Mi az a pont, amikor ismeretlenül már be kéne avatkozni?
Kb. 1 éve költözött a szomszédunkba egy anya a kisiskolás gyerekével.
Minimum 2 naponta leszünk arra figyelmesek, hogy anyuka torka szakadtából ordít a gyerekével valami miatt, de úgy, hogy a tv mellett általában az is jól kivehető, hogy éppen miért. Én egyre durvábbnak érzem ezeket és újabban ajtócsapkodással is társul (remélem, hogy csak ennyi). Konkrétan fura, de már én érzem azt, hogy nyomaszt és rontja az életminőségemet ez a szitu a közvetlen környezetemben. Eddig eltudtam vonatkoztatni, nem az én dolgom, próbáltam homokba dugni a fejem őszintén szólva... amióta várnadós vagyok azonban mintha szorongnék, amint meghallom, hogy megint ordít a nő a gyerekkel. A legnagyobb dühében is... hogy mondhat egy anya olyat a kisiskolás gyerekének, hogy "takarodjon el az életéből a büdös p*csába", "soha nem kellettél nekem", "ugyanolyan kis patkány vagy, mint az apád", "szerinted nekem jó, hogy a nyakamon maradtál?" és még sorolhatnám. Egyszerűen borzasztó hallgatni a fal túlsó oldaláról is, el sem tudom képzelni a gyerek mit élhet át. Az ő hangját sosem halljuk. Pár hete éjfélkor riadtam fel arra, hogy anyuka üvölt, olyan gyomorgörccsel aludtam vissza, mintha az én hajamat ordította volna le a fejemről. Azt érzem, hogy én ezt már nem tudom tétlenül hallgatni.
Ti beavatkoznátok? Mit tennétek?
Jaj a gyakoris miss tökéletesek, ők aztán soha..
Az ilyeneknek szokott jönni a pofára esés, amikor apuci lelép aztán lehet egyedül szopni a pujákkal. Ahogy nézem, rátok is férne, mindjárt nem lenne idő ítélkezni
Nos, reggel megtettem miután 5:50-kor ismét erre keltünk. Nem voltam tapló, csupán átslattyogtam köntösben, bekopogtam és elmondtam, hogy ne haragudjon, de eszméletlen rossz érzés erre az üvöltésre elaludni, majd erre is kelni másnap, úgyhogy legyen kedves tekintettel lenni arra, hogy ezt vélhetően minden szomszéd átéli velünk/velük együtt. Elnézést kért (már-már meglepődtem), majd közölte, hogy amúgy nekem fogalmam sincs semmiről, úgyhogy ne pofázzak bele a dolgába és a gyereknevelési stílusába. Elmondtam, hogy eszemben sincs, csak szeretnénk nyugodtan pihenni az otthonunkban. Ennyi, eljöttem. Remélem ha lehiggad az agya, akkor azért eljut az üzenet a központba. Meglátjuk.
Ez nem tökéletesség kérdése szerintem. Vannak olyan mondatok és szavak, amikkel felnőtt ember felé sem dobálózom. Még a férjemnek sem mondanék olyat soha, hogy takarodj az életemből te kis patkány, nemhogy egy gyereknek. (Ez náluk gyakorlatilag szinte mindennapos, mindenféle kontextusban.) Pedig elég lobbanékony a természetem, képes vagyok hirtelen és megfontolatlanul cselekedni, kimondani dolgokat, de ezek valahogy elvek. Ahogy nálunk a k**va anyázás sem szokás, de mégcsak azzal sem fenyegetjük egymást sosem, hogy összecsomagolok és itt hagylak a p*csába. Ez nem kimerültség, vagy ingerült helyzet kérdése.
Szerintem alapvetően jó szomszédok vagyunk, sosem szólunk semmiért igazából, elfogadjuk, hogy van élet körülöttünk. Hallunk másik irányból is olykor hangos szavakat családokban, de közel sem ennyire fülsértőt, alpárit.
Nem akarjátok megérteni, hogy egy depressziós, kizsigerelt, végtelenül fáradt ember nem úgy működik, mint a tökéletes életűek.
Majd ha megszületik a babád, némi fogalmad lesz erről. Kívánom, hogy erre a szintre sose juss le
26-os, azért mindennek van határa. Nem lehet mindenféle viselkedésre mentség, hogy te depresszios, fáradt, kizsigerelt vagy, és a másiknak errol fogalma sem lehet, mert neki nincs gyereke/nincs a te helyzetedben.
Ilyen alapon ha megolné a gyereket, akkor is biztos kierdemelte a gyerek, mert folyamatosan kizsigerelte a szuleit a viselkedésével...
Amit a kerdezo szomszedja csinál, az gyermekbántalmazás, lelki terror. Ilyen szavakat nem használ egy szereto szulo, barmennyire is nehéz helyzetben van, bármennyire fáradt és elege van a gyerekébol /kinek nincs olykor?/.
Imádom ezeket a "majd megtudjátok ha" embereket és megjegyzéseket. :D Attól, mert valaki végtelenül fáradt és kizsigerelt, az nem menti fel a tettei és kimondott szavai alól.
Vannak ingyenes lelki segély szolgálatok, kérjen segítséget, vegyen ki egy nap szabit, amikor a gyerek suliban van és simítsa ki az idegszálait, vagy tudom is én. De igenis tanulja meg intelligens ember módjára kezelni az indulatait és levezetni a dühét!
Nem mondom, hogy sosem fogok kiabálni a gyerekemmel. De hogy ÍGY, ilyen stílusban nem fogok ordítani vele, ez teljesen biztos, totál mindegy mennyire vagyok kizsigerelt, egyedülálló, stb. Nincs az a fáradtsági szint, ami erre a viselkedésre felmentést adna (szerintem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!