Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért nem játszik,nem szervez...

Miért nem játszik,nem szervez programot az unokáinak a nagyszülő?

Figyelt kérdés
Mit gondoltok,miért van az,hogy vannak olyan nagyszülők(nagymamára gondolok főleg),akik elvárják,hogy az unokái gyakran menjenek hozzájuk,náluk nyaraljanak,de azon kívül,hogy a gyerekek TV-t néznek,nyomkodják a kütyüket egész nap,nem csinálnak semmit?Semmilyen programot nem szervez nekik,ami által az unokáknak közös emlékeik maradnának.Napokig bent vannak a gyerekek a házban,de ez a nagyit nem zavarja.Vesz nekik nasit,fent maradhatnak addig,amíg akarnak,semmi közös tevékenységre nem sarkallja a gyerekeket.Ez megy kicsi koruktól fogva.Nem értem,hogy valaki ennyire hogy lehet kényelmes nagyszülő létére.Nyugdíjas van autója is,nem idős(61).Még csak a pénz se lenne igazán akadály.(Nem a mi gyerekeinkről van szó,hanem a sógoromékéről.)Én nem látom ennek értelmét.Véleményekre lennék kíváncsi.

2022. febr. 24. 11:59
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
100%

Annó a saját gyerekeit vitte?

Ha őket sem vitte akkor mit vársz.

2022. febr. 24. 12:58
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

Az lehet, amit a 10-es mond. Amikor mi voltunk gyerekek, elmentünk a mamához, és eljátszottunk a kertben egymással, kutyával, macskával. Nem kellett a nagyinak programot csinálni.

Amúgy anyósom is ilyen volt. Ott voltunk, semmit nem csinált, sőt még bekapcsolta a három éves gyerek mellett a Híradót, felgyújtotta, megölte stb, ezek mentek, a gyerek ki volt borulva, otthon soha nem néztünk tévét.

Anyám szervezett nekik amúgy programot, ő imádott velük sütit sütni, barkácsolgatni, kertészkedni. De kb. évente egyszer, amúgy oda se vigyem őket, mert idegesítette a két gyerek. Csak nagyon ritkán volt kedve ezzel foglalkozni.

2022. febr. 24. 13:04
 13/25 Derjaderja ***** válasza:
57%

Elég szomorú. Szívesen vagy kényszerből vállalják a gyerekeket?

Az én anyukám 75 éves, apukámat is ápolja. Nem hagyjuk rájuk a gyerekeket, de ha látogatóba megyünk pár órára (hetente, ha nem betegek a gyerekek) mindig annyi új dologgal készül, hogy bele se fér.

Nem csak ajándéktárgyakra gondolok, hanem múltkor pl kavicsokkal, kagylókkal teli kincses doboz, vagy különböző kézműves ötletek. Az én régi játékaimat is szokta előszedni, baba étkészlet a plüssöknek, vagy könyvekből olvasás.

Szerintem is ez a normális illetve jó, de Anyu alapból kreatív, ruhákat varrt, hímezett, kötött stb.

2022. febr. 24. 13:18
 14/25 A kérdező kommentje:
Nem kényszeríti rá a gyerekeket senki.Sőt,elvárja,hogy minden szünetben nála(is) legyenek.Nyáriszünetben több hetet is szoktak nála tölteni(nem folyamatosan).Se egy strand,vagy fagyizás,vagy mikor kisebbek voltak játszótér,semmi.Otthon a mama is naphosszat a Facebookon lóg,a gyerekek néha előbújnak enni.
2022. febr. 24. 14:19
 15/25 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is ilyen az egyik mamám, mindig is ilyen volt, már 25 éves vagyok, ő most 75, tehát nem az a helyzet, hogy idős, és ne lenne energiája, ereje, 20 éve is tvt néztünk nála, meg tesómmal játszottunk az udvaron. Egyszerűen nem ilyen mamás típus, anyának és feleségnek is rideg volt apa elmondása szerint. Ettől függetlenül mindig ELvárta/várja, hogy látogassuk, menjünk hozzá, hívjuk, érdeklődjünk iránta, hallottam már vissza a faluban, hogy panaszkodik, hogy őt nem látogatják az unokái, de azt nem látja be, hogy most felnőttként és anno mikor gyerekek voltunk sem viselkedett velünk mamaként, nem hívott, hogy menjünk el hozzá, sose volt olyan, hogy felhívott volna, hogy ebédeljünk nála, ha valami miatt vigyáznia kellett ránk, feladatként fogta fel és éreztük, hogy alig várja a végét. Ezáltal nemhogy szoros, de jóformán semmilyen kapcsolatunk nem alakult ki vele, de ő neki milyen rossz unokái vannak… nem tudom az okát, és személy szerint olyan a többi családtagom, hogy annyira nem hiányzik ez a mama-kép, de mindenesetre furcsa.
2022. febr. 24. 14:26
 16/25 anonim ***** válasza:
100%
az en nayszuleim is igy voltak, nem "hozzajuk" mentunk igazabol, hanem mindenhez es mindenki mashoz. az egyiknel az unokatesonkkal jatszottunk, a masiknal a nagyneneimmel.
2022. febr. 24. 14:32
 17/25 anonim ***** válasza:
100%
25 éves vagyok, már nem élnek a nagyszüleim sajnos, egyébként 79 és 73 évesek lennének. Gyerekként rengeteget voltam náluk, majdnem minden nap találkoztunk, de az emlékeimben nem él, hogy közös elmenős program lett volna csak velük, mint strand, állatkert, stb, pedig kis számolással kijön, hogy viszonylag fiatalon lettek nagyszülők. Én is abban látom a megoldást, hogy ők nem így nőttek fel, hogy a gyerekkel minden áldott nap programot kell szervezni meg animátorkodni kell mellette. Nemrég beszéltem mamám egyetlen még élő testvérével, elmondta, hogy kb semmit nem tudtak a szüleikről, annyira nem ültek le komolyabb témákról beszélni a gyerekkel. Anyukám meg a tesója is kulcsos gyerekek voltak, 6-7 évesen ketten mentek moziba, tehát velük se szerveztek nagyon sok programot. Aztán anyukám is elmesélte, hogy a nagyszüleiről se igen tud semmit (pedig 15 éves kora körül halt meg 3 is, tehát nem volt már annyira kicsi, hogy ne emlékezzen valamire), ha át is mentek hozzájuk akkor főleg a felnőttek beszélgettek, a gyerek úgy láb alatt volt, szóltak hozzá 3 szót, aztán kiküldték az udvarra. Na most az a korosztály a nagyszülő, aki gyerekként aztán felnőttként is ebben a rendszerben szocializálódott, és mint tudjuk öregségére az ember nem igazán szokott 180 fokos fordulatot venni (bár mint mindig, itt is vannak kivételek). Kérdező, én a te példádban sem azt érzem gondnak, hogy nagymama nem kapja minden nap a nyakába a várost az unokákkal, de mondjuk akkor otthon tölthetne velük több érdemi időt. Ettől függetlenül nem lehet tudni az unokák hogy élik meg. Én a kérdés hatására kezdtem el gondolkozni, nekünk milyen csak nagyszülős szervezett-elmenős programunk volt gyerekként tesómmal, és nem sok ugrik be, ennek ellenére imádtam a nagyszüleimet és nagyon szerettem náluk lenni, a mai napig fájó a hiányuk.
2022. febr. 24. 14:47
 18/25 anonim ***** válasza:
67%

