Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 2 éves és nem beszél, mi...

2 éves és nem beszél, mi lehet a gond?

Figyelt kérdés
A kisfiam 2 éves 2 hónapos és egyáltalán nem beszél értelmesen csak babanyelven. A státuszon mondta a védőnő hogy ez lemaradás, amúgy minden másnak megfelelt. Itthon folyamatosan beszélek neki, beszédfejlesztési gyakorlatokat is csinálunk de semmi eredménye. Néha véletlenszerűen kimond szavakat, de nem hiszem hogy tudatosan. Meg szoktam dícsérni ha nagy ritkán ki mondja értelmesen, hátha ösztönzöm vele. Annyit mond összesen hogy baba, apa, anya, mama, papa, jó, igen. Ennyi. Mit tehetnék még érte? A gyerekorvos nem mondott további teendőket, ráhagyta de engem zavar hogy körülöttünk már a 1,5 éves is beszél. Vannak tanácsaitok?
2021. ápr. 13. 10:57
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Lehet hogy erős túlzás volt hohy egyáltalán nem beszél, lehet túlreagálom a dolgokat. Igen nevez meg dolgokat például ha bekakil akkor mondja hogy kaka és mutatja, ha kér kakaót akkor azt is mondja, ha szomjas akkor innyi (inni) vagy ilyesmi. Akkor ezek szerint engedjem el és nincs gond? Nem autista, ezt már kizárták első körben, mutat érzelmeket, puszil, ölel, tartja a szemkontaktust, szerepjátékozik, figyelmes, ha beszélek neki ide figyel, hallgat a nevére. Talán azért vagyok befeszülve mert sokan csesztettek miatta hogy miért nem beszél mert én már 2 évesen verseket mondtam. Hiába mondom el mindenkinek hogy tanítjuk minden nap, mindent meg teszünk és ő nem én vagyok. Sajnos senki nem ért meg és mindenki a családban minta szülőnek érzi magát. Köszönöm a segítséget és a sok támogatást.
2021. ápr. 13. 12:16
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

Nekem pontosan ugyanezeket mondta, kaka, papa, baba. Elvittük, felmérték több helyen is, járhattunk beszédinditásra, aminek semmi értelme nem volt és nem indította be egyáltalán a beszédet, tornákra is jártunk, ami szintén nem hatott, aztán már majdnem 3 éves volt, amikor elkezdtük a tsmt-t itthon és attól beindult, gondolom ha nem csinálunk semmit akkor is beindult volna. Ha lenne második gyerekem és mindent értene, de nem beszélne, biztosan nem vinném sehová, 4 éves korban semmi különbség nincs aközött aki másfél és aközött aki 3 évesen kezd beszélni. Rengeteg 2 éves nem beszél, semmi baj nincs ezzel, amúgy 20 szó az elvárt, de az állathang utánzás is szó, szerintem ennyi a fiadnak is megvan.

Ja és én állítólag már 1 évesen beszéltem, valószínűleg anyukám emlékezete nem a legjobb ebben a kérdésben.

2021. ápr. 13. 12:37
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

Múlthéten volt 2éves a fiam. Kb ennyit beszél ő is.

Anya, apa, inni, nyami, igen, nem... ja meg a kutyája nevét, hogy lili. Semmi többet.

Nekünk a védőnő azt mondta, bőven elég.

Hugom 3évesen mindta ki az első szavát, 3és fél évesen verset mondott. Nem mindenki egyformán fejlődik.

Én nem aggódnék :)

Ahogy fentebb írták, kússzon, másszon, hintázzon, pörögjön, ugráljon.. ezek is hatással vannak a beszédre.

