Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » A te gyereked mennyire gyakorl...

A te gyereked mennyire gyakorlatias?

Figyelt kérdés

Nálatok is van olyan 5-6-7-8 éveseknél, hogy hideg a víz, és nyafog ahelyett, hogy engedne bele meleget? Vagy látod rajta, hogy pisilnie kell, de mintha nem fogná fel, hogy ki kellene mennie? Vagy pl keres valamit, nem találja a megszokott helyén és nem nézné meg 5 másik lehetséges helyen MAGÁTÓL, vagy rossz csatornán van a tévé, nem tetszik neki a mese és nyafog ahelyett, hogy átkapcsolna.. Vagy nem ízlik neki valami az ételben és nyafog ahelyett, hogy kiválogatná, odarendelne téged és kiválogattatná veled.. vagy szorít a cipője és nem tépőzárazná lazábbra, hanem odamegy és neked mondja, hogy szorít..

Nem az van, hogy nem önálló, egy rakás kezdeményezése van, de valahogy gyakorlatiasság nulla.. Pl saját ötlet, kimegy magától, ken magának egy kenyeret, majd szól neked, hogy "anyaa beleragadt a fóliaaa!" vagy "Anyaaa vizes a paprikaaa!" ahelyett, hogy megtörölné.. Szépen önállóan kitalálja, hogy enne, kiveszi magától a hűtőből, megtalálja, és akkor puff, ilyeneknél elakad, mintha kikapcsolna az agya.

Az őrületbe kerget ilyenekkel. Hány évesen várhatóak el ezek a dolgok?

Mindig ez volt és már 7 éves, szeptembertől suli.. Nem lehet az, hogy "dóra néni összeragasztóztam magaaaam" ahelyett, hogy letörölné a kezét. Egyáltalán nem szolgálom ki, legtöbbször veszekedek vele, hogy nem csinálom meg helyette, mire elszégyelli magát, hogy nem tudta(hogy kell tépőzárazni pl)és sír, vagy visszaveszekszik, hogy nem tudja megcsinálni(pl kajakiválogatás, törlés) ami abszurd, hiszen van keze meg szeme..

Más hasonló korú gyerekek mennyire gyakorlatiasak? Vagy hogy hívják ezt a helyzetet?(az esze rendben van, magas iqt mértek)

2021. ápr. 6. 19:34
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Kérlek, hét éves! mit gondolsz hányszor mondtam neki ezt a 7 év alatt? Direkt rá is kérdeztem, hogy tudja e, miért kell felhúzni, írtam is, mire közölte, hogy tudja. Majd megkérdeztem, miért nem jut eszébe felhúzni ahelyett, hogy nekem szól, hogy oljdam meg, mire közölte, hogy nem tudom.

Ez nem a felfedezésről szól 5/10ből felhúzza, kiválogatja, kikerüli, felveszi, enged vizet, hiszen ebből áll az élet, de van amikor valami leáll benne és fogalma sincs semmiről, csak nyafog. Igen, nem voltam kedves, nem fogom megjátszani, hogy nyugodt vagyok, mikor nem. Ha új dolog lenne, egy szavam nem lenne, de ezek olyan dolgok, amiken 10.000x végigmentünk már, amikre van, amikor képes, sőt különbeket is tud, de vannak olyan esetek, amikor a gondolkozásnál valami félrecsúszik és bejön az anyamegoldja rutinnyafogás.

Nem szidom a veszekedésnél, nem fenyegetem, csak erre akartam utalni, hogy a kis lelke kibírja, ha nem mézesmázosan szólok hozzá alkalmanként.

Nem azzal van a baja, hogy nem érti a helyzetet, vagy új neki! Ez nyilvánalóan látszik, hisz van, mikor megoldja, van mikor túlteljesíti az alapokat. 7 éves, képben van azzal, hogy a ruha melegít összehúzva, képben van azzal, hogy a kezével ki tudja túrni a nem tetsző ételt, képben van azzal, hogyha megnyitja a csapot melegre állítva, akkor meleg víz fog folyni és képben van azzal is, hogy a kezével meg tudja fogni a labdát. Magyarázni azt kell, amit nem ért, de itt nem az értelemmel és a logikai összefüggéssel van a baj, hanem valami megfoghatatlannal, mintha lefagyna a rendszer időnként probléma esetén és bekapcsolna a vészvillogó anyahívó. Biztos, hogy nem direkt játszmázik(mindig), hiszen ilyenkor van, mikor szégyelli magát, és nem azért nem csinálja, mert magyarázat kell neki, hogy is működik a tépőzár.

