Mit okoz, ha egy 1.5-2 éves gyereket minden hiszti alkalmával elfenekelnek?
Hogy majd ő is ezt műveli a gyerekeivel. Fogalma se lesz, hogyan kell levezetni a feszültséget, nem bízik meg senkiben, mert azt érzi, nem számíthat senkire, aki komolyan veszi. Azt fogja hinni, az ütés a normális reakció.
22 hónapos a lányom, sosem bántottam. Ért a magyarázásból, hogy miért rossz, amit csinál. Csak valakinek nincs ehhez türelme.
Személyiség függő, de egy biztos, káros hatása lesz a személyiségfejlődésre.
Meg kéne érteni, hogy egy 1,5-2 éves gyerek nem azért hisztizik, hogy minket idegesítsen (persze attól még idegesítő a hiszti), de neki nincs ilyen megfontolt terve. Egyszerűen az idegrendszere még éretlen a különböző nagyobb érzelmet kiváltó impulzusok kezelésére. Ilyenkor átmennek "hüllőbe". Ez az állapot nekik se jó. Ők ezt nem tudják kezelni. És ha még a velük lévő felnőtt se (aki ver az eszköztelen), az csak ront a helyzeten.
Létezik ol
Nálam 2 fajta módszert alkalmaztak a szüleim: vagy elfenekeltek, vagy nem foglalkoztak velem és hagyták hogy teljesen kihisztizzem magam. Nem okozott semmi negatív dolgot. Emlékszem több ilyen hisztizős alkalomra is, tudom hogy hülye voltam. Erre szerencsére már akkor is rájöttem, így 3 éves korom után már soha nem is volt ilyen. Előtte is elvileg csak úgy 8-10 alkalommal hisztiztem összesen. Szerintem ami működött, az a magamra hagyás. Arról van érzelmi emlékem is (nem tudom hogy hogyan, mert elvileg 3 éves kor előtti emlékekre nem kellene emlékeznem). Emlékszem hogy nagyon akartam valamit, hisztiztem, otthagyott apám a kisbolt padlóján ülve (gondolom nem ment el messze, erre nem emlékszem) majd egy pár perc múlva megnyugodtam és rájöttem hogy nem is kell az nekem és úgy se fogom megkapni. Szóval ez egyértelműen bevált, utána boltban többet soha nem akaratoskodtam mert tudtam hogy nem érek el vele semmit.
A legelfogadottabb módszer jelenleg, hogy hisztizés közben nyugtatni kell a gyereket, akkor foglalkozásra van szüksége. Én úgy vettem észre, hogy ez 0%-ban működik. Az unkatesóm fia például 6 éves, napi szinten legalább 3 hisztirohamot lecsap. Valószínűleg még nem jött rá, hogy az anyjának ez nem jó. De nem is csoda, ő se mondja neki, csak kedveskedik neki ilyenkor. A nővérem lánya is pont ugyan ez a kategória, csak ő még 4 éves. Nála is napi szinten van hisztizés, de nála van hogy 15-20-szor is, a legapróbb dolgokért is (pl. másik tányérban kapja az ebédet). Őt is ugyanúgy nyugtatja ilyenkor az anyja, mert hogy elvileg azt kell csinálni. Csak hát semmit nem ér.
Olyanra is van példa a családban, ahol csak az elfenekelős módszert alkalmazták. Ők azt mondják a mai napig, hogy tökéletesen bevált, mert elég volt csak 4-5-ször elfenekelni, utána soha többet nem kellett, mert tudta hogy nem szabad hisztiznie. Ezzel akkor van probléma, hogy ha a gyerek nem elég okos vagy túl makacs, mert akkor nem fogja abba hagyni a hisztizést, akár 15 éves koráig fenekelhetik a szülei mert akkor is csinálja még. Na ennek viszont biztos, hogy lesz negatív hatása a személyiségére nézve. Szóval a fenekelés közel sem minden esetben jó módszer, simán lehet hogy káros. Azt meg nem lehet előre megmondani, hogy kinél milyen hatása lesz neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!