Ovi vagy bölcsi?
Lányom októberben lesz 3. Nem lesz meg neki kötelező az óvoda, de a bölcsiben erősen javasolta a gondozója, hogy adjuk be az ovis jelentkezést. Szerinte addig még sokat fog fejlődni a gyerek a szobatisztaság téren, (mert még jelenleg nem az) és amúgy meg már érett rá. (Én amúgy el is hiszem ezt neki, mert biztos ő csak tudja..)
Egyébként okos kislány, önállóan eszik, majdnem önállóan öltözik, cipzár nem megy még a gombolás.. de ennyi. Érthetően, folyékonyan beszél, mondokazik, énekel, 1-5ig számol. (Van egy nagyobb gyermekem, aki most középsős így sokmindent eltanul tőle a kicsi)
Szépen kifejezi az érzelmeit, semmi fura nincs vele ezen a téren sem, meg csak nem is hisztis, jól alszik, be tudott illeszkedni a bölcsis napirendbe. Nyitott, vidám kedves kislány.. de...
Az egyetlen egy dolog ami aggaszt az az, hogy egyáltalán nem keresi a többi gyerekkel a kontaktot. Azt mondják a bolcsiben van egy kispajtása, de ha mondjuk lemegyünk a játszótérre, vagy találkozunk más gyerekekkel (a tesóján kívül) akkor rájuk sem hederit. Ha játszanak pl egy homokozoban akkor a lányom mindig oda ül ahol senki sincs és szépen elmélyülten eljátszik ott magában. Bölcsiben ha nincs a pajtasa, mert mondjuk beteg, akkor sokszor egész nap könyveket nezeget vagy babazik, hintazik egymaga.
Tudom, hogy ebben a korban még nem együtt játszanak hanem egymás mellett, de ő leginkább azt sem. Emlékeim szerint a nagyobbik azért ekkortájt már próbált 'idegen' gyerekekkel kontaktolni, kommunikálni, pedig ő ennyi idosen még nem beszélt ilyen szépen.
Szerintetek ez okés így?
Ha netán van 2,5 éves gyereketek akkor írjatok pár szót, hogy ő hogy viselkedik ilyen szitukban?
Hagynátok a bölcsiben, vagy menjen oviba?
Én nem küldtem 3 évesen oviba, mert bár ugyanígy okos volt és önálló de nagyon kevés volt az önbizalma, visszahúzódó volt. Igazából semmi sem változott. Oviban csak a harmadik évben lett barátja, mindig azt mondta, hogy ő szeret egyedül lenni. Aztán az iskolában harmadikig szintén nem volt barátja, ugyanaz volt a szöveg hogy neki jó egyedül. Harmadikban lett egy barátja, de néha vele is szünetet tart, egyszerűen ilyen, kell neki a magány. Nehezen fogadtam el, pedig én is ilyen vagyok, de állandóan sajnáltam és idegeskedtem rajta, hogy nincsenek barátai. Sokáig azt hittem, hogy a többiek nem nyitnak felé de aztán pár udvaron leskelődös alkalom után rájöttem, hogy ez tényleg az ő döntése.
Szóval röviden ezen a "problémán" nem segített az, hogy bölcsiben maradt. De nem bántam meg, mert nagyon szerette a bölcsit, és úgy gondoltam inkább bölcsibe járjon egy évvel többet mint oviba.
Teljesen normális amiket írsz, nem is értem hogy egy októberi gyermek miért ne mehetne oviba.
Gombolni nem kell tudni, ezt honnan veszed?
Szobatisztaság nálunk sem oldódott meg, augusztusi a fiam és csak ovi első évében, tél végén lett szobatiszta, ahogy még pár másik gyermek is a csoportban. Nem így akartuk de bölcsiben sem volt hajlandó letenni, oviban sem. Majd egyiknaprol a másikra letette de éjjelre is.
Barátkozás : normális hogy nincs dedikált barátja, normális hogy egyedül játszik. Később alakul ki a szociális érés, de ebben az óvoda is nagyobb segítség, eleve olyan a nevelési program ami támogatja a közösségbe illeszkedést.
Ha tud szépen beszélni és nyitott, okos érdeklődő akkor sokkal jobban fogja élvezni az ovit. Ott heti témák vannak. Szakképzett pedagógusok. Inkább 4 év ovi mint 2 év Bölcsi. Nem is értem aki ezt nem látja.
A Bölcsi piciknek való, normális hogy onnan hamar elkerülnek.
Az iskolát nem kell elsietni.
Dolgoztam 10 évet bölcsiben, most 3 éve oviban dolgozom.
Igazából amivel érveltél semmi köze ahhoz, hogy marad bölcsiben, vagy megy oviba. Ha ilyen tipus meg 1 év bölcsi sem fog változtatni rajta,viszont az ovi sem. Csoportomban is van ilyen kisfiú aki inkább egyedül van, mert azt mondja a többiek csak zavarják a gondolkodásban, ő már nagycsoportos egyébként.
Minden csoportban vannaknilyen gyermekek, ezzel nincs semmi gond, ők így érzik jól magukat. Felnőttek között is van.ilyen.
A szobatisztaság pedig remélhetőleg kialakul addigra. Ha mégsem akkor legfeljebb marad bölcsiben.
Nálunk nem járhat oviba, ha nem szobatiszta és mivel nem oviköteles, így egyértelműen hagynám a bölcsiben stabil szobatisztaságig.
A nagyobb gyerekem kereken 4 évesen kezdett az oviban, s ő még bölcsis se volt előtte. Semmi hátrányát nem láttam.
Köszönöm!
Tudom, hogy nem kell tudnia gombolni/ cipzarazni, de nem is írtam, hogy "jaj-jaj nem tud", csupán, hogy azon kívül mar ugy nagyjából minden mást tud.
Lehet ő tényleg ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!