Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mennyire tartjátok meg az...

Mennyire tartjátok meg az ünnepeket kisgyerekkel? "Rossz" családom van akiknek az ünnep a z.bálásról szól.

Figyelt kérdés

A férjemmel úgy döntöttünk mi más példát mutattunk a gyerekünknek. Az ételeket, és az ünnepeket teljesen normálisan kezeljük. Nincs ünnepi ebéd, se semmi felhajtás. Pl karácsonykor a gyerek kedvencét főzzük és akkor eszünk együtt. Nincs nagy ajándékozás, se nagy díszítés. két ajándékot kap, egyik a fa, másik meg egy könyv kis játékkal. Próbáltunk úgy élni, hogy ne érezze azt, hogy habzsolnia kelljen, az ünnep ne az ajándékozásról szóljon. Inkább, hogy együtt vagyunk. Az legyen az öröm, hogy együtt töltünk időt.

De eljutottunk oda, hogy a gyerekem nem várja a karácsonyt, se semmi ünnepet. Szerinte őt a mikulás és a jézuska sem szereti mert nem kap jó ajándékot. Mikor kérdezem mi a jó ajándék akkor elkezdi sorolni xy mit fog kapni, mennyi mindent. Ő meg úgy sem kap jó dolgot.

Borzalmas anyának érzem magam, de nem akartam, hogy arról szóljon az ünnep, hogy mennyit költünk és pazarlunk. Most meg a férjem velem veszekszik, a gyerek szomorú az oviban is feltűnt hogy semmiben sem aktív, nem akarja a feladatokat csinálni. Ott is elmondta már, hogy ő nem szereti a karácsonyt. Többször elvonul a többiektől, van hogy órákat ül az öltözőben.

2020. dec. 10. 10:34
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
98%

Ne haragudj, kérdező, de szerintem nagyon rossz irány, amit kijelöltetek. Nálunk nem különleges az, ha a gyerekek kedvencét főzöm, az sem kivételes alkalom, hogy együtt eszik a család, sőt, a közös, minőségi időtöltésre is nagy hangsúlyt fektetünk, sőőőt, az év minden időszakában kapnak tőlünk kisebb-nagyobb ajándékokat.

A karácsony az karácsony, maga a megtestesült csoda egy kisgyerek számára. Jól látjátok, sikerült elvennetek szegényke kedvét az ünneptől. Az ünnep igenis legyen különleges, és ne a kedvenc ételtől, ne is feltétlenül a közös étkezéstől, bár az fantasztikus, amikor együtt a tágabb család.

Mi nem zabálunk...karácsonykor sem, pedig ötféle finomság kerül az ünnepi asztalra.

És bizony ajándékozunk, izgalomban vagyunk, a gyerekek az őszi szünet óta karácsonyi lázban égnek. Ez így szép és jó szerintem!

Hozzátok helyre, amit elrontottatok! Adjátok meg a csodát a kisgyermeketeknek! Milyen hülyeség ez, hogy nem különleges??? De, a karácsony nagyon különleges, kinek miért, de különleges. Ezt a gyermeketek is érzi/érezte, amíg a kedvét nem szegtétek. Hozzátok helyre!

2020. dec. 10. 12:37
 22/34 anonim ***** válasza:
98%

nincs dísz, nincs varázslat, nincs hangulat...természetes hogy nem várja az ünnepet, mert nincs ünnep. a többieknek van, de őt nem szeretik a mesék ezért nem jönnek el hozzá. szegény bogár.

nálunk se a pénzről szól, képzeld, apámnak kiskoromban durván betett a világválság, évekig a cipősdobozban kaptam a legtöbb ajándékot, de olyan körítést szerveztek az ünnepkör köré a szüleim, hogy igazából csak tizenévesen raktam össze fejben, hogy miért mentünk el minden évben egy csillogó ünnepségre a városházára, amit aztán irigyelt a fél óvoda, mert én háromméteres fenyővel fotózkodtam, voltam koncerten és egy csomó gyerekkel lehetett játszani. meg angyalkákkal. meg eljött a mikulás is.

