Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Amikor ébren van a gyerek, és...

Amikor ébren van a gyerek, és ti nem házimunkáztok, akkor mindig vele vagytok, vele játszotok?

Figyelt kérdés

Azon gondolkodtam, hogy mindenki azt mondja, hogy a gyerek olvasó lesz, ha otthon azt a példát látja, hogy a szülei sokat olvasnak. Ez kb milyen kortól elképzelhető? Úgy szeretnék néha olvasgatni, amíg a másfél éves lányom játszik, de közben meg hozza az ő könyveit, hogy neki olvassak. Ma pl a délutáni alvása alatt kitakarítottam a fürdőt, a konyhát, felmostam, és mire leültem volna olvasni egyet, már fel is kelt.

Tudom sokan mondják hogy legyen el a gyerek egyedül, de azt arra szokták mondani, hogy amikor dolgod van. És mi van, ha az ember szeretne megnézni vmit a tévében, vagy olvasni? Ti csináltok ilyet mondjuk totyogó mellett?

2021. aug. 17. 14:47
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
85%
Ha van időm, persze olvasok, tv-zek. De ezért nem küldöm el magamtól a gyereket.
2021. aug. 17. 14:50
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Cseréld fel: vond be a házimunkába (nem mindbe, legyen sima játék idő is), így alvásidő alatt kikapcsolódhatsz.

Egyébként ha kéri a könyvet és olvasol is neki, már rég jó úton vagy hogy olvasót nevelj.

Nem azt kell látnia, hogy elmerülsz a könyvben és fel se pillantasz. Attól nem jön meg a kedve.

Ez a mondás a későbbiekre van, amikor már egyedül olvas.

2021. aug. 17. 14:51
 3/14 anonim ***** válasza:
78%
Én este szoktam olvasni.
2021. aug. 17. 14:54
 4/14 anonim ***** válasza:
61%

Én általában vele foglalkozom, meg együtt teregetünk, teszünk veszünk a konyhába.

Viszont vannak napok mikor kell egy kis lazul@s, olyankor bekapcsolom a tv t mellette is.

2021. aug. 17. 14:55
 5/14 anonim ***** válasza:
80%

2 és fél éves a fiam. Kb masfél éve elkezdtem egy könyvet, kb 10 oldalig jutottam 1 hónap alatt. Feladtam.

Eljátszik egyedül simán. De ahogy meglátja, hogy leülök már ott is van és veszi ki a kezemből.

Házimunkát nagyjábol akkor csinálom, mikor elvan, abba nem hátraztat.

Viszont míg alszik, (10 hós kora óta 1 órát) az alatt vegzem el ah olyant, amit mellette nem tudok, illetve iszok egy kávét.

Jövőhónapban jön a hugi, szóval meg van pár évem arra a könyvre 🙈🤣

2021. aug. 17. 15:05
 6/14 A kérdező kommentje:

2es: azért egy másfél éves nem tudja vegyszerekkel tisztítani a fürdőt, vécét, meg felmosni. 😳 De minden mást akkor is szoktam, akkor ébren van.

Többiek: igen nekem is az a baj, hogy amúgy így állva most megírom ezt a választ, de ha leülnék vmit csinálni, rögtön szedné ki a kezemből :D

2021. aug. 17. 15:13
 7/14 A kérdező kommentje:

De amúgy szokott lenni csomó időm, az nem baj. Nem minden nap van nagytakarítás, 2 órákat alszik, meg este is van időm.

Inkább az érdekelne, hogy a ti gyereketek lát-e olyat, hogy anya most el van magában, nem csak őt ugrálja körül, hanem megvan neki is a kedvtelése. Vagy mindenki csak akkor hobbizik, amikor a gyereke alszik. Mikortól van az, hogy egymás mellett elvagytok, és mindenki csinálja a saját dolgát :) (ismét mondom, nem a házimunka érdekel)

2021. aug. 17. 15:20
 8/14 anonim ***** válasza:
74%

KELL, hogy legyen olyan idő, mikor csak egymás mellett el vagytok. Nem kell, sőt, nem is szabad mindig vele foglalkozni, szórakoztatni, ha ébren van. Az ugyanúgy az ő otthona, mint a tiétek, a szabályok betartása mellett azt csinál benne, amit szeretne. Ahogy ti is.

Legyen naponta egy óra, amit tévé, zene, kütyü nélkül együtt végig játszotok.

A maradék időben meg lehet szintén együtt játszani, együtt festeni vagy el lenni egymás mellett.

Nyugodtan nézz meg egy filmet a tévében. Ha jön, akkor meg kell neki mondani, hogy anya most filmet néz, de ha vége, akkor játszhattok együtt.

Ha hozza a könyveit, meg mondod neki, hogy EGYET olvasunk, aztán Anya visszatér a felnőtt könyvhöz.

A gyerekmesék rövidek úgyis. De tényleg nincs akkor több vagy majd este, lefekvéskor lesz még mesélés.

Hidd el, felfogja magát találni.

2021. aug. 17. 15:34
 9/14 anonim ***** válasza:
85%

Én dolgozom távmunkában félállásban, így olyat, hogy filmet nézek vagy olvasok amíg ébren van, nem lát. De nem is vagyok benne biztos, hogy a gyereknek számít az, hogy "legitim, hogy nem foglalkozol vele, mert éppen házimunkát végzel, vagy csak szimplán nincs kedved picipónizni, a végeredmény számára ugyanaz.

De szerintem is fontos,hogy fel tudja magát találni, és ne az én feladatom legyen szórakoztatni minden ébren töltött percében.

Én is ajánlanám a házimunkába bevonását. Igen, lehet 1,5 évessel felmosni. Nálunk van pici felmosó, a vödörbe nem teheti be, de lelkesen hadonászik és csiszatol vele, amíg én is felmosok. Wc-t valóban nem takarítunk együtt :)

2021. aug. 17. 16:25
 10/14 anonim ***** válasza:
100%
attól nem lesz valaki könyvmoly hogy látja a szüleit olvasni. se én se húgom nem olvasunk sokat, pedig mindkét szülőnk könyvmoly. unokatesóm szülei szerintem könyvet utoljára középiskolában láttak, de a gyerekük mégis olyan könyvmoly lett hogy az nem igaz.
2021. aug. 17. 16:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!