Ha ilyenkor rászólsz, amit szintén szoktam, hogy igeeeen, fáázol? akkor mit kell olyankor csinálni? Akkor tudja és megcsinálja. Valami mással van itt a gond, nem tudom megfogalmazni máshogy, egyszerűen mintha kikapcsolna az agya és kell a külső inger(rászólás), hogy visszakapcsoljon és cselekedjen. Nem ijed meg ilyenkor, nem ezért blokkol le, nem stressz van a háttérben, tök természetesnek gondolja, hogyha szól akkor megcsinálom/ megmondom mit csináljon..

2021. ápr. 7. 19:42
 12/14 anonim ***** válasza:
100%
Ez teljesen természetes kérdező, a legtöbb kisgyerek ilyen. Pár év, és magától is természetesnek veszi majd.
2021. ápr. 7. 20:12
 13/14 anonim ***** válasza:
57%

Kérdező, elolvastad az összes választ és értelmezted is? Mert hogy a korábbi hatásokra is történt utalás. Mármint hogy a korábbi, a gyereket ért lehetséges hatások kiderítése.

Regresszió is lehetséges, ami gyakori jelenség, 10 éves kor alatt. A regresszió annyi jelent lényegileg, hogy bizonyos dolgok hatására a gyermek egy korábbi életszakaszára jellemző vonásait veszi fel. Ennél fogva úgy tesz, mintha nem lenne képes arra, amira mégis képes. Ezt ösztönösen teszi a kisgyermek, feszültésoldás által, úgy, hogy nincs is tudatában. (Azaz nem direkt csinálja, nem akar kitolni senkivel ezáltal!)

Pl fel tudja húzni már a zipzárat, de, pl kistesója született, és emiatt testvérféltékenység gyakran kialakul egy időre (ami nem mindig egyértelmű, mert lehet, hogy cirógatja a babát, látszólag örül neki, közben meg érzi, hogy a babával többet törődnek, mint vele, és egy feszkót szül benne).

Mivel a testvérféltékenyégből eredő feszkót nem tudja egy ideig feldolgozni a kisgyermek, ezért "átváltozik" olyan picivé, mint a született tesó (baba), vagy legalábbis egy korábbi, saját életkorának megfelelő viselkedést erőltet magára, ami látszólag "visszafejlődésnek" tűnik. Miközben persze szó sincs viszafejlődésről, csak hát, ösztönösen azt érzi a kisgyermek, hogy "ha átváltozom kisebb gyerekké, mint most vagyok, akkor talán engem is annyira fognak babusgatni, mint az új tesót, sőt, nem értem, most már miért nem pátyolgatnak engem annyira, mint eddig; csak mert született egy tesóm? De figyeljenek már annyira rám is, mint őrá! Én is kicsike vagyok!!"

Ez csak egy példa volt a testvérféltékenységre. De a regressziót -már ha regresszió az oka, ami nem biztos, de valószínű az esetetekben- más helyzetek is kiválthatják, nem csak az, hogy baba születik a családban a gyerek mellé.

A kisgyermekek érzelemvezéreltek (különösen 3 éves kortól, mert előtte kevésbé azok, a totyogó és baba inkább "automatikus, próbálgatós" viselkedésű inkább, ha így érthetőbb, tehát az ösztön aránya nagyobb a babákbél, mint az érzelmi motiváció), ráadásul korszakonként nagyrészt más okok motiválják megnyilvánulásait a gyerekeknek.

Ezért jó, ha érti az ember az egyes korosztályok pszichés jellemzőit, legalább alap szinten (gyermekpszichológia).

Épp ezért javaslom elolvasni az ÖSSZES választ, értelmezve, odafigyelve, kérdező, és nem csak saját magadra figyelned, meg szelektíven azon válaszokra, ami meggragadja a spontá figyelmed. Vagy csak önigazolásképp írtad ki a kérdést, és nem tanácsért? Segítségnyújtásból világítok rá erre.

2021. ápr. 8. 17:25
 14/14 A kérdező kommentje:

Reagáltam is rá, írtam, hogy semmilyen stressz nem érte, illetve ez nem új nála, csak most hogy jön a suli telt be a pohár és jött a kétségbeesés, mi lesz vele(de a válaszok alapján megoldják a tanítók).

Se tesó, se költözés, semmi balhé, bírja az óvónőt is egészen, semmi stresszhatás a koronán kívül, de 2-3 éve is ez volt, akkor még annyira nem zavart, mert kicsi volt, gondoltam érik, változik. Nem változik, sőt jön elő újabb, mint ez a cipzáras, de ugyanakkor van sok önálló dolga, mint simán csinált magának ma gabonapelyhet.

Ez nem minden esetre igaz, van igénye önállóskodni, sok dologban remekel, de naponta legalább egyszer van hogy abszurd “problémát” nem tud/akar megoldani, pedig tudja a megoldás módját, tudja kivitelezni, csak automatikusan nekem szól ahelyett, hogy próbálkozna.

Nem érte semmi stressz vagy változás, és a vírusos helyzet sem zavarja(barátaival találkozgatunk).

2021. ápr. 8. 18:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!