otthon minden évben valami izgalmas kalendáriumot hagytak hátra a manók, és igazából sosem tűnt fel, hogy csak a rendes napi édességadagomat kapom más formátumban, vagy hogy a tavalyelőtt vásárolt karácsonyfadíszeket keresgélem elrejtve, hogy 24.ére elkészüljön a fa. vagy csak matricákat ragasztok egy lapra, hogy szentestére a nyuszicsaládnak is készen álljon a háza. és persze még a házat is díszíteni kell, kreppapírfüzérekkel, hópihékkel, ilyenbizbasz, olyanbizbasz, anya mellettünk, hogy ne egymást cakkozzuk ki az öcsémmel a papír helyett, apa megadóan emelget, mert én csakazértis a plafonra akarom a csillagokat. majd ajándékkészítés következik, apát titokzatoskodva kizárjuk, anya segít, hogy ne szúrjon le a varrótű, majd anya kizár, apa megmenti a készülő madáretetőt az öcsém kalapácsától.

a karácsonyi menü egy leves és egy főétel, de azon a tányéron, amit évközben nem veszünk elő. az irtó ronda angyalka is előkerül, anya szépérzékét igencsak próbára téve, de az a kedvenc asztaldíszünk. így angyalka marad. a koszorú is lehet, hogy csak teamécses, a szaloncukor kimérős, de nem volt olyan év, mióta csak az eszemet tudom, hogy külön besorolták volna a fát ajándéknak. a fa van. (fa amúgy mindig volt és mindig lesz, a világháború alatt dédmama a pincében is szervált egy gallyat, nem fenyőt, de ágat, rajta színes papírok. a fa szent és sérthetetlen.) meg alatta ajándékok. lehet hogy tényleg csak kettő. vagy egy. de az az, amit kivágtam a katalógusból, és ráragasztottam a mikulásnak szánt levélre. nem az ami szükséges vagy a szüleim szerint van értelme. és igen, a családom körülöttünk, apa csenget, anya énekel, miután kivakart minket az utolsó adag csillámból az öcsémmel, mert persze az utolsó pillanatig díszíteni kell. utána csillagszóróval játszunk, majd eszünk, majd társasjátékot játszunk, ezen a napon tilos elővenni a telefont vagy a laptopot. nem mintha valaha eszünkbe jutott volna.

tessék. nem érzem, hogy túl sok pénzt vagy túl sok ételt soroltam volna fel. még csak energiát sem. csak hangulatot és varázslatot és családot. ennyi. nem egy minimalista-szektás, kimért, hideg koreográfia, de ünnep. lehet ötleteket szerezni.

2020. dec. 10. 12:37
 23/34 anonim ***** válasza:
96%
Majf írj kérlek, érdekel hogy meg lett-e mentve a gyerek karácsonya, vagy nem.
2020. dec. 10. 13:20
 24/34 anonim ***** válasza:
96%

22 Könnyeket csaltál a szememre. Annyira szép amit leírtál és nekem is rengeteg emlék elő jött.

A városházán a rendezvény, a közös fenyő díszítés, a csengő ami azt jelezte, hogy megjött a jézuska.... Stb

Mi nem voltunk szegények, de gazdagok se. Maga a hangulat az ami engem elvarázsol és amit szeretnék megosztani a gyermekemmel. És igen ehez hozzá tartozik az étel, a süti, a fa, a díszek.... minden.

Még csak 1 éves a fiam, de díszítem a házat. Mikulás is volt. Igaz még annyira nem érzi át, de tetszik neki😊

2020. dec. 10. 13:24
 25/34 anonim ***** válasza:
74%

Fel nem tudom fogni ezt a dolgot.

Egy barátnőm, meg a párja ilyenek. Lassan gyereket szeretnének. De már előre rettegek, hogyan hozzan fel a lánynak ezt a kényes témát, hogy nem bántsam meg vele. Mert hogy náluk annyiból áll a karácsony, hogy semmiből. Se karácsonyfa, se díszités. Nincsen ajándékozás, főzni se szokott semmi extrát. Egy darab díszük nincs otthon. Én szoktam nekik süteményt vinni, hogy legalább az legyen. Mintha nem is lennének ünnepek náluk. Mert hogy neki egész évben fontos a párja, nem csak karácsonykor. Remélem nem akarja majd a gyerekével is ezt csinálni.

Könyörgöm! Ne fosszunk meg egy kisgyermeket az ünnepi élményektől! Hogy várja a Jezuskát és a szépen feldíszített fenyőfát! Csak azért, mert nekünk nem fontos a felhajtás. Igenis meg kell ünnepelni a karácsonyt. És nem az észnélküli vásárlásra gondolok!

