Gyermek súlycsökkenése mikor várható?
Sziasztok. Van egy kisfiam, 98 cm és 22 kiló. Sajnos súlyban nem egy vékony alkat így a doktornő több mozgást írt elő, napi szinten 2-3 órát minimum kint szaladgál, van hogy többet is, időjárástól függ, illetve étrendet kellett változtatnunk. Édessegeket elhagytuk, ha kap is általában diabetikus édesseget és azt is keveset csak. Szénhidrátot minimálisra csökkentettük, inkább rostban gazdag ételt kap, köles hajdina bulgur sovány húsok, levesek zöldség és gyümölcs, cukros üdítőt nem fogyasztunk. Érdeklődni szeretnék hogy akinek a gyermeke kicsinek túlsúlyos volt mennyi idő után kezdett el a súlya lefelé csökkenni? Lassan 2 hete tart a jelenlegi helyzet de súlyban meg semmit nem változott, csak gondoltam mivel kisgyermek így gyorsabban sikerül elhagyni a súlyfelesleget.
Kisfiam egyébként ránézésre nem kövér gyerek, nagyon magas, és erős alkat, eloszlik rajta a súly az egész testén, de sajnos ez a súlymennyiség sok mivel 3 éves lesz csak nyáron.
2 éves gyerekem még szopizik és 12,5 kg. Mellette szuper étvágya van, mindent megenne, óriási adagokat képes betolni, éppen ezért nagyon oda figyelek. Nem kapott még soha csokit, rudit, krémtúrót, tejszeletet. Igazság szerint az idősebb testvére se eszik ilyeneket, csak elvétve, így nem nehéz betartani.
Nincs gyümölcslé, tasakos püré, szörp, kakaó... kizárólag vizet kap.
Főételből így nem kell diétást ennie. Ma rántott csirkemell volt borsós rizzsel, előtte húsleves. Reggeli zabkása (vízzel, almával, fahéjjal). Vacsi tonhalkrémes szendvics lesz paprikával, paradicsommal.
20as válaszoló, igen tisztában vagyok vele hogy az anyatej egészséges, és 1 éves státuszon 13.5 kiló volt a fiam. Valamiért ezek szerint akkor is hízott mert az már közel 2 éves gyermek súlya, és akkor nem mondták hogy gond lenne. Akkor pufi volt a kisfiam rendesen, de zöldség és gyümölcs pürén kis hússal mást nem kapott, sem édességet sem kakaót semmi károsat.
1 éves kora után hagyta abba a cicizést, és akkor kezdtem el adni neki a rendes ételeket ami sima lisztes, tésztás is, kenyér félek, és azt nem tagadtam hogy kapott alkalmanként tejszelet Rudi krémturót is. Szeret enni de azért nem felnőtt adagokat adtam neki akkor sem, csak sok volt a szénhidrát én úgy gondolom. Közel 1 év 9 hónap alatt hízott közel 9 kilót ami tudom rengeteg, és ezért is szeretnék változtatni mert én rontottam el. De a diéta óta nem hajlandó enni, ha pedig a régi megszokott ételeket kapná kevesebb mennyiségben félek hogy jó irányba nem mennénk. Jelenleg a stagnálás se jó mert azt szeretném ha a súlya lejjebb menne. Kedves utolsó, igen, nálunk is volt ebédre rántott csirkemell sült húsok rizses krumplis köret, reggelire eddig is változatosan evett, de ha nem kellett semmi olyankor rontottam el hogy kínáltam neki egy tejszeletet reggelire és azzal elvolt tízórai és ebédig. De sajnos akár a cukros akár a szenhidratos ételek okozták vagy a mennyiség ezt a nagy mennyiségű hízást félek újra próbálkozni a régi megszokott ízekkel.
Menyisegileg lehet többet szedtem neki ami a normál adag lett volna egy másfél 2 éves gyereknek de ebédre 1 evokanal krumplipüré és 1 kisebb szelet csirkemell nem gondoltam hogy sok lehet neki, így most nehéz is mert néha nem tudom mi az a mennyiség amit valóban meg kellene ennie és mi az ami sok.
Viszonyítva az óvodai menü mwnnyisegehez amit a lányom kap, a kisfiam annyi adagot talán sosem evett. Ezért is írtam félek mi lesz ha az oviban fog étkezni.
Ott lett elrontva, hogy hízásra hajlamos gyereknek adtál fehér lisztet, cukros nasikat, szörpöt, banánt. Rántott húst?? Mégis mi tápláló van bene egy két évesnek?
