Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hiszel abban, hogy a gyerek...

Hiszel abban, hogy a gyerek "otthon adja ki a feszültséget"?

Figyelt kérdés

Szóval hogy a gyerek tök nyugis, kedves, barátságos, jól viselkedik suliban ÓRÁKON ÁT, otthon meg azért kiabál, durva és ellenséges, esetleg oda is csap(vagy vissza), mert a szüleivel és a tesójával biztonságban érzi magát. Szerintem nagyon abszurd az egész felvetés, első körben azért, mert aki ideges, az nem tudja titkolni órákon át, második körben azért, mert a szerettei és a rendes bánásmód nyugtatóan hat az ideges emberre, így szokott mindenki megnyugodni, hogy hozzábújik a biztonságos szerettéhez, nem pedig bántja őket szavakkal és tettekkel. Én úgy vettem észre, hogy akik ezt mondogatják, nagyon irritálóan viselkednek a gyerekeikkel és igazából pont nem az a biztonságos közeg neki, mert csúnyákat mondanak neki, ordítanak, szapulják, meg rácsapnak, meg ilyenek nevelés címszóval.

Őszintén nem gondolom, hogy egy 3-10 éves képes akkora önuralomra, hogy órákon át visszatartsa az idegességét, feszültségét az oviban, iskolában, hogy 8 órával később otthon kiengedje. Felnőttnek sincs ekkora önuralma, munkahelyen is mindenkin látszik, ha ideges, feszült és rossz neki ott, kollégák is gyakran beszélnek durvábban, hangosabban, vagy épp sírnak, ha van valami bajuk, pedig ők felnőttek felnőtt önuralommal..

A te gyereked meddig képes visszatartani, ha valami zavarja? Bevásárlóközpontban a gyerekek már sorban állni sem képesek 10 percig nyugton, mert nem bírják a feszültséget, erről biztos sokaknak van tapasztalata, akkor hogyan bírnák órákon át visszatartani az ovis, sulis dolgokat, ahol 100x nagyobb frusztráció éri őket?

2021. aug. 4. 11:46
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
94%
Itt nem arról van szó hogy visszatartja hogy valami idegesíti. Te is más más emberek között másképp viselkedsz. Pl nem ugyan úgy adod magadat a munkahelyen mint haverok között. Na itt is erről van szó. Nem úgy viselkedik a bölcsödében, óvodában, nagyszülőnél mint otthon. Nem ideges, nem visszafogja magát, csak más a környezet, az emberek, a kapcsolat, a szabályok
2021. aug. 4. 11:56
 2/20 anonim ***** válasza:
100%
Nem az enyém, de ismerősöm 6 évese ilyen. Az óvodában nem hitték el,mikor mesélte az anyuka,hogy mit csinál otthon. Mert oviban angyalka. Hazamegy és verekszik,visszaszól,értetlen,üvölt.Ahogy kimennek a házból, megint egy cukiság. Szóval én nem értem
2021. aug. 4. 11:57
 3/20 anonim ***** válasza:
100%

Az unokatestvérem volt ilyen. Amikor anyuék vigyáztak rá annyira jó gyerek volt, hogy anyu csak áradozni tudott róla, az óvodában is nagyon jól viselkedett.

Otthon meg nagyon sokat rosszalkodott :D

2021. aug. 4. 12:02
 4/20 anonim ***** válasza:
100%
Ez nem arról szól, hogy visszafogja magát. Ahogy korábban is mondták, más közeg, más szabályok. Otthon, jó esetben, tudja, hogy ha rosszalkodik is, ha rossz kedve is van, akkor is szeretik és elfogadják, de legalábbis biztosan tudja, mire számíthat, ha kiadja a feszültségét. Még ha az rossz is. De ha idegen helyen van, ott nem tudhatja, milyen fogadtatása lesz a kiborulásának, ezért oviban, iskolában nem meri mások előtt ezt kiadni.
2021. aug. 4. 12:05
 5/20 A kérdező kommentje:

1es, persze, én is így gondolom. Akiket nem bírok, azokkal ellenszenvesen vagy kimérten viselkedem, idegenekkel nem foglalkozom utcán, buszon, a többiek(szeretteim, haver, barát, kapcsolat, rokonok akiket bírok) társaságában felszabadult vagyok és tök egyformán viselkedem, persze az is fontos, ők hogy bánnak velem.

