amikor angol nyelvterületre költöztünk, így onnantól napi szinten hallották az idegen nyelvet a közvetlen környezetükben. Néhány év alatt stabilan kétnyelvűek lettek. Nehogy már ez ártson nekik, könyörgöm...
Aztán néhány év múlva visszaköltöztünk Magyarországra, nem csak hogy semmi kommunikációs elmaradásuk nem volt, hanem a nagyobbik, aki akkor második általánost kezdett, még magyar nyelvű olvasásban és helyesírásban sem volt lemaradva az osztálytársaitól. Pedig nem tanítottam direktbe. A kicsinek meg, aki elsőt kezdett, az egyik legjobb lett az osztályban a Difer-tesztje. Ennyit a nagy ártalomról.
"Félve kérdezem meg: szoktál neki mesét mondani, felolvasni? Jó szívvel ajánlom. Video helyett elsősorban."
Miért kell ezt félve kérdezni? A gyerekek nagy része néz videót, és EMELLETT mesélnek is neki. Komolyan nem értem, miért hiszik azt sokan, hogy a kettő kizárja egymást.
A Kérdező által említett csatornákat nem ismerem, de ezek a kinyilatkoztatások annyira nevetségesek, már bocs.
Amúgy full változik a világ nem ugyan olyanok a generációk .
Én relatív fiatal vagyok ugyan az volt minden mint most csak fix számítógépek és laptopok voltak okos telok nem .
Egy darabig enis ellenálltam aztán 1 szer lett az aztán azt nyomogatom azóta is .
Tul sokat nem is engednem lányomnak mert már nekem lesz hiány. 😀
"Jajistenem... Az én gyerekeim 3 és 5 évesek voltak, amikor angol nyelvterületre költöztünk, így onnantól napi szinten hallották az idegen nyelvet a közvetlen környezetükben. Néhány év alatt stabilan kétnyelvűek lettek. Nehogy már ez ártson nekik, könyörgöm..."
Nagy számú vizsgálatból, és HÉTKÖZNAPI beszámolókból is tudhatjuk, hoyg a kétnyelvű gyerekek az esetben is lassabban érnek a beszédérés tekintetében, ha nem kezd a környezetük hirtelen egy számukra teljesen új nyelvet, 2-3 hónapos koruk után,
más szóval akkor is lassabban érnek ilyen szempontból, ha váratlanul nem terhelik, ÁTLAGOSAN EZ ESETBEN IS KÉSŐBB érnek a bszédfejlődés adott fázisaiba - ami természetes, a kétnyelvű babák esetén.
Na most tessék szépen belegondolni, amikor hirtelen pl külföldre költözés miatt rendszeresen teljesen új nyelvet hall, úgy, hogy ALAKULÓBAN VAN AZ (addigi) ANYANYELVE!
Ellenben egy kisbabának még nincs alakulóban az anyanyelve, hanem épp, hogy csak alakulgat, ezért még 2-3 hónaposan válhat kétnyelvűvé / háromnyelvűvé, de utána már nagyon meg kell gondolni az új nyelvet számára, mert könnyen megzavarja az addigi érését!
Nem is feltétlen az új nyelvvel lesz gondja, hanem az addigi anyanyelve érése lassul törvényszerűen, és nem ritkán zavar is keletkezik benne, ilyen esetben!
Persze a szülői büszkeség elvakítja némelyik szülőt és nem meri beismerni magának a gyermeke esetleg lassabb -olykor az átlagtól eltérően lasabban javuló- beszédérését, mert akkor a végén még önmagukat hibáztatnák a költözés miatt. Nem is kell a bűntudat, egy szóval se mondom, hoxy kellene.
Hanem korrekt gyakorlati és tudományos vita szükséges, nem pedig lekezelő stílus, amit az általam idézett válaszoló produkált. Ha eerre nem képes valaki, akkor ne szóljon hozzá gyakorlati (és vonatkozó tudományos) témákhoz, ez ilyen egyszerű.
A többi válaszoló normálisan választ, elmondta, mit tapasztalt.
Nem így a nekem beszólogató.
Ez márpedig a szülők félreinformálása, kedves idézett váalzoló, amit tettél.
Az egészséges vitakészség volna előrevivő inkább, ha részedről is történne.
Ne néhány esetet vegyél figyelembe, egyes gyermekek beszédérése gyorsabban halad - cserébe más, bizonyos téren érnek lassabban (egyéne válogatja, ki melyikben).
OLYKOR akad, aki kétnyelvűként is átlagos sebességgel érik, viszont törvényszerűen más téren érik lasabban akkor.
De ha 2 és fél évesen már full beszélni tud egy gyermek elsajatotta a nyelvet érthető szinten .akor is azt mondod hogy 6 evves korig káros?
3 evves és mindenben tudsz vele beszélgetni akor már elsajatotta a nyelvet nem?
Muszaj offolnom #9 komolyan leesett az allam ezen:
"Legalább annyi szeretnék elmondani számodra, kedves kérdező, hogy az anyanyelvi érést nem szabad megszavarni idegen nyelvvel...
...vagy pár hónapos kor után jobb, ha nem hall különösebben idegen nyelvet a közvetlen környezetében, 6-7 éves koráig! Onnantól viszont javasolt."
Ezt melyik intezmeny tanitja?
Luxemburgban elek, az orszag eleve 3 nyelvu. A betelepult lakossag nagyobb hanyada nem szuletett luxemburgi, de ha megis allampolgarsaga van, akkor sok a masodik harmadik generacios betelepult kulfoldi, akik otthon az anyanyelvukon beszelnek (pl portugal) es bolcsis koruktol jon a luxemburgi, 6eves kortol nemet, majd 8-9 francia, gimiben angol. Bonyolodik a sztori ha a szulok nem egy naciobol szarmaznak, barataink magyar anyuka,talan tuneziai apuka, anya magyarul beszel a gyerekhez, apa arabul es franciaul, szulok egymas kozt angolul, bolcsi, ovi luxemburgi es majd jon ugye a nemet.
A kislany a megfelelo emberekkel a megfelelo nyelven tarsalgasi szinten beszel, 6eves.
A most 20hos bolcsisem itthon magyarul beszel, a bolcsiben franciat, luxit hall es van hetente angoloraja, gyerekdalok tapsikolok, nem egyetemi szint, de mar jobb a kiejtese abban a par szoban, mint nekem 5ev tanulas utan.
8ev tapasztalata 3gyerekkel ebben a kornyezetben mondatja velem hogy az agyuk mint a szivacs, lehet h az elejen nem jo helyen hasznal mas nyelvu szavakat, de a sajat korosztalyuknak megfelelo szinten siman tanuljak a nyelveket es nem erzik tehernek.
Az emlitett videokat nem ismerem, sem a kislanyok nyelvhasznalatanak helyesseget de ha lehetosegetek van ra, ne tiltsatok el a gyerekeket a nyelvekkel valo ismerkedesektol (nem youtubera hanem altalaban ertem), nagyon sokat fognak profitalni belole.
Csak nekem durva, hogy 40 percnyi videót néz naponta (!!) egy 3 éves gyerek?
Mert Ha megnéz egy 10-15 perces mesét, vagy 2x10 percet valamiből, még oké, de a 40 percet nagyon soknak tartom. Pláne, ha ezt egyben tölti a képernyő előtt, semmi szüksége nincsen erre...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!