Mennyire tartjátok meg az ünnepeket kisgyerekkel? "Rossz" családom van akiknek az ünnep a z.bálásról szól.
A férjemmel úgy döntöttünk mi más példát mutattunk a gyerekünknek. Az ételeket, és az ünnepeket teljesen normálisan kezeljük. Nincs ünnepi ebéd, se semmi felhajtás. Pl karácsonykor a gyerek kedvencét főzzük és akkor eszünk együtt. Nincs nagy ajándékozás, se nagy díszítés. két ajándékot kap, egyik a fa, másik meg egy könyv kis játékkal. Próbáltunk úgy élni, hogy ne érezze azt, hogy habzsolnia kelljen, az ünnep ne az ajándékozásról szóljon. Inkább, hogy együtt vagyunk. Az legyen az öröm, hogy együtt töltünk időt.
De eljutottunk oda, hogy a gyerekem nem várja a karácsonyt, se semmi ünnepet. Szerinte őt a mikulás és a jézuska sem szereti mert nem kap jó ajándékot. Mikor kérdezem mi a jó ajándék akkor elkezdi sorolni xy mit fog kapni, mennyi mindent. Ő meg úgy sem kap jó dolgot.
Borzalmas anyának érzem magam, de nem akartam, hogy arról szóljon az ünnep, hogy mennyit költünk és pazarlunk. Most meg a férjem velem veszekszik, a gyerek szomorú az oviban is feltűnt hogy semmiben sem aktív, nem akarja a feladatokat csinálni. Ott is elmondta már, hogy ő nem szereti a karácsonyt. Többször elvonul a többiektől, van hogy órákat ül az öltözőben.
Szerintem most hatalmas örömet szerezhetnétek ha közösen díszítenétek a lakást, sütnétek valamit. Attól, hogy ünnepi lesz a hangulat még nem kell, hogy a zabálásról szóljon.
Én sem főzök 50 ételt karácsonyra de azon kívül megadjuk a módját. Pl nagyon figyelek ilyenkor az illatokra, ugyanis az illatemléket nagyon sokáig örzi az emberi agy.
Szoktunk párologtatni, meg itt ott a lakásban elhelyezek néhány tipikusan karácsonyi illatrudat. Ezt minden évben megteszem es erre még felnőttként is emlékezni fog ha megérzi ugyanazokat az illatokat.
Közösen díszítjük a lakást. Együtt sütünk mézeskalácsot. A fa majd meglepi lesz.
De számomra is a legszebb gyermekkori emlékek karácsonyhoz köthetők. Egész évben várom még 32 évesen is, epp azért hogy majd az én fiam is jószívvel emlékezzen és majd a saját családjába is átemeljen valamit.
Annyira szürkék a hétköznapok, egy gyereknek ez csodavilág, adj neki esélyt hogy szeresse és élvezze is.
Nem vagy rossz anya, jót akartál csak szerintem átestél a ló túloldalára.
Majd mesélj hogy hogy alakult végül. Hidd el ha elengeded a korábbi elképzeléseidet akkor idén hatalmas örömet fogtok szerezni neki.
Kedves ma 9:14
Meghatottak a szavaid, pláne hogy mi a kislányommal készülőben vagyunk (11 éves)
Bár nem nekem szóltak a szavaid, de köszönöm, hogy olvashattam.
Boldog karácsonyi készülődést kívánok!
Kérdező, fogadd meg az őszinte, szívvel teli jótanácsokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!