Ezért is nem értem, mert nálam, a gyerekemnél, meg szerintem másoknál is így van. Akiket kedvelsz, azokkal rendesen viselkedsz, akiket meg nem, azokkal nem. És akiket nem kedvelsz, azokat legtöbbször azért nem, mert rosszul viselkednek veled. Ezért nem vagy velük rendes. Én/mi legalábbis így működünk. Szerintem a gyerek otthon nem a korábbi 8 órás ovi/iskola miatt viselkedik rosszul, hacsak nem bántották annyira, hogy még otthon is ideges, de ennek a suliban is látszania kellett, hogy verekedett, vagy valakivel kiabált, aki megbántotta/bántotta.

2021. aug. 4. 12:09
 6/20 A kérdező kommentje:
4es de pont azt mondod, hogy suliban oviban nem adja ki a feszültséget, pedig benne van, mert lehet rosszul fogadnák. Mi ez, ha nem visszafogás, visszatartása az érzéseknek? pont ez a logikai rész, ami nincs rendben, hisz írod, hogy "nem meri". Ez kontrollt, visszafogást jelent, amikor azt írod, hogy nem visszafogás.
2021. aug. 4. 12:11
 7/20 anonim ***** válasza:
100%

Ez olyan mint mikor felidegesítenek a munkahelyen. Nem ordibálok a főnökömmel, de otthon ingerültebb vok, és ha elmesélem h mi volt bent, azt biztos h sokkal intenzívebben teszem (emelt hangon, bammegolva stb) mint ha csak egy kollégának mondanám.

Nem a férjemmel kiabálok, hanem mellette

2021. aug. 4. 12:43
 8/20 anonim ***** válasza:
100%

Az, hogy nem èrzi biztonsàgban magàt az òvodai közegben, hogy ìgy is szeretik majd. Ezèrt otthon adja ki a feszültsèget. De ez nem visszatartàs, mert nem tudatos.

Ès èn is hiszek ebben.

2021. aug. 4. 12:48
 9/20 A kérdező kommentje:

Na ezaz, nálam ilyen nincs, és a gyerekemnél sincs, és másoknál sincs.. Ha engem felidegesített a főnököm, összeültünk a kollégákkal kibeszélni, hogy mit képzel magáról(nem ordítva), viszont vele is ingerültebb voltam és kiálltam magamért, tehát ott nem lapítottam mosolyogva és szót fogadva, mint a gyerek az oviban/suliban, hanem "duzzogtam", szót emeltem az igazamért(vagy elnézést kértem a hibáért), és a barátaimmal/kollégákkal, párommal megbeszéltük, hogy micsoda genny alak is a főnököm. Mire eltelt 8 óra, már nem voltam ideges. Akkor voltam ideges, mikor történt, próbáltam megoldani és az elmúlt x órában ezen gondolkoztam, hogy lehetne jobb.. Nálunk/ a környezetemben, kollégák, ismerősök, barátok, mindenki csak akkor "tombol" amikor "helyzet van".

De ha rosszul is érzi magát az ember, akkor sem jókedvű napközben és haverkodik meg végzi normál tempóban a dolgát, ha legszívesebben tombolna a főnöke miatt. Én legalábbis nem, és nagyon nem tudom elképzelni, hogy más igen. Ott vagy, valamivel nem értesz egyet, és helyette otthon kiabálsz több órával később, nekik meg odamosolyogsz hogy minden oké?

2021. aug. 4. 12:50
 10/20 anonim ***** válasza:
100%
A gyerekeim az óvodában jól viselkednek, de elfáradnak a végére, sok az élmény a szabály stb és mikor hazafelé megyünk vagy otthon az első fél/egy óra az sokszor nem könnyű, nem direkt rosszalkodnak, de jobban elengedik magukat és több a vita, aztán lassan visszatér a megszokott nyugi. Kiengedik a gőzt,és ez teljesen normális.
2021. aug. 4. 13:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!