Amikor ébren van a gyerek, és ti nem házimunkáztok, akkor mindig vele vagytok, vele játszotok?
Azon gondolkodtam, hogy mindenki azt mondja, hogy a gyerek olvasó lesz, ha otthon azt a példát látja, hogy a szülei sokat olvasnak. Ez kb milyen kortól elképzelhető? Úgy szeretnék néha olvasgatni, amíg a másfél éves lányom játszik, de közben meg hozza az ő könyveit, hogy neki olvassak. Ma pl a délutáni alvása alatt kitakarítottam a fürdőt, a konyhát, felmostam, és mire leültem volna olvasni egyet, már fel is kelt.
Tudom sokan mondják hogy legyen el a gyerek egyedül, de azt arra szokták mondani, hogy amikor dolgod van. És mi van, ha az ember szeretne megnézni vmit a tévében, vagy olvasni? Ti csináltok ilyet mondjuk totyogó mellett?
Cseréld fel: vond be a házimunkába (nem mindbe, legyen sima játék idő is), így alvásidő alatt kikapcsolódhatsz.
Egyébként ha kéri a könyvet és olvasol is neki, már rég jó úton vagy hogy olvasót nevelj.
Nem azt kell látnia, hogy elmerülsz a könyvben és fel se pillantasz. Attól nem jön meg a kedve.
Ez a mondás a későbbiekre van, amikor már egyedül olvas.
Én általában vele foglalkozom, meg együtt teregetünk, teszünk veszünk a konyhába.
Viszont vannak napok mikor kell egy kis lazul@s, olyankor bekapcsolom a tv t mellette is.
2 és fél éves a fiam. Kb masfél éve elkezdtem egy könyvet, kb 10 oldalig jutottam 1 hónap alatt. Feladtam.
Eljátszik egyedül simán. De ahogy meglátja, hogy leülök már ott is van és veszi ki a kezemből.
Házimunkát nagyjábol akkor csinálom, mikor elvan, abba nem hátraztat.
Viszont míg alszik, (10 hós kora óta 1 órát) az alatt vegzem el ah olyant, amit mellette nem tudok, illetve iszok egy kávét.
Jövőhónapban jön a hugi, szóval meg van pár évem arra a könyvre 🙈🤣
2es: azért egy másfél éves nem tudja vegyszerekkel tisztítani a fürdőt, vécét, meg felmosni. 😳 De minden mást akkor is szoktam, akkor ébren van.
Többiek: igen nekem is az a baj, hogy amúgy így állva most megírom ezt a választ, de ha leülnék vmit csinálni, rögtön szedné ki a kezemből :D
De amúgy szokott lenni csomó időm, az nem baj. Nem minden nap van nagytakarítás, 2 órákat alszik, meg este is van időm.
Inkább az érdekelne, hogy a ti gyereketek lát-e olyat, hogy anya most el van magában, nem csak őt ugrálja körül, hanem megvan neki is a kedvtelése. Vagy mindenki csak akkor hobbizik, amikor a gyereke alszik. Mikortól van az, hogy egymás mellett elvagytok, és mindenki csinálja a saját dolgát :) (ismét mondom, nem a házimunka érdekel)
KELL, hogy legyen olyan idő, mikor csak egymás mellett el vagytok. Nem kell, sőt, nem is szabad mindig vele foglalkozni, szórakoztatni, ha ébren van. Az ugyanúgy az ő otthona, mint a tiétek, a szabályok betartása mellett azt csinál benne, amit szeretne. Ahogy ti is.
Legyen naponta egy óra, amit tévé, zene, kütyü nélkül együtt végig játszotok.
A maradék időben meg lehet szintén együtt játszani, együtt festeni vagy el lenni egymás mellett.
Nyugodtan nézz meg egy filmet a tévében. Ha jön, akkor meg kell neki mondani, hogy anya most filmet néz, de ha vége, akkor játszhattok együtt.
Ha hozza a könyveit, meg mondod neki, hogy EGYET olvasunk, aztán Anya visszatér a felnőtt könyvhöz.
A gyerekmesék rövidek úgyis. De tényleg nincs akkor több vagy majd este, lefekvéskor lesz még mesélés.
Hidd el, felfogja magát találni.
Én dolgozom távmunkában félállásban, így olyat, hogy filmet nézek vagy olvasok amíg ébren van, nem lát. De nem is vagyok benne biztos, hogy a gyereknek számít az, hogy "legitim, hogy nem foglalkozol vele, mert éppen házimunkát végzel, vagy csak szimplán nincs kedved picipónizni, a végeredmény számára ugyanaz.
De szerintem is fontos,hogy fel tudja magát találni, és ne az én feladatom legyen szórakoztatni minden ébren töltött percében.
Én is ajánlanám a házimunkába bevonását. Igen, lehet 1,5 évessel felmosni. Nálunk van pici felmosó, a vödörbe nem teheti be, de lelkesen hadonászik és csiszatol vele, amíg én is felmosok. Wc-t valóban nem takarítunk együtt :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!