2020. dec. 10. 13:25
 26/34 anonim ***** válasza:
99%

Meg lehet kövezni, de én úgy gondolom, hogyha gyereked van, akkor bizonyos mértékig kénytelen vagy követni a nyájat. A gyerek abból fog kiindulni, hogy másoknál mi van, amit a társaitól hall.

Nem szoktam érteni például, amikor itt némelyik anyuka vegán étrenden tarja a csecsemőt, és bölcsi előtt gondol bele, hogy biza közösségben a gyerek mást is fog kapni, és ha nagyobb lesz, nem lesz boldog az osztálykiránduláson, ha a többi gyerek beül a Mcdolnaldsba, ő meg kint eszi a sütőtökös céklafasírtot. Kicsit ez a karácsony nálatok is ilyen. Basszus, egyszer élünk, tanulunk, dolgozunk, gyereket nevelünk, stb, aztán meghalunk. Miért ne lehetne a karácsony különleges? Miért ne vágyhatna díszítéste, készülődésre? Szerintem az a jó, ha valakinek van igénye erre. Szerinted olyan jó, hogy kilóg a sorból? Te örültél volna ilyesminek ovis korodban? A karácsonyhoz a rokonok is hozzátartoznak akármilyenek is. Attól még el lehet mondani a gyereknek, hogy szerinted nem követendő példák.

2020. dec. 10. 13:45
 27/34 anonim ***** válasza:
97%

Én is így éreztem volna ha a családom így"ünnepli" a karácsonyt mint a gyereked.

Nekem nem feltétlen az ajándékozás volt a kedvencem... Hanem hogy segíthettem fát díszíteni, sütni főzni a nagyimmal sok mindent tanultam olyankor tőle pl ☺️

És persze igyis megvolt az öröm hogy együtt lehetett az egész család.

De egy gyereknek ezek a dolgok sokat számítanak, nem kell túlzásba esni persze de van egy normális keret.

Szerintem gonosz dolog egy ilyen szép ünnepet elvenni egy kisgyerektől.

Így ezzel nagyon megtöröd a kis lelki világát és később csak gondok lesznek vele úgyhogy próbálj meg valami köztes megoldást kitalálni mert nem lesz jó vége.

2020. dec. 10. 16:21
 28/34 anonim ***** válasza:
83%

Nekem is az ütötte meg a szememet az írásban, hogy annak kéne jelenteni az ajándékot, hogy a kedvencét főzöd és hogy együtt ültök le enni. Ne haragudj, de ez normális családban annyira alap és mindennapos dolog. Nagyon szomorúnak tartom, ha nálatok ez különleges alkalom, mert akkor nagyon rideg lehet a légkör folyamatosan.

Nagyon sajnálom szegény gyerkőcöt! Próbálj idén legalábbb kicsit változtatni, még belefér.

2020. dec. 10. 21:02
 29/34 anonim ***** válasza:
100%

Az ünnep az ünnep karácsony meg végképp az nálunk mindig van fa idén is lesz pedig nem ez az év legjobb évünk nekünk sem vírus miatt,nincs munkánk márciusban ki költöztünk külföldre,sajna vírus miatt haza sem tudunk menni karácsonyi diszeink otthon maradtak pincébe,így 10 éves lányommal mi magunk csináltunk díszeket papírból és fa is lesz igaz kisebb de igazi fa akkor is lesz ,mert lennie kell karácsony fa és díszek nélkül nem létezik,készítünk lányommal együtt mézeskalácsot,van adventi koszorunk,és lesz ajándék az amit szeretne igaz hogy csak egy 1-2 ajándék de lesz ajándék fa alatt.

Az én gyerekorom nagyobb részén nem volt ajándék mikor nagyobb voltam ellenben veszekedés,kiabálás,stb volt meg is utáltam az összes ünnepet de föképp a karácsonyt ,aztán megismertem férjem aki mindig vett nekem ajándékot karácsonyra lett fa és karácsonyi hangulat,és nyugalom boldogság gyerekeimnek is.

2020. dec. 11. 06:49
 30/34 anonim válasza:
91%
Ha azt akarjátok, hogy az ünnep az együtt töltött időről szóljon töltsetek el együtt időt... Pl. menjetek korcsolyázni, igenis díszítsetek fát, süssetek mézeskalácsházikót. Ha nem csináltok semmit minek kellene örülnie?
2020. dec. 12. 22:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!