Aztán visszasírod majd, mikor nem beszélt :)

2021. ápr. 13. 12:50
 14/21 anonim ***** válasza:
93%
Én hasonló korú lányomról írtam ki alig egy éve kérdést.Kb annyi szót használt amit írtál+ hangutánzás volt nála pár.2.7 hónapos korában kezdett valóban beszélni, egy hétig szavakat,1 hétig rövid mondatokat aztán a beindulás utáni 3. héten már hosszabb,összetettebb mondatokat mondott.3 éves be nem áll a szája és nem mondanád meg róla hogy mennyivel később kezdte mint a kortársai.Ha a hallásvizsgálat és neurológia nem mutatott eltérést, akkor valószínűleg ő is csak később kezdi.Ami esetleg még érdekes lehet hogy van e olyan a családban, aki későn kezdett beszélni(mert ez öröklődhet is állítólag) nálunk az apja csak 3 éves kora után szólalt meg.Valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy a lányunk is megkésett kicsit.
2021. ápr. 13. 12:51
 15/21 anonim ***** válasza:
83%
Nincs lemaradva. En 3 evesen kezdtem beszelni, es itt vagyok. Lehet, nalatok a mozgasfejlodes megy konnyebben. Ne parazz.
2021. ápr. 13. 13:32
 16/21 anonim ***** válasza:
76%

Az infó alapján, amit írtál, kedves kérdező, az alapján semmiféle probléma nincs. Látatlanban nem is lehet más alapján következtetni, csak abból, amit írtál. Az meg tök normális érésre utal.

Zseniális magyar pszichológus előadása, csak tíz percnyi részlet, de itt mindent megtudsz az aggodalmadról a kérdésed tekintetében, minden részlete megszívlelendő, elgondlkodtató, nagy számú gyermekek megfigyelésén alapul (az iróniát félre ne értsd!) :

https://www.youtube.com/watch?v=Pq6Z5e_25DQ&t=0s

De ez a mondata szó szerint értendő!:

"Aki egy évesen kezdett beszélni, ugyanúgy fog beszélni 3 és fél évesen, (az esetek 99%-ában, hiszen látszik, hogy érti, amit mondanak neki), UGYANÚGY, mint az, aki csak pont három évesen szólalt meg először!"

(És a későbbi beválás illetve tinikori, felnőttkori külső/belső képességek tekintetében nincs jelentsége annak sem, melyik gyermek szólalt meg hamarabb!)

Az érés tekintetében, az érés iránya szerint létezik körülbelüli időkorlát:

alsó és felső időkorlát.

EZEN BELÜL TÖK MINDEGY, mikor jeleik meg az érés adott fázisa!

Pl a beszédindulás teljesen normális a 3. életév betöltésekor is (ilyenkor sokkal gyorsabban halad is evvel a gyermek, mert már 3 éve HALLJA maga körül a beszédet), épp úgy, ahogy normális 12 hónaposan is a beszédindulás!

Vagy pl: a nagydolog vonatkozásában szobatisztává válni detto, csak ez esetben még 3 és fél, esetleg a 4. éeltév betöltésekor is normálisnak mondható.

Aki előbb érik adott téren az átlaghoz képest, az legalább egy másik fejlődési területen később érik az átlaghoz képest.

EZ A FŐ OKA, HOGY TÖK MINDEGY, hogy a "-tól -ig" időtartományon belül mikor éri el az érés adott stádiumát a gyermek! Attól még egészséges az adott érése!

2021. ápr. 13. 15:36
 17/21 anonim ***** válasza:
85%
Én nem aggódnék. A hallása jó, szavakat mond, majd beszélni fog.
2021. ápr. 13. 17:46
 18/21 anonim ***** válasza:
71%
Irtam üzenetet kérlek olvasd el. 2éves kislány anyukája.
2021. ápr. 13. 20:18
 19/21 anonim ***** válasza:
71%

2.5 évesen a lányom csak pár szót mondott, de arra is sokszor lusta volt, helyette mutogatott leginkább. Pár héttel később valami átkapcsolt nála és 2-3 nap tőmondat után szép, kerek, összetett mondatokat kezdett használni.

Ha a dokik is azt mondják, hogy nincs vele gond, akkor nyugi, be fog indulni a beszéd :)

2021. ápr. 13. 21:21
 20/21 A kérdező kommentje:
Nem gondoltam hogy ennyire gyakori az hogy 2 évesen és még idősebb korban nem beszélek. De nagyon köszönöm hogy ennyien segítettetek nekem.
2021. ápr. 15. 13:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!