Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Tapasztalt mar valaki olyat,...

Tapasztalt mar valaki olyat, hogy a gyereke nem akarja elfogadni a saját nevét?

Figyelt kérdés

A fiamán most ez a helyzet. 2,5 éves, már szépen mondatokban beszél. Richárd a hivatalos neve, mindig Ricsinek hívtuk, ahogy mások is. Viszont úgy 1 hónapja kitalálta, hogy őt nem így hívják, hanem Vázsonynak. Hogy honnan jött neki ez a név, azt nem tudom. Tőlünk ilyet nem hallott az biztos, én nem is tudtam, hogy ilyen szó létezik. Gondoltam arra is, hogy kiskorában félrehallotta, emiatt maradt meg neki ez, de a Ricsit szerintem lehetetlen ennyire félrehallani. Most már ott tartunk, hogy a Ricsire nem is reagál. Ha így szólítjuk, akkor még csak oda sem fordul hozzánk. Kérdeztem tőle, hogy miért gondolja hogy így hívják, és csak annyit mondott, hogy őt mindig is így hívták. Erre mondtam neki, hogy mi biztos nem hívtuk így, amire mondta, hogy nem ti, hanem korábban mások. Korábban nálunk meg biztos hogy nem hívta senki annak. Rajtunk kívül egyedül a mi szüleinkkel töltött úgy időt, hogy nem volt valamelyikünk ott mellette. Kérdeztük őket is, biztos hogy nem hívták így. Tévé sincs nálunk, így onnan se hallhatta. Szóval rejtély, hogy miért hívja magát annak.

Mit tudnák tenni azért, hogy elfogadja a rendes nevét? Erőltessük tovább azt, aztán hátha elfelejti a Vázsonyt? Vagy kezdjük el így hívni, legyen amolyan becenév? Ez esetben attól félek, hogy teljesen el fogja felejteni a Richárdot.

2021. júl. 24. 09:03
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
92%
Kb ilyen idősen kezdenek el szerepjátékozni. "Az vagyok akinek elképzelem magam". Lehet ,hogy egy mesében látott egy pozitív karaktert vagy ő találta ki ezt a nevet és valakihez csatolja.Szerintem ez nem rémisztő . Hívnám Ricsinek ,ha rám szólna mosolyognék,hogy bocsánat és szólítanám ahogy ő akarja. Ez is egy korszak...
2021. júl. 24. 13:15
 12/17 anonim ***** válasza:
85%

Ó, én gyerekként Angéla voltam, a barátnőm meg Angelika :D És így hívtuk egymást meg minden.

Nincs bajom amúgy a nevemmel, de az akkor nagyon tetszett nekünk.

2021. júl. 24. 14:12
 13/17 anonim ***** válasza:
67%

Én egyszer olvastam egy sztorit, volt egy kislány; akit anyukája megszólított a nevén; és akkor mondta a kislány, hogy "Ne hívj engem így". És akkor kérdezte az anyuka, hogy "miért, mit szeretnél, akkor hogy szólítsalak?" És akkor a kislány mondta, hogy "Kapitányúr." Meg még volt egy ilyen , volt ott tüsténkedtek valamit az anyuka, meg a kiscsaj a konyhában, egyszercsak valamelyikük véletlen fellökte a borsot; talán a kislány még nem is volt óvodás se; és akkor tehát úgy volt írva a blogban, hogy: Mit mond ilyenkor az ember általában? Hogy kiborult a bors. Erre pedig ő mit mondott? 'A csapatok partra szálltak'. Tehát ez ugyanez a gyerek volt; szerintem már lekerültek ezek a posztok; egyszer pár évvel később kerestem ugyanazon az oldalon, de már nem lett meg. De szóval tehát érdekes volt.

Amúgy én is felvenném neki második keresztnévnek ezt, ha már ennyire ragaszkodik hozzá; pl lehet, hogy mondjuk Nagyvázsony is egy Nagy Vázsony nevű emberről kapta a nevét (akár lehet, hogy pont a gyereked volt az előző életében, de akár sok embert is hívhattak így; de szóval szerintem mindenképpen van a gyerekednek valami valós kötődése ehhez a névhez; meg valami oka, hogy miért ragaszkodik hozzá ennyire. )

Ja de amúgy lehet, hogy első keresztnévnek venném fel; de mondjuk Richárd Vázsony kicsit ilyen pattogós, hogy lehet, hogy ilyen nyelvtörős; de tehát második keresztnévnek, tehát nem a Richárd elé, hanem a Richárd után szerintem már jól hangzik.

Vagy valahogy közben még a Richárdot is fogadja el, akkor pl tekinthető az vezetéknévnek is a gyerek szempontjából. Tehát én adnám a Vázsonyt; és akkor mindig megkérdezném tőle, hogy mi a teljes neve; és akkor ha nem tudná, elmondanám, hogy XY Richárd Vázsony. Szóval szerintem is ez így jó ötlet lehet, hogy akkor vegyétek fel neki második keresztnévnek, hadd örüljön neki. Végülis értelmes-komoly-vállalható név, nem valami Nyimnyamka vagy nemtom, hanem egy kultúrált, jó hangzású, szép, dallamos név. Benne is van az MTA összes név között, tehát nem kell erre egy külön kört futni; de én szóval szerintem mindenképpen beleíratnám a gyerek irataiba, ha ő nagyon ezt szeretné. És ragaszkodik hozzá, hogy őneki ez legyen, sőt, már mostis ez a neve.

2021. júl. 25. 18:59
 14/17 anonim ***** válasza:
36%
#13. vagyok ja amúgy a sztorik, amiket odaírtam, azok nem az enyémek; tehát én csak olvastam őket.
2021. júl. 25. 19:00
 15/17 anonim ***** válasza:
55%

13. vagyok, még annyi, hogy az is oda volt írva abba a blogbejegyzésbe; hogy nem is néztek ilyen témájú mesét, filmet a kislánnyal; és asszem tehát,hogy még ovodába se járt, tehát , hogy ott se hallhatta volna.

Meg még hogy a nevénél azt mondta, hogy "Ne hívj engem XY"-nak; tehát ő ott a nevét mondta; csak nem írtam oda.

Nekem nincsenek ilyen sztorijaim, egyéb ilyen sztorikat nem ismerek

2021. júl. 25. 19:07
 16/17 anonim ***** válasza:
83%
Én is utálom a nevem, majdnem megváltoztattam Kingára, de aztán elmaradt. A Vázsony egyébként sokkal szebb név, mint a Richárd, pláne Ricsinek becézve nem valami szép név, lehet, valamelyik óvodás társát Vázsonynak hívják, és ez a Vázsony egy olyan gyerek, aki tetszik neki is és a lányoknak is,és olyan szeretne lenni ő is. Adjátok neki második névnek.
2021. júl. 25. 21:10
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

13as, nem egy Nagy Vázsony nevű emberről kapta a falu a nevét, hanem a Váson családról.

S ott van Tótvázsony is, az se egy Tóth Vázsony nevű ember volt...

2021. júl. 30. 23:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!