Én sokat beszélgettem a nagyszüleimmel, mert ha odamentem hozzájuk, mindig lehetett, de ők sem nagyon ültek le velem, hogy engem direktben foglalkoztassanak. Program max. olyan volt, hogy templom karácsonykor meg temető, mert úgyis mentek és csak nem hagyhattak otthon, nyáron meg hát lementünk a telekre, mert olyankor ők is kiköltöztek, és akkor ott volt a Tisza, egész nap magunktól úsztunk, bicikliztünk, bandáztunk. Nagymamám meg várt haza finomságokkal. De ha csinált épp valamit egyikük, legyen az szerelés, főzés vagy hímzés vagy kerítésfestés, akkor ha odamentem, mert engem is érdekelt, szívesen elmagyarázták és utánozhattam. Vendégségbe is jöttünk-mentünk az ő barátaikkal. És persze be voltam fogva kisebb házimunkákba. De nem volt az, hogy nekünk szerveznek valamit, pl. gyere, fogócskázzunk vagy nincs-e kedved megnézni az arborétumot. Mégis, ha megkértem, hogy kártyázzon vagy társasozzon velem, mert többen kellünk, akkor ha volt ideje, beszállt. De hogy bárhová mentünk volna múzeumba, moziba vagy kirándulni... Talán évi egyszer a szomszédos strandra és egyszer anyukámékkal közösen valami kiállításra... na de 12 éves koromig nyaranta 3 hónapig voltunk leadva :)

Szerintem ha tesódék kihúznák a digitalizációból a gyerekeket pl. valami időkorlátos nettel, ugyan némi mesenézés biztos lenne akkor is, de máris eszükbe jutna nyúzni a nagymamát meg felfedezni más tevékenységeket. Viszont nagymamától nem kell elvárni, hogy ő robbantsa ki őket a kütyüvonzásból.

2022. febr. 24. 15:15
 19/25 anonim ***** válasza:
100%

Régebben azért nem volt ennyire felfújva ez a csináljunk programot a gyereknek téma. Velem sem csinált nagyon programot a nagyapám, pedig ő panelban lakott, szóval nem volt sem állat, sem kert. Egész nap nézhettem a tévét. Imádtam nála lenni, mert nekünk otthon nem volt gyerekcsatornánk. Persze közben sokszor bejött, beszélgetett velem, sütött pl palacsintát, és ez volt a napi program. De kb én is a tévét néztem végig ha nála voltam. És nekem ez nagyon kedves emlék, ahogy tévézek ő meg totyorog körülöttem. Mai divatos szóval az volt az én "énidőm", mikor kicsit békén voltam hagyva a fenébe, és senki nem szólt bele, hogy milyen butaságokat nézek.

Ha otthon nincsenek szabadon ráengedve a kütyükre egész nap a gyerekek, akkor ennyitől nem lesz semmi bajuk.

Ettől még szeretheti őket a nagyszülő, meg igényelheti a társaságukat, de régebben tényleg nem volt ez, hogy a nagyszülő játszott a gyerek játékaival, meg folyamatosan vitte ide-oda. Szerintem fel sem merül bennük, hogy nekik ilyeneket kéne tenniük.

2022. febr. 24. 17:04
 20/25 anonim ***** válasza:
100%

"Imádtam nála lenni, mert nekünk otthon nem volt gyerekcsatornánk"

ugyanezert imadtam en is az apai nagyszuleimnel lenni. ott volt cartoon network, otthon nem

2022. febr. 24. 17:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!