Ovi vagy bölcsi?

Figyelt kérdés

Lányom októberben lesz 3. Nem lesz meg neki kötelező az óvoda, de a bölcsiben erősen javasolta a gondozója, hogy adjuk be az ovis jelentkezést. Szerinte addig még sokat fog fejlődni a gyerek a szobatisztaság téren, (mert még jelenleg nem az) és amúgy meg már érett rá. (Én amúgy el is hiszem ezt neki, mert biztos ő csak tudja..)

Egyébként okos kislány, önállóan eszik, majdnem önállóan öltözik, cipzár nem megy még a gombolás.. de ennyi. Érthetően, folyékonyan beszél, mondokazik, énekel, 1-5ig számol. (Van egy nagyobb gyermekem, aki most középsős így sokmindent eltanul tőle a kicsi)

Szépen kifejezi az érzelmeit, semmi fura nincs vele ezen a téren sem, meg csak nem is hisztis, jól alszik, be tudott illeszkedni a bölcsis napirendbe. Nyitott, vidám kedves kislány.. de...

Az egyetlen egy dolog ami aggaszt az az, hogy egyáltalán nem keresi a többi gyerekkel a kontaktot. Azt mondják a bolcsiben van egy kispajtása, de ha mondjuk lemegyünk a játszótérre, vagy találkozunk más gyerekekkel (a tesóján kívül) akkor rájuk sem hederit. Ha játszanak pl egy homokozoban akkor a lányom mindig oda ül ahol senki sincs és szépen elmélyülten eljátszik ott magában. Bölcsiben ha nincs a pajtasa, mert mondjuk beteg, akkor sokszor egész nap könyveket nezeget vagy babazik, hintazik egymaga.

Tudom, hogy ebben a korban még nem együtt játszanak hanem egymás mellett, de ő leginkább azt sem. Emlékeim szerint a nagyobbik azért ekkortájt már próbált 'idegen' gyerekekkel kontaktolni, kommunikálni, pedig ő ennyi idosen még nem beszélt ilyen szépen.

Szerintetek ez okés így?

Ha netán van 2,5 éves gyereketek akkor írjatok pár szót, hogy ő hogy viselkedik ilyen szitukban?

Hagynátok a bölcsiben, vagy menjen oviba?

2022. márc. 30. 22:57
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Egy októberi miért a legkisebb?
2022. márc. 31. 11:53
 12/14 anonim ***** válasza:
71%

Mindenképp ovi!

Egyrészt egy októberi nem a legkisebb, másrészt az ovikezdés még fél év, addig simán szobatiszta lesz, harmadrészt a bölcsi ilyenkor már csak visszahúzza. Biztos, hogy nem tartanám közel 4 éves koráig bölcsiben.

A társas képességekkel sincs semmi gond, sok gyerek még kiscsoportban sem keresi a többiek táraságát, utána viszont már igen.

2022. márc. 31. 13:50
 13/14 anonim ***** válasza:

En is ilyen magamba fordulos es gondolkodos voltam, inkabb figyeltem a tobbieket. Nekem allandoan eroltettek a baratkozast meg a tarsas programokat, na annal jobban utaltam az egeszet. Egy evet vissza is tartottak ovodaban es ezzel csak meginkabb elrontottak a tarsasagra valo igenyemet. Ez persze kozepiskolaban megvaltozott, mimdig volt valami programom, imadtam ismerkedni, de a mai napig vannak maganyos idoszakaim, amikor feltoltodok kicsit egyedul. Altalanosban az osztalyfonokeim eroltettek minden ilyet es buntettek, ha nem vettem reszt a kozossegi programokon, ezzel szintugy azt ertek csak el, hogy megjobban magamba fordultam, borzalmasan gyuloltem gyerekek kozott lenni.

Persze en nem ertek ehhez ugy, mint egy szakember, de az biztos, hogy nekem megkeseritettek a gyerekkoromat ezzel a tarsas eletes erolkodessel.

2022. márc. 31. 15:58
 14/14 A kérdező kommentje:

1. Amíg nem szobatiszta, addig itt nem veszik be oviba, igy ez esetben tárgytalan a kérdésem, akkor marad a bölcsiben. (De az szerintem sikerülni fog neki, mert már most sokszor megy a wcre ülni. Persze sokszor nem is jön semmi, csak próbálkozik, de próbálkozik, ami szerintem már félsiker.)

2. Az szinte biztos, hogy bárhogy is alakul a bölcsi-ovi kérdés, iskolába csak 7 évesen megy.

3. Bevallom egyaltalan nem bánom, hogy ő ilyen elmerengős, megfontolt, elvonulós nyugodt gyerek. A nagyobbik gyermekünk éppen az ellenkezője, mindig tesz-vesz, mindig társaságot keres, nyomul és barátkozna, de látom mennyiszer utasítják vissza a társai. Anyaként nekem rosszabb ezt látni szóval egyáltalán nem akarom erőltetni egyiket sem arra ami neki nem igénye.

Én amúgy szívesen hagytam volna a bölcsiben, de azzal ijesztgettek, hogy ha olyan csoportba marad vissza ahol kevés a nagy es egész kicsikkel töltik fel a létszámot, akkor szét fogja magát unni.

Oviban nem tudom milyen lesz a csoport, még most lesz csak nyíltnap, de ezt azért meg fogom kérdezni. (Legalábbis azt, hogy mennyi nagyobb lesz)

Eddigi tapasztalatom a teso kapcsán, hogy egész kicsik is voltak a csoportjában (akik 2es fél évesek voltak szeptemberben) szóval valószínű a lányom az oktoberrel kicsi lenne, de nem a legkisebb.

2022. márc. 31. 17:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!