Hol, hogyan köszön a gyermeked?
Óvodában dicsértessék
Utcán csókolom, szia.
A 2 évesem is így köszön.
Tudja, hogy felnőttnek csókolom, gyereknek szia.
Amíg kicsik voltak, mindenkinek sziát mondtak. Én örültem, hogy köszönnek legalább. Jobban örültem volna, ha az oviban a napszaknak megfelelő köszönést várták volna el tőlük, de mivel az óvónők egyértelmű kérése volt a "Szia, X néni", csak ezt ismerték.
Iskolában rászoktatták őket a csókolomra, amitől kivagyok. Kizárólag idős nők esetében tartom ezt elfogadhatónak, konkrétan a hideg futott a hátamon, amikor meghallottam, hogy "Csokolom, Zoli bácsit" mondanak a fiatal tornatanárnak.
Most 9 és 11 évesek, tanároknak Csókolom, ismeretlen felnőtteknek napszaknak megfelelő köszönés, ismerős felnőtteknek (tanárokat leszámítva) szia. Mindenki a tegezést várja el tőlük.
Nálunk oviban sziával köszöntek.
Ismerősnek szintén szia.
Ha bemegyünk valahová, akkor jó napot, távozáskor viszlát. Mivel mi köszönünk először (férjem és én) így ők azt mondják utánunk, amit mi.
De volt, hogy a pénztárosnak vagy idegennek sziával köszöntek, nem csináltunk problémát belőle, legalább köszönnek.
A csá és a hello az, amit szóvá teszek. Az a társainak és haveroknak oké, de másnak nem köszönhetnek úgy.
Iskolában a tanítótól függ, mi magázzuk őket, őket meg úgy tanítják, ahogy szeretnék.
#5 vagyok. A csókolomra direkt nem tanítom. Én is utáltam így köszönni, főleg amikor megjegyezést tettek rá (főleg férfiak). Ne magázódjunk stb. A jónapot köszönésnél senki sem akadt fent.
Emiatt kialakult, hogy már azt se tudtak kinek hogyan köszönjek.
Gyerekeknek, fiataloknak szia, egyéb felnőtteknek jó napot. Én nem szoktatom rá a csókolomra, mert tudom, mekkora szenvedés kamaszkorban átszokni a jó napotra - és milyen kellemetlen, amikor nem is idős ember előtt hirtelen mégis a csókolom jön az ember szájára.
Csókolomot legföljebb a nagyon idős néniknek köszönjön.
Amúgy nagyon terjed a tegeződés. Gyerekeim az óvó nénijüket tegezik és sziával köszönnek neki. Én (apa) az összes óvodai dolgozóval (mind nő) magázódom. A tanító nénit (akinek huszonéves gyereke van, szóval jóval idősebb nálam) a gyerekek szintén tegezik és sziával köszönnek neki, de kérte, hogy mi szülők is tegezzük. Így én is tegezem - ha éppen el nem tévesztem, és véletlenül magázva szólítom meg. :-)
Óvodában és iskolában mi, szülők egymást teljesen esetleges, hogy magázzuk vagy tegezzük. Akivel jobban ismerjük egymást, ill. férfi a férfival, nő a nővel inkább tegeződünk. De számtalanszor előfordult, hogy jó napottal köszöntem egy anyukának, ő meg tegezve köszönt vissza. Máskor meg pont fordítva. :-)
Ami meglepett és nem is tartom helyesnek: a gyerekek a pajtásuk szüleit is tegezik. Ha külön mondta neki az a felnőtt, hogy tegezze, akkor oké. De ha nem mondta, nekem nagyon fura, hogy a gyerek lazán sziát köszön a barátja apjának/anyjának, ha elmegy hozzájuk. És még furább, hogy simán keresztnevén szólítja a szülőt, mintha hasonló korú társa lenne.
"Ami meglepett és nem is tartom helyesnek: a gyerekek a pajtásuk szüleit is tegezik. Ha külön mondta neki az a felnőtt, hogy tegezze, akkor oké. De ha nem mondta, nekem nagyon fura, hogy a gyerek lazán sziát köszön a barátja apjának/anyjának, ha elmegy hozzájuk. És még furább, hogy simán keresztnevén szólítja a szülőt, mintha hasonló korú társa lenne."
Nem mindegy hány éves. Tininél tényleg fura, ha egyből tegezi. De megfigyeltem, hogy sokszor a gyerekek egymást közt megbeszélik, hogy hogyan szólítsa a szüleit, ha átmegy. Így valószínűleg a gyerek "engedélyezte" a tegezést és , hogy ne Julcsi anyukája legyen vagy Kata néni, hanem egyszerűen Kata. Magázódva is egymás nevén szólítjuk egymást, max. a nagyon öregeket nénizzük, de azokat is megszokásból.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!