Mekkora eséllyel torzul egy gyermek személyisége, ha egyik szülőjének igazolt személyiségzavara van?
A bíróság nemrég nekem (apa) ítélte 7 éves kislányom felügyeleti jogát, akit az anyja 4 éve próbál elzárni előlem a kapcsolattartás akadályozásával. Az anyánál az igazságügyi pszichológus és elmeszakértők paranoid-nárcisztikus-hisztrionikus személyiségzavart diagnosztizáltak, és alkalmatlannak találták a gyermekünk nevelésére, de ettől függetlenül már maga a kapcsolattartás-akadályozás is veszélyeztető tényezőnek minősül, és sajnos az utóbbi 2 és fél évben semmilyen kapcsolatom sem volt a kislányommal.
Attól félek, hogy a gyermekemnél az anya beteg személyiségszerkezete miatt már elindulhattak olyan folyamatok, amelyeket később már nehezen vagy egyáltalán nem tudok helyes irányba terelni.
Kinek van tapasztalata ilyesmivel? Mennyire lehet jogos a félelmem? Mennyire lehet egy már 7 éves gyereknél az addigi feltételezhetően rossz nevelést (ennek minőségét egyébként nem ismerem, csak az anya rossz pszichés állapotából indulok ki) helyrehozni?
A lányomhoz egyelőre nincs hozzáférésem, mert az anyja nem hajlandó átadni nekem, tehát kénytelen leszek végrehajtást kérni.
10 nem hagynám bántalmazó környezetben és nem is hagytam volna 7 évig, sőt nem is csináltam volna gyereket olyan nőnek akit teljesen alkalmatlannak gondolok szülőnek. Számomra gusztustalan, hogy arra vagy büszke, hogy csak kéthetente találkozhatnak majd, eddig ő nevelte, szerinted ez milyen érzés lesz a kislányodnak? Ha egy szörnyeteg az anyja akkor is ragaszkodik hozzá, mert ő az anyja.
Amúgy szerintem kamu a sztorid, már rég kiemelték volna ha a bíróság szerint alkalmatlan szülőnek.
Kérdező, ha ez a helyzet, az anyukája hatása nyilván nem jó a gyermeketekre nézve, bár a helyzet az, hogy ettől még bárhogyan alakulhat a gyermek személyisége, jó és rossz irányba is.
Azaz a nevelés jó, ha működik, de nem mindenható tényező a nevelés. Bár többnyire nagyrészt nyomot hagy a gyerekeken. Az se mindegy, melyik nevelőről van szó ugyebár, tehát pl szülőről, vagy pedagógusról; ugyanis hiába jó egy pedagógus, mégis a szülőhöz kötődik érzelmileg a legerősebben a gyerek, sokszor még az esetben is, ha bántja őt valamelyik szülő! Az is változó, hogy mikor melyik szülő hatása erőteljesebb a gyermekre, és mi módon. Leginkább az érzelmi kötődés mértékétől és minőségétől függ, és/vagy az együttlét időtartamától. Ezektől leginkább.
Ami viszont szinte biztos, az a szorongás kialakulása a gyermekben, és torlódnak a kellemetlen (esetleg traumatikus) élményei, amelyeket egyre nehezebb feldolgoznia egymaga!
Tehát ha van rá mód, érdemes pszichológushoz vinni a gyermeket.
(A jogi részét az írásodnak viszont nem tudtam kibogozni igazán -pl hogy mikor kinél lehetett, lett, és miért-, és nem is értek ahhoz.)
@11
Senki nem állította, hogy ne lenne trauma egy gyereknek 7 év után kikerülni abból a környezetből, amit megszokott.
A 7-es viszont, úgy tűnik, a bántalmazó környezetben való nevelkedést kisebb traumának tartja, mint azt az átmeneti időszakot, amit az ebből való kikerüléssel együtt járó környezetváltozás jelent. Ez pedig arra utal, hogy nem igazán gondolta át a dolgot.
A bírók nem véletlenül mérlegelnek minden szempontot ilyenkor. A kapcsolattartás éveken át történő akadályozása egy szempont, a pszichológiai alkalmassági vizsgálat egy másik, a hatóságokkal való együttműködési hajlandóság egy harmadik, stb. Anyuka ezeken mind megbukott. Egyetlen tényező sincs, ami a javára szólna. És ilyenkor bármennyire is szívszorító, de nem lehet egy ilyen szülőnél hagyni a gyereket, ha a másik alkalmasabb rá.
@13
A jogi részéről nem is beszéltem, mivel 4 év eseményeit elég hosszadalmas - és itt fölösleges is - lenne elmesélni. A kislányom végig az anyjánál volt, de míg 4 éve még az anyukával meg lehetett beszélni azt, hogy hol és mikor találkozzunk (de már ez sem a bíróság által előírt formában történő kapcsolattartást jelentette, mert azt nem tette lehetővé már akkor sem!), addig ma már évek óta nem kommunikál nemhogy velem, de a hatóságokkal sem.
Az magától értetődő, hogy pszichológusi segítségre szükségünk lesz. Szoktam is mondogatni, hogy ez még csak a "meccs" első félideje volt, aminek a során eddig ügyvédre kellett költeni százezreket, most majd pszichológusra kell.
De ez legalább majd ténylegesen és közvetlenül is a kislányom hasznára válik.
@12 alias 7
"10 nem hagynám bántalmazó környezetben és nem is hagytam volna 7 évig, sőt nem is csináltam volna gyereket olyan nőnek akit teljesen alkalmatlannak gondolok szülőnek."
Látom, ott folytatod, ahol abbahagytad: semmit nem tudsz a helyzetről, az ügyről, de a net túloldaláról osztod az észt egy számodra tök ismeretlennek olyan témában, amiről nem kérdeztek.
"Számomra gusztustalan, hogy arra vagy büszke, hogy csak kéthetente találkozhatnak majd, eddig ő nevelte, szerinted ez milyen érzés lesz a kislányodnak?"
Büszke a halál. A kérdésem épp arról szól, hogy aggódom érte.
Egyébként inkább a te stílusod és személyeskedésed a gusztustalan. Mit képzelsz te magadról?
"Amúgy szerintem kamu a sztorid, már rég kiemelték volna ha a bíróság szerint alkalmatlan szülőnek."
Na, ez eddig a csúcs. Szívből kívánok neked is 4 éves harcot a gyermekedért, akit el akarnakm szakítani tőled. Aztán majd meséld el, hogy mennyire ment könnyen!
Ahogy látom, valami személyiségzavar nálad is fennállhat. Szóval inkább ne vállalj gyereket! Az ő érdekében.
A többieknek köszönöm a konstruktív hozzászólást.
Sajnos ezt a topicot is szétbarmolta egy idióta, úgyhogy részemről ennyi.
Na jó,kikérem magamnak ezt a hangnemet. Nem nehéz személyeskedni a neten.
Én is irhatnék olyat, hogy a lányodnak az állami gondozás is jobb lenne, mint a személyiségzavaros anya, vagy az idióta apa.
De nem írtam ilyesmit. A véleményemet viszont leírtam, szerintem kulturáltan, bár te nem érdemelsz normális hangnemet.
Írj ki új kérdést, hátha ott több együttérzést tudsz kicsikarni az elcseszett életed miatt, én továbbra is azt gondolom, hogy te vagy az aki a lehető legrosszabbul választottál párt, ne sajnáltasd magad és ne fikázd azt a nőt, akivel valamikor gyereket vállaltál!
Egyébként megnyugodhatsz, én biztosan nem írok többet ide és törlöm a kérdést, mert nem fogom felidegesíteni egy ilyen senki fröcsögésén, mint amilyen te vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!