Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan kezelnéd ezt? (társas)

Hogyan kezelnéd ezt? (társas)

Figyelt kérdés

Gyerekkel játszotok társast. Mikor valami rosszul jön ki neki, akkor szid téged, a játékot, és magát és közli, hogy nem akar játszani, utálja azt(hiszti). Mikor mondod, hogy ne játszotok akkor, nem muszáj, könyörög, hogy játszatok. Folytatjátok, megint szidja a játékot, téged és magát. Mondod, hogy elrakod a játékot, ha folytatja. Mondja, hogy nem fogja, de megint hiszti, hogy ez egy szr. Elrakod a játékot és üvölt, hogy szemét vagy és utál és igazságtalan vagy. Aztán könyörög, hogy még akar veled játszani.

Mikor rosszul jön ki, mindig mondod neki, hogy semmi baj, előfordul, majd lesz jobb, neked is rossz volt majd jó lett(nyugtatod). Ha neked jön ki rosszul, jóízűen nevet rajta és örül neki, hogy nyerésre áll.

Totál kivagyok tőle, már nem ovis.

Múltkor ugyanezt csinálta étteremben. Kikért egy ételt, amit ismer, de nem szokta szeretni, de most ez kellett neki. Gondoltam nem fogja megenni, de azért megrendeltem, és egy másikat is, amit tudom, hogy szeret. Nem akarta megenni azt, amihez ragaszkodott, azt akarta, hogy töröljem ki belőle a szószt, amit nem lehet megoldani ennél az ételnél. Meg is akarta enni, nem is akarta enni, majd azt erőltette, hogy én egyem meg, amit én nem akartam(a saját ételemmel televoltam, meg azt amúgy sem szeretem). Ugyanez a hiszti volt, kell is-nem is, és mindenki hülye, leginkább én(aki segíteni akar és a másik kaját rendelte és próbálja elviselni a hisztijét)és egyik megoldás sem jó neki.

Ezeket hogyan kell kezelni? Kinek a gyerekénél van még ilyen? Mit csinálnátok a helyemben? Ezen a héten két ilyen is volt, most nagyon betelt a pohár, olyan elkényeztetett érzésem van ezzel kapcsolatban, de nem vagyok benne biztos, hogy az, lehet csak kétségbeesés, de akkor meg ez a parancsolgatás-káröröm-énegyenmeg nem fér bele.. Minél gyorsabban le akarom ezeket zárni, már 8 éves, ezek a hisztik nem férnek bele.

2022. jún. 9. 19:48
1 2 3
 21/23 A kérdező kommentje:

Csak sejtettem, mégis miért ne fordulhatna elő, hogy eddig nyafogott miatta, most meg nem? Hónapok teltek el, hogy próbálta, és korábban ez volt a kedvence, csak valami átkattant, és onnantól nem kellett neki a szósz miatt. Pár hónap volt az esetek közt.

Igen, általában adok esélyt, hátha viselkedik és jól alakulnak a dolgok, vagy meg tudom máshogy oldani. Igazából az sem zavart volna, ha ezt nem eszi meg, csak a másikat, de kifejezetten az volt a baja, hogy nem akarja kidobni, azt akarja, hogy én egyem meg, miután már neki nem kellett.. Ez nálam is kiverte a biztosítékot. Semmi baj, ha két étel közül az egyiket eszi meg, szerintem az belefér, de hogy velem akarja megetetni az ő maradékát, na az nem.

Játéknál is azt hittem egyszeri eset, az belefér, ha épp érzékenyebb egy vesztésnél, majd szólok és fegyelmezi magát, mindenkinél lehet ilyen, felnőtteknél is. Kétszer megcsinálja akkor látszik, hogy tojik rám, figyelmeztetem, hogy elrakom, egy esélyt adni kell, hogy változtasson a következmények ismeretében. Már nem is tudom hány hónapja nem kellett mondanom, hogyha hisztizel elrakom.. Ez nem alku, szerintem jár a gyereknek a figyelmeztetés, mielőtt büntetem, hogy megemberelhesse magát a következmények ismeretében.

Most nehogymár random elrakjam anélkül, hogy előre tudta volna, miért fogom elvenni a játékot..

Amúgy ma tök cuki volt eddig, megint probléma nélkül társas ment meg minden, új ételt is megkóstolt. pár napja meg hisztérika volt. Ha mindennaposak lennének, vagy napi többször, azt hinném komoly gond van, de valahogy párhetente van csak egy darab alkalmanként, és előtte egész nap cuki, utána cuki, aztán van egy egy ilyen, mikor totál megkattan és nem tudom megmondani, mitől, és folyamatosan időközönként jönnek az ilyenek, egész életében így volt, néha megkattan, de régen kicsit sűrűbben, most meg ritkábban. Nem éri semmi extra stressz, kifejezetten jó napjai vannak, rendkívül okos, kitűnő, sok barátja van és az esetek 90%ban cuki, csak nagyritkán viselkedik úgy, mint akinek elmentek otthonról.

2022. jún. 10. 14:03
 22/23 anonim ***** válasza:
100%
8 évesen már szerintem is durva ez itt-ott. 6 éves a fiam, és ő sem szeret veszíteni, szerintem ebben a korban egy gyerek sem - ők még nem fogják fel igazán a "nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel" elvet, ami egy társasjátéknál pedig abszolút így van. Valamelyik nap az apjával játszottak egy egymás elleni játékot a gépen, ami 10 győzelemig ment, és a fiam már attól behisztizett, hogy az apja felhozta döntetlenre az állást, mert addig ő (a fiam) vezetett. És hiába mondtuk neki, hogy de hát még csak 7-7-nél járunk, és 10-ig megy, onnantól már nem akart játszani. De azért ez a meg akarok halni dolog elég aggasztó, ilyet nem tudnék elképzelni tőle, szimplán csak durcázik ilyenkor, és nagyjából 20 mp alatt ki is lehet belőle zökkenteni. Meg velünk sem üvöltözik vagy épp hord el minket mindennek ilyenkor, nem is tűrnénk el. Volt már rá példa, hogy mi is eltettük az épp aktuális játékot, mert hisztizve nincs értelme játszani, ezt neki is elmondtuk. De emlékszem, ennyi idős koromban én is utáltam kikapni, szóval egy bizonyos szintig szerintem ez egészséges...viszont ez a nem akarok élni dolog nálam már nem oké, egy 8 évesnek nem kéne ilyesmin gondolkodnia, pláne nem egy játék miatt...
2022. jún. 10. 14:38
 23/23 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk szerintem a társasozást meg kell tanulni, az nem jön egyből, hogy veszít a gyerek, de örüljön, viselkedjen jól. Ezzel nem azt mondom, hogy rá kell hagyni a dolgokat, de szerintem tök természetes, hogy egy gyerek nem tud veszíteni, ehhez fokozatosan kell hozzászoktatni. Nyilván játékfüggő, de ahol lehet, a szülőnek időnként hagynia kell nyerni a gyereket, amíg hozzá nem szokik, hogy természetes dolog a vesztés.
2022. jún. 11. 19:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!