Tudom rossz hallani, de keménynek kell lenni, és véglegesen megvonni ezeket magatoktól. Csak rosszabb lesz később!!!
Natúr párolt vagy grillezett sovány húsok. Sok zöldség, sütve, párolva, pürésítve.
Semmi nasi, gullon pufi és társai sem.
Esetleg tényleg csak alma vagy hasonló gyümölcsök, és nem banán!
Semmi szénhidrát mint a fehér kenyér
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Utolsó, kiprobalom ezt a karfiolos dolgot, eddig csak egészben vagy rakottasan próbáltam de úgy nem jött be neki, de pure formában elkepzelheto hogy elfogadja. Holnap ez lesz az ebéd 😊
25 os, igen biztos itt lett elrontva, amit én nem gondoltam hogy ekkora súly növekedés lesz a vége sajnos. Természetesen a rántott hús is úgy van hogy havonta ha 1 max 2x csináltam nem többször, hol szárnyat hol karajt. Nem azon éltünk. De a tészta félét azt tudom hogy szerette és a krumplit, ez gondolom bőven elegendő is a hizasahoz. Próbálom visszaforditani míg lehetséges.
Karfiolt rizsnek is megtudod csinálni. Nagylyuku reszelőn le kell reszelni és 5-10 perc alatt készre fő. Megcsinálhatod ugyanúgy rizibizinek.
Kekszekből és otthonit adnék neki, a boltiak fele csak zsír és CH. Pl. zabpehely+érett babán+fahéj finom, sokkal laktatóbb 1 szelet. Holland kakóval csokis is lehet. Ha babán nem opció akkor almapürével is működik. És a gyümölcsön kívül nincs benne plusz cukor.
Kedves kérdező, tudom, hogy mondani könnyű, de kezeld lazábban ezt a témát. Hidd el, sikerülni fog megoldani, akkor is, ha most teljesen kilátástalannak látszik. Nem érdemes ennyit idegeskedned rajta! Persze, jó lenne, ha a fiad étkezése mihamarabb egyenesbe jönne, de minél kevésbé stresszelsz rá, annál könnyebben fog menni.
Ehhez idő kell. Az agy az ismerős ízeket azonosítja finomként. Ha az ember valami újat kóstol, akár tíz alkalomra is szükség lehet, mire megszereti. Az nagyon jó, ha mindig megeszik három kanállal a zabkásától - ez az útja annak, hogy megszeresse. Nem lesz semmi baj, csak ki kell tartani, és az újonnan bevezetett zöldségeket új és új formában, másképpen elkészítve, új fűszerezéssel kipróbálni. Azt is szokták javasolni, hogy a zöldséget eleinte egy kicsit sósabban és zsírosabban készítsük, mert a sós-zsíros ízt az agy finomként azonosítja. Utána ezt összeköti a zöldség ízével, és akkor lehet csökkenteni a zsiradékot, meg a sót is. Ezekről könnyebb leszokni, mint a cukorról.
Amit meg írtál, hogy a fiad csak a húst meg a sonkát eszi meg - szerintem ez nem akkora katasztrófa. Ha telik rá, akkor nyugodtan adj ezekből kicsit többet, nyilván kalóriakereten belül. Fehérje fehérjével, az nem egy rossz diéta, idővel meg taláncsak megkedvel valamilyen zöldséget is. Lehet, hogy a több mozgástól és a fehérjegazdag étrendtől izmosodik a fiad, ezért nem csökken a súlya? Ha igen, az a fogyást fogja később segíteni.
Esetleg süthetsz neki muffint, részben teljes kiőrlésű lisztből, akár sósan is. Hátha az alakja miatt tetszene neki, mert olyan mintha süti lenne. Abba még zöldséget is lehet csempészni. Süss otthon zsemlét, kenyeret, ha van időd, talán ha látja hogyan készül, szívesebben eszik belőle. Ez is lehet részben teljes kiőrlésű lisztből. Nálunk nagyon megy a csirkés-cukkini fasírt,itt a fasírt masszába teszel reszelt cukkinit, nem is érződik benne, de mégis zöldség.
Zabkeksz jó ötlet.
Én nem űzném el teljesen a főtt tésztát, csak lecserélném durum tésztára, és csak heti egyszer lenne. Nálunk óriási kedvenc a spenótos tészta, csirkével.
Tojást szereti? Azt is sokféle képpen el lehet készíteni úgy, hogy jó és változatos legyen. Pl zöldséges rántotta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!