GYED-ről visszatérve hány nap szabid van?
Könnyen ki tudod számolni, hogy hány nap szabid van:
131. § (1) Az alapszabadság mértéke húsz munkanap.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabadság a munkavállaló
a) huszonötödik életévétől huszonegy;
b) huszonnyolcadik életévétől huszonkettő;
c) harmincegyedik életévétől huszonhárom;
d) harmincharmadik életévétől huszonnégy;
e) harmincötödik életévétől huszonöt;
f) harminchetedik életévétől huszonhat;
g) harminckilencedik életévétől huszonhét;
h) negyvenegyedik életévétől huszonnyolc;
i) negyvenharmadik életévétől huszonkilenc;
j) negyvenötödik életévétől harminc
munkanapra emelkedik.
2) A szülők döntése alapján gyermeke nevelésében nagyobb szerepet vállaló munkavállalót vagy a gyermekét egyedül nevelő szülőt évenként a tizenhat évesnél fiatalabb
a) egy gyermeke után kettő,
b) két gyermeke után négy,
c) kettőnél több gyermeke után összesen hét
munkanap pótszabadság illeti meg. A pótszabadság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti.
Ezek az alap infok. Szabadság a tgyás teljes idejére és a gyed első évére jár, vagyis másfél évnyi szabid van, amit alapból számolhatsz. Plusz esetleg ha volt még az aktuális évből, plusz ami erre az évre arányosan van.
A 21 nagyon-nagyon kevésnek tűnik nekem...
köszi, nagyon kedves vagy h ilyen részletes voltál!
Azt éreztem, h durván nincsenek a helyzet magaslatán, egyébként 26 vagyok szóval a 21 ebből a szempontból reális, de nagyon nem értem h azt a két napot miért akarták lesumákolni.....biztos h pedzegetni fogom alkalom adtán
apa vállalkozó, szóval nem vette ki a szabadságot a gyerek után (nála nincs értelme)....
nekem azt mondták, h az első év után jár és az 21+7 erre az évre....ezek szerint ez kicsit sántít!Én úgy gondolom h nekik nem érdekük mást mondani, az lehet a probléma h nem állnak a helyzet magaslatán!
Köszi a válaszokat!
Megint én:
Való igaz, hogy a szabi csak a gyed első évére jár, viszont a tgyás teljes idejére is jár szabi, plusz a bentlévők (ha voltak), plusz 2*2 pótnap a gyerek után - mivel a pótnapok először abban az évben járnak, amikor